Η μέθοδος REVITA DMR: ερευνάται μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για το διαβήτη τύπου 2

Η μέθοδος REVITA DMR: ερευνάται μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για το διαβήτη τύπου 2
Η μέθοδος REVITA DMR: ερευνάται μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για το διαβήτη τύπου 2

Σήμερα, χρησιμοποιούνται διαφόρων ειδών φάρμακα με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ελέγχουν τον διαβήτης τους, όμως υπάρχει μια διαρκής αναζήτηση για εναλλακτικές θεραπείες. Σύμφωνα με τον Juan Carlos Lopez-Talavera, MD, «Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι απλώς μια νόσος του σακχάρου, αλλά μια παθολογία που προκαλείται κυρίως από την αντίσταση στην ινσουλίνη, επηρεάζει όλα τα όργανα και οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή των βήτα κυττάρων του παγκρέατος. Γνωρίζουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών ως προς την θεραπεία που ακολουθείται σήμερα.»
Ο Dr. Lopez-Talavera είναι επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος μιας εταιρίας βιοτεχνολογίας ονομάζεται Fractyl Health και έχει την έδρα της στη Μασαχουσέτη. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έδωσε τον χαρακτηρισμό της πρωτοποριακής συσκευής σε ένα νέο είδος θεραπείας που δεν βασίζεται στα φάρμακα.

Revita DMR

Η νέα, πρωτοποριακή θεραπεία της Fractyl ονομάζεται Revita DMR. Τα αρχικά DMR είναι ακρωνυμία των λέξεων Duodenal mucosal resurfacing (επίστρωση του βλεννογόνου του δωδεκαδακτύλου), μια μέθοδος που βασίζεται στις έρευνες της Fractyl σχετικά με το ρόλο που παίζει το έντερο στις μεταβολικές ασθένειες (ασθένειες που εμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού). Η DMR, που έχει ήδη δοκιμαστεί σε περίπου 300 ασθενείς, είναι μια ενδοσκοπική θεραπεία που πραγματοποιείται σε εξωτερικό ιατρείο και χρησιμοποιεί θερμότητα για να επιστρώσει τα τοιχώματα του ανώτερου μέρους του εντέρου. Οι ερευνητές της Fractyl πιστεύουν ότι η Revita DMR έχει τη δυνατότητα να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη μείωση του ηπατικού λίπους.
Σύμφωνα με τη περιγραφή της εταιρίας, η θεραπεία: «αντιμετωπίζει άμεσα την ορμονική δυσλειτουργία του εντέρου, που συμβάλλει στην εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη και προκαλεί μεταβολές στον τρόπο που το σώμα απορροφά και επεξεργάζεται τη ζάχαρη». Η Fractyl πιστεύει ότι κάποιοι ασθενείς μπορεί να καταφέρουν να μην χρειάζονται ινσουλίνη. Η εταιρία επίσης διερευνά την πιθανή χρήση της Revita DMR και σε παθήσεις του μεταβολισμού εκτός του διαβήτη, όπως η μη αλκοολική στεάτωση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Το 2015, η Fractyl ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας σε 39 ασθενείς, που πραγματοποιήθηκε σε μια τοποθεσία στη Βραζιλία, τα οποία υπέδειξαν ότι το σύστημα DMR είχε οφέλη στα επίπεδα σακχάρου παρόμοια με την επέμβαση απώλειας βάρους. Προκειμένου να διερευνήσει περισσότερο τις δυνατότητες της Revita DMR, η Fractyl τώρα καλεί ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη να πάρουν μέρος σε μια πολύ μεγαλύτερη δοκιμή σε 300 άτομα σε 35 σημεία του κόσμου. Εάν τα αποτελέσματα και αυτής της δοκιμής είναι ενθαρρυντικά, θα δοθούν στον FDA για έγκριση. Στην έρευνα θα λάβουν μέρος άτομα μεταξύ 21 και 70 ετών, που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι λαμβάνουν ινσουλίνη μακράς δράσης. Η συμμετοχή στην έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια. Οι συμμετέχοντες πρώτα θα περάσουν από μια τρίμηνη περίοδο αξιολόγησης του κατά πόσο μπορούν να οφεληθούν από την επέμβαση. Όσοι αξιολογηθούν ότι θα οφεληθούν, θα περάσουν μια μέρα σε ερευνητικό κέντρο όπου θα κάνουν την επέμβαση. Το τελευταίο στάδιο θα αποτελείται από έξι επισκέψεις είτε στο ερευνητικό κέντρο, στο σπίτι του ασθενούς και από πέντε τηλεφωνήματα.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο site της έρευνας εδώ.
Πηγή: Diabetes self management

Total
34
Shares
Σχετικά άρθρα