Πώς ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει τον εγκέφαλο

Πώς ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει τον εγκέφαλο - Glykouli.Gr

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει τον εγκέφαλο των εφήβων, προκαλώντας σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κατά τη διάρκεια των υπογλυκαιμικών και υπεργλυκαιμικών επεισοδίων.

Αν και πολλές μελέτες έχουν προτείνει πως ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει την γνωσιακή ανάπτυξη, η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που εξηγεί ακριβώς τον τρόπο που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η μελέτη, που διεξήχθηκε στο Royal Children’s Hospital στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία, εξηγεί πώς η λειτουργία του εγκεφάλου στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ενδεχομένως εξασθενείται, εξαιτίας των υψηλών ή χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Οι ερευνητές εξέτασαν 20 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, ηλικίας από 12 μέχρι 18 ετών. Μελέτησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες (MRI) σε διάφορες φάσεις: όταν τα επίπεδα της γλυκόζης αίματός τους ήταν φυσιολογικά, όταν ήταν πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία) και όταν ήταν ιδιαίτερα υψηλά (υπεργλυκαιμία).
Ανακάλυψαν πως, κατά τα υπογλυκαιμικά επεισόδια, οι συμμετέχοντες είχαν αισθητά μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στον κροταφοβρεγματικό λοβό, που ευθύνεται κυρίως για τη μνήμη. Είναι γνωστοί εδώ και καιρό οι συσχετισμοί του διαβήτη τύπου 1 με την απώλεια μνήμης, και πιθανόν κατ’ επέκταση με τη νόσο Alzheimer.
Κατά την υπεργλυκαιμία, οι ασθενείς έδειχναν σημάδια αυξημένης δραστηριότητας στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου, που συνδέονται με τις κινήσεις των ματιών, την αντίληψη και το συναίσθημα.
«Οι λειτουργικές τεχνικές της μαγνητικής τομογραφίας επιτρέπουν πλέον μια μη-παρεμβατική αξιολόγηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Μελέτες που εστιάζουν σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ενήλικες αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία τους, κατά τη διάρκεια των υπεργλυκαιμιών, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια των υπογλυκαιμιών. Παρόλ’ αυτά δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα από παιδιατρικές ομάδες μελέτης, και είναι πιθανόν να εμφανίζονται διαφορές λόγω της ηλικίας ή της συνεχιζόμενης νευρικής ανάπτυξης», είπε η Michele A. O’Connell, του Royal Children’s Hospital στη Μελβούρνη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η μελέτη αυτή είναι μία από τις πρώτες που περιγράφουν τους μηχανισμούς που προκαλούν τις εγκεφαλικές δυσλειτουργίες στους νέους με διαβήτη τύπου 1, κατά τη διάρκεια των ακραίων γλυκαιμικών καταστάσεων. Το παράδειγμα αυτό μπορεί αν λειτουργήσει ως πρότυπο και να να ανοίξει το δρόμο ώστε να εξερευνήσουμε περισσότερες νευροπροστατευτικές επιλογές.»
Πηγή: diabetes.co.uk

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ομάδα αίματος
Περισσότερα

Πες μου την ομάδα αίματός σου, να σου πω αν θα εμφανίσεις διαβήτη!

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Diabetologia» καταδεικνύει ότι ο ατομικός κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ…