Ολη η αλήθεια μετά τον σάλο για το κρέας

ΠΟΥ κρέας

Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το κατεργασμένο κρέας στις καρκινογόνες ουσίες και το κόκκινο κρέας στις «πιθανώς καρκινογόνες». Ας δούμε τις απαντήσεις σε μερικά από τα κεντρικά ερωτήματα που γεννώνται.
Με ποιο τρόπο το κατεργασμένο κρέας συνδέεται με τον καρκίνο των εντέρων;
Το κατεργασμένο κρέας υφίσταται κατεργασίες, π.χ. αλατίζεται, καπνίζεται κ.ο.κ., προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση του και να επιμηκυνθεί η συντήρησή του. Αυτή η διαδικασία οδηγεί στη δημιουργία πιθανώς καρκινογόνων χημικών, όπως είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Η ανησυχία όσον αφορά το κόκκινο κρέας, έχει να κάνει με τον τρόπο μαγειρέματος, αφού το ψήσιμο και ιδιαίτερα στα κάρβουνα μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ουσίες.
Υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος μαγειρέματος;
Οχι, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι είναι προτιμητέο το ψήσιμο ή το βράσιμο του κρέατος.
Ποιος ακριβώς είναι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου;
Συγκριτικά με το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνεύματος, ο κίνδυνος είναι μικρός. Ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι η ημερήσια κατανάλωση 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος ή 100 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18 και 17, αντιστοίχως.
Υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε αυτόν τον κίνδυνο;
Ναι, υπάρχουν πολλοί. Κατ’ αρχήν, ένας πολύ καλός τρόπος είναι η επιλογή διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά. Αντιθέτως, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, η καθημερινή λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους. Αυτό, όμως, έχει άλλες παρενέργειες, κι έτσι οι ειδικοί δεν τη συνιστούν σε ανθρώπους που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο και εφόσον πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι 5 καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τον διαβήτη, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Όσον αφορά τον διαβήτη και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας είναι οι φυτικές ίνες