ΛΟΝΔΙΝΟ. Αποτελεσματικότερη, σε βάθος χρόνου, από τη συμβατική αντιδιαβητική θεραπεία αποδεικνύεται η μεταβολική χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, ιδίως στους παχύσαρκους ασθενείς, σύμφωνα με νέα ιταλοβρετανική ιατρική έρευνα. Η εν λόγω επέμβαση φέρεται να προστατεύει περισσότερο τους πάσχοντες από διαβήτη, επειδή βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και ταυτόχρονα μειώνει το πάχος.
Στοιχεία της έρευνας
Με επικεφαλής τον καθηγητή Φραντσέσκο Ρουμπίνο, οι ερευνητές του King’s College London και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ρώμης παρακολούθησαν μία ομάδα από 60 παχύσαρκους διαβητικούς ασθενείς ηλικίας από 30 έως 60 ετών, οι οποίοι είχαν δείκτη σωματικής μάζας άνω του 35. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε τρεις τυχαίες ομάδες των 20 ατόμων και εφάρμοσαν διαφορετική αντιδιαβητική θεραπεία στην καθεμία, δηλαδή είτε τη συμβατική είτε γαστρικό μπάι πας ή χολοπαγκρεατική εκτροπή. Το γαστρικό μπάι πας αφορά τη σμίκρυνση του στομάχου και τη δημιουργία παρακαμπτήριας διαδρομής στο άνω τμήμα του λεπτού εντέρου. Αντίθετα, στη χολοπαγκρεατική εκτροπή, η παρακαμπτήρια διαδρομή είναι πιο εκτεταμένη.
Πέντε χρόνια μετά τη χορήγηση των τριών θεραπειών, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της κάθε μεθόδου για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, με βάση μία σειρά από δείκτες για τον κάθε ασθενή. Από τους συνολικά 40 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μία από τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις, σχεδόν οι μισοί εμφάνισαν πλήρη ύφεση του διαβήτη με πτώση του σακχάρου στο αίμα. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι όλοι οι ασθενείς που είχαν ακολουθήσει τη συνηθισμένη αντιδιαβητική θεραπεία δεν παρουσίασαν βελτίωση.
Επιπροσθέτως, οι χειρουργημένοι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάνει την επέμβαση και που είχαν συνεχίσει τη λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων σε συνδυασμό με δίαιτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας, οι χειρουργημένοι διαβητικοί χρειάστηκε να πάρουν πολύ λιγότερα αντιδιαβητικά και καρδιαγγειακά φάρμακα, ενώ γενικότερα απέκτησαν καλύτερη ποιότητα ζωής. «Η ικανότητα της χειρουργικής επέμβασης να μειώνει την ανάγκη για ινσουλίνη και για άλλα φάρμακα δείχνει ότι αποτελεί μια αποτελεσματική από άποψη κόστους θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρουμπίνο.
Στη σχετική δημοσίευση που πραγματοποίησαν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό Τhe Lanchet αναφέρεται ότι δεν υπήρξαν σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπλοκές εξαιτίας της βαριατρικής επέμβασης. Τα αποτελέσματα της χολοπαγκρεατικής εκτροπής ήταν καλύτερα σε σχέση με αυτά του γαστρικού μπάι πας. Στην πρώτη περίπτωση, η ύφεση του διαβήτη έφτασε το 67%, ενώ στη δεύτερη μόλις το 37%. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, το γαστρικό μπάι πας είχε θετικότερα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr
«Χειρουργείται» ο διαβήτης τύπου 2
Αποτελεσματικότερη, σε βάθος χρόνου, από τη συμβατική αντιδιαβητική θεραπεία αποδεικνύεται η μεταβολική χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, ιδίως στους παχύσαρκους ασθενείς.