Όλα όσα θες να γνωρίζεις για τη διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία: Πώς μας ωφελεί το fasting;
Διαλειμματική νηστεία: Πώς μας ωφελεί το fasting;

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια σημαντική δημοτικότητα ως στρατηγική απώλειας βάρους και βελτίωσης του συνόλου της υγείας μας, προτείνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής με εναλλασσόμενες περιόδους φαγητού και νηστείας, συνήθως σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Εκτός από την απλή και σημαντική απώλεια βάρους, η εν λόγω διατροφική τάση μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας και πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική ακόμη και για ανθρώπους που δεν επιθυμούν απαραίτητα να αδυνατίσουν. Ακολουθούν τα σημαντικότερα οφέλη από την υιοθέτησή της.

Προσφέρει βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου

Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι το fasting μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας, όπως και τη μνήμη και τη μάθηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η νηστεία προάγει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και αυξάνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας, που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), και η οποία είναι απαραίτητη για όλες τις παραπάνω διαδικασίες.

Ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ινσουλίνη απελευθερώνεται όταν καταναλώνουμε τροφή για να βοηθήσει τα κύτταρά μας να απορροφήσουν τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα κύτταρά μας ενδέχεται να γίνουν ανθεκτικά στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Το fasting έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αναστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει αρκετούς δείκτες της υγείας της καρδιάς μας, όπως η αρτηριακή πίεση, και τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Κι αυτό μιας που αυτού του είδους η νηστεία προάγει τη διάσπαση των λιπών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Μειώνει τις φλεγμονές

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, γεγονός που προστατεύει από παθήσεις όπως ο καρκίνος ή τα αυτοάνοσα.

Ενισχύει το προσδόκιμο ζωής

Αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, ορισμένες έρευνες έχουν προτείνει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Τεχνητά Γλυκαντικά
Περισσότερα

Συνδέονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη τα τεχνητά γλυκαντικά;

Τα τεχνητά γλυκαντικά, που θεωρούνται κατάλληλα για αδυνάτισμα και πιο υγιεινά, στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουν το ακριβώς αντίστροφο, δηλαδή να ευνοούν την παχυσαρκία και τον διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.