Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από διαβήτη αναμένεται να υποδεχθούν με ενθουσιασμό το «έξυπνο» έμπλαστρο, τη νέα ανακάλυψη των επιστημόνων που υπόσχεται να βάλει τέλος στις ενέσεις που κάνουν τα διαβητικά άτομα για τη ρύθμιση του σακχάρου τους.
Το «έξυπνο» έμπλαστρο, ένα επίθεμα, δηλαδή, που μπορεί και ανιχνεύει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μικρές ποσότητες ινσουλίνης στα άτομα με διαβήτη, απελευθερώνοντας τα από την επώδυνη διαδικασία των ενέσεων.
Το «έξυπνο» έμπλαστρο θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο για το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του διαβητικού, αλλά ταυτόχρονα θα προχωρά στην έκχυση της απαραίτητης δόσης ινσουλίνης, στον οργανισμό του διαβητικού ατόμου, μέσω εκατοντάδων μικρο-βελονών που βρίσκονται στο κάτω μέρος του εμπλάστρου. Η υψηλής τεχνολογίας συσκευή, μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και μικρές αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να εκχύνει τις ενδεδειγμένες μικροποσότητες ινσουλίνης, όταν χρειάζεται.
Συσκευή σε μέγεθος γραμματόσημου
Το «έξυπνο» έμπλαστρο δεν είναι μεγαλύτερο από ένα γραμματόσημο και είναι ιδιαίτερα λεπτό και τετραγωνισμένο. Οι εκατό μικροσκοπικές βελόνες που βρίσκονται στο κάτω μέρος του εμπλάστρου, έχουν το μέγεθος ενός ανθρώπινου βλεφάρου. Όλες αυτές οι μικρο-βελόνες είναι γεμάτες με μικροσκοπικές μονάδες αποθήκευσης της ινσουλίνης και όταν ανιχνευθεί ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πάρα πολύ υψηλά, τότε απελευθερώνουν γρήγορα την ενδεδειγμένη ποσότητα ινσουλίνης.
Η ανακάλυψη της συσκευής έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και, όπως δηλώνει η ομάδα των ερευνητών, «η συσκευή αυτή θα μπορούσε να είναι ένα μοναδικό εργαλείο για τον άνθρωπο». Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Τζεν Γκου, του τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας είπε: «δημιουργήσαμε ένα εύκολο στη χρήση, μη τοξικό, από συμβατικά υλικά, έξυπνο έμπλαστρο, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε διαβητικού ατόμου».
Η συσκευή αυτή θα αποδεσμεύσει εκατομμύρια άτομα με διαβήτη, τα οποία είναι αναγκασμένα να τρυπάνε τακτικά τα δάχτυλα τους προκειμένου να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου τους και να χορηγήσουν την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης στον οργανισμό τους. Η ομάδα ανέπτυξε τα «έξυπνα νανοσωματίδια» από μικροσκοπικές φυσαλίδες που περιέχουν μια μικρή ποσότητα της ινσουλίνης και των ενζύμων, σχεδιασμένα να ανιχνεύουν τη γλυκόζη. Όταν αισθάνονται μια αύξηση του σακχάρου στο αίμα οι φυσαλίδες αποσυντίθενται απελευθερώνοντας συγκεκριμένες ποσότητες ινσουλίνης ανάλογα με την ποσότητα γλυκόζης που υπάρχει. Όταν αυτό το επίθεμα τοποθετείται επάνω στο δέρμα, οι μικρο-βελόνες διαπερνούν την επιφάνεια, χτυπώντας στο αίμα που ρέει μέσω των τριχοειδών που βρίσκονται ακριβώς από κάτω.
Πηγή: www.life2day.gr