Δημητριακά ολικής άλεσης: προστασία από τον διαβήτη, αλλά και την περιοδοντική νόσο

ολικής άλεσης

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιακής νόσου. Παράλληλα όμως προστατεύουν τα δόντια σας από τον κίνδυνο εκδήλωσης περιοδοντικής νόσου.

Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο και την σοβαρότητα της περιοδοντικής νόσου, ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα επεξεργασίας του σακχάρου του αίματος.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ του Οντάριο στον Καναδά, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 34.000 άνδρες, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την διατροφή των συμμετεχόντων ανά τέσσερα χρόνια μέσω διατροφικού ερωτηματολογίου. Κανείς εκ των συμμετεχόντων, ηλικίας 40-75 ετών στην αρχή της μελέτης, δεν είχε ιστορικό περιοδοντικής νόσου, εμφράγματος, υψηλής χοληστερόλης ή διαβήτη.
Κατά τη διάρκεια των 14 ετών της μελέτης, 1.897 άνδρες διαγνώστηκαν με περιοδοντική νόσο, ή φλεγμονή των ούλων που περιελάμβανε επίσης και οστό.
Αυτοί που ανέφεραν ότι έτρωγαν το περισσότερο καφέ ρύζι, σκούρο ψωμί, ποπ-κορν και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης (περίπου τρεις μερίδες ημερησίως) ήταν 23% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν περιοδοντική νόσο συγκριτικά με αυτούς που ανέφεραν ότι έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα ημερησίως δημητριακών ολικής αλέσεως.
Επίσης οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, ήταν μεγαλύτεροι ηλικιακά, περισσότερο δραστήριοι, λιγότερο πιθανόν να καπνίζουν και είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος συγκριτικά με το ύψος τους, εν συγκρίσει με αυτούς που ανέφεραν ελάχιστη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως. Ανέφεραν επίσης ότι έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά και καρύδια.
Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, συντελώντας σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου στους διαβητικούς καθώς και στον γενικό πληθυσμό.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα