Για καλύτερη πέψη, απώλεια βάρους, λιγότερο στρες… τρώτε αργά και μασάτε αρκετά!

Η ορθή διατροφική συμπεριφορά καθορίζει το βάρος μας, τους δείκτες υγείας και φυσικά την ψυχολογική μας διάθεση. Πέρα από την ποσότητα και τους συνδυασμούς, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και την ταχύτητα του γεύματος…
Για καλύτερη πέψη, απώλεια βάρους, λιγότερο στρες... τρώτε αργά και μασάτε αρκετά! - Glykouli.Gr

Η απόλαυση του φαγητού είναι απαραίτητο συστατικό στην καθημερινότητά μας και συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής μας. Ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει την γευστική ικανοποίηση, αλλά και τη διαδικασία της πέψης.

Αναμφίβολα με τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, οι περισσότεροι τρώνε γρήγορα και σε ακατάλληλο περιβάλλον. Υπάρχει πάντα, όμως τρόπος να βελτιώσουμε τις συνθήκες των γευμάτων μας, αρκεί να αντιληφθούμε τη σημασία που έχουν στην ποιότητα της ζωής μας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει και ο διαβήτης!

Η ορθή διατροφική συμπεριφορά καθορίζει έμμεσα το βάρος μας, τους δείκτες υγείας και φυσικά την ψυχολογική μας διάθεση. Εκτός από την ποσότητα του φαγητού και τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς, η σχετική έρευνα αποδεικνύει ότι και η ταχύτητα του γεύματος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Είναι γνωστό ότι το γεύμα πρέπει να διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ο βασικός λόγος είναι ότι από τη στιγμή που ξεκινάμε το φαγητό, ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να παραλάβει το μήνυμα του κορεσμού. Συγκεκριμένα, όταν τρώμε αργά, αυξάνονται τα επίπεδα δύο ουσιών που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού και της πείνας, ενώ όταν τρώμε γρήγορα μειώνονται. Οι ουσίες που αυξομειώνονται είναι δύο ανορεξιογόνες ορμόνες του εντέρου: το πεπτίδιο ΥΥ και το πεπτίδιο GLP-1.
Κάνοντας μια μικρή αλλά πολύ σημαντική αλλαγή, τρώγοντας δηλαδή πιο αργά, μπορούμε να νιώσουμε σχεδόν άμεσα τα οφέλη. Με μικρές μπουκιές και καλή μάσηση απολαμβάνουμε το γεύμα για περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ανά τον κόσμο φανατικοί οπαδοί της αργής μάσησης. Το Slow Food Movement, που ξεκίνησε στην Ιταλία πάνω πριν 20 χρόνια, έχει σκοπό να αντεπιτεθεί στο κίνημα του Fast Food. Σύμφωνα λοιπόν με το Slow Food Μανιφέστο, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να σκεφτεί κάποιος να εκπαιδευτεί και να μάθει τρώει πιο αργά:
Καλύτερη πέψη. Τρώγοντας αργά, διευκολύνεται η πέψη. Εξάλλου η διαδικασία της πέψης ξεκινάει με την έκκριση σάλιου στη στοματική κοιλότητα. Επομένως, όσο καλύτερα μασάτε την τροφή σας, τόσο πιο ομαλά θα ολοκληρωθεί η πέψη και θα αφομοιωθούν επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ωφελούνται πολύ και εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα όταν μασάνε καλά την τροφή τους και τρώνε αργά.
Απώλεια βάρους. Τρώγοντας αργά, η απώλεια βάρους διευκολύνεται. Όλο και περισσότερες έρευνες το επαληθεύουν, καθώς με την αργή κατανάλωση φαγητού, προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται περίπου ένα 20λεπτο το μυαλό μας για να δώσει την εντολή ότι έχουμε χορτάσει. Όταν τρώμε γρήγορα, προσπερνάμε το σημείο κορεσμού και συνεχίζουμε να τρώμε χωρίς να το έχουμε πραγματικά ανάγκη, οπότε και αυξάνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων. Τρώγοντας πιο αργά, έχουμε τον χρόνο να συνειδητοποιήσουμε το σημείο κορεσμού και να σταματήσουμε εγκαίρως.
Απόλαυση του φαγητού. Ένα ισχυρό επιχείρημα είναι και η γευστική απόλαυση του γεύματος. Οι «απαγορευμένες» τροφές όπως π.χ. τα γλυκά, τα επιθυμούμε επειδή ακριβώς θέλουμε να απολαύσουμε τη γεύση τους. Αν λοιπόν τα καταναλώσουμε γρήγορα, δεν θα γευτούμε απόλυτα τα συγκεκριμένα εδέσματα, με αποτέλεσμα να τα θέλουμε περισσότερο. Επομένως, ακόμη κι αν υποκύψετε σε διατροφικές ατασθαλίες, απολαύστε τις αργά.
Λιγότερο στρες. Τρώγοντας αργά, και προσέχοντας τι τρώμε, μπορεί να γίνει μια πολύ καλή και αποτελεσματική άσκηση επίγνωσης. Όταν τρώτε, απλά επικεντρωθείτε στο γεύμα σας. Αυτή η αντίληψη συμβάλλει σε λιγότερο στρες συνολικά στη ζωή.
Η σημερινή ζωή είναι γρήγορη, χαοτική και στρεσογόνος. Τουλάχιστον η διαδικασία του γεύματος ας χαλαρώσει τους ρυθμούς και ας ομορφύνει κάποιες ώρες της καθημερινότητάς μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το fast food θα οδηγήσει γρήγορα και στο fast life… Φάτε λοιπόν αργά!….
Πηγή: kartadiaviti.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ωμέγα-3 λιπαρά
Περισσότερα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά στη μάχη κατά της εξασθένισης της όρασης από Διαβήτη και Αλτσχάιμερ

Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης από Διαβήτη, Αλτσχάιμερ…
amugdala
Περισσότερα

Πολλαπλά τα οφέλη του αμυγδάλου

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ.