Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το γάλα μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένους ανθρώπους από καρδιαγγειακά νοσήματα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το γάλα μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένους ανθρώπους από καρδιαγγειακά νοσήματα
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το γάλα μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένους ανθρώπους από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να είναι οφέλιμη για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, παρ’ ότι μπορεί να προκαλέσει και αύξηση του σωματικού λίπους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.
Παλαιότερες έρευνες συνδέεουν την αυξημένη πρόσληψη γάλακτος με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ωστόσο αυτήν η έρευνα δεν έλαβε υπόψη τις διαφορές μεταξύ της ποσότητας γάλακτος που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες. Προκειμένου να βρουν ενδείξεις σχετικά με την αιτιολογική σχέση μεταξύ πρόσληψης γάλακτος και κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται «τυχαιοποίηση Mandelian». Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 417.000 άτομα που έλαβαν μέρος σε τρεις μεγάλες μελέτες με βάση τον πληθυσμό, και επίσης έλαβαν υπόψη τεράστιες βάσεις δεδομένων, προκειμένου να διαπιστώσουν πως τα διάφορα ατομικά χαρακτηριστικά επηρέασαν τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς αποτελέσματα όπως το εγκεφαλικό και η ανακοπή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν μια αρκετά πολύπλοκη εικόνα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη που ενέχει η κατανάλωση γάλακτος. Όπως αναφέρθηκε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Healio, τα μεγαλύτερα οφέλη της κατανάλωσης γάλακτος στην υγεία, παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που είχαν μια γενετική παραλλαγή που συνδέεται με συνεχή παραγωγή του ενζύμου λακτάση, που είναι απαραίτητο για την διάσπαση της λακτόζης, ενός είδους ζάχαρης που περιέχεται στο γάλα. Οι άνθρωποι που είχαν αυτή τη γενετική παραλλαγή, έτειναν να καταναλώνουν περισσότερο γάλα, και είχαν μεγαλύτερο μέσο δείκτη μάζας σώματος. Όμως, έτειναν να έχουν χαμηλότερες τιμές χοληστερίνης.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην μεγαλύτερη έρευνα που συμπεριλήφθηκε στην ανάλυση, δηλαδή σχεδόν 405.000 άνθρωποι και που έπιναν τις μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, είχαν 11% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, και έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα A1c. Σε άλλη, μικρότερη έρευνα, αυτοί που έπιναν περισσότερο γάλα είχαν 14% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, που προκαλεί ανακοπή καρδιάς και διάφορα άλλα προβλήματα. Όμως, στην μεγαλύτερη έρευνα, αυτοί που έπιναν το περισσότερο γάλα, έτειναν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι για τους ανθρώπους που είχαν την εν λόγω γενετική παραλλαγή και έτειναν να πίνουν το περισσότερο γάλα, τα οφέλη της κατανάλωσης γάλακτος πιθανόν να είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Τα οφέλη αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών ασθενειών. Όμως, τα στοιχεία παρουσιάζουν μια εικόνα που είναι αρκετά πολύπλοκη, κι έτσι δεν μπορούν να δοθούν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την ποσότητα γάλακτος που θα έπρεπε να καταναλώνουμε καθημερινά. Τουλάχιστον, βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, όσοι πίνουν τακτικά γάλα, μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν χρειάζεται να το περιορίσουν και ότι μπορεί να λαμβάνουν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν, καλό θα είναι να μιλήσουν με το γιατρό τους.
Πηγή: Diabetes self management

Total
7
Shares
Σχετικά άρθρα