Υπέροχο τσιζκέικ με βάση ξηρών καρπών

τζιζκέικ

Αντί για βάση τριμένου μπισκότου, αυτό το τσίζκέικ έχει βάση από ξηρούς καρπούς και βρώμη – πλούσια σε πρωτείνες και ίνες. Η φρουκτόζη αντί για ζάχαρη μειώνει σημαντικά το γλυκαιμικό φορτίο.

Χρήσιμες πληροφορίες
Μερίδες: 10
Θερμίδες: -/μερίδα
Υδατάνθρακες: 37g/μερίδα
Απαιτούμενος χρόνος: 1,5h
Βαθμός δυσκολίας: 4/5
Κόστος: 3/5
Για τη βάση:
150 γρ.ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια ή φιστίκια)
100 γρ. βρώμη ή κουάκερ
2 κουταλιές φρουκτόζη
1 κουταλάκι αλεσμένη κανέλλα
3 κουταλιές βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για τη γέμιση:
450 γρ. τυρί κότατζ
250 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά (π.χ. Philadelphia light)
3 αυγά, χωρισμένα
2 κουταλιές κορν φλάουερ
150 γρ. φρουκτόζη
1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας λεμονιού
2  βανίλιες
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Βάλτε τα καρύδια και τη βρώμη στο μπλέντερ μέχρι να αλεστούν καλά. Προσθέστε τη φρουκτόζη, την κανέλλα και το βούτυρο και αναμίξτε ώσπου το μίγμα να είναι ομοιογενές. Απλώστε το μίγμα ομοιόμορφα σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών. Βάλτε το σκεύος στο φούρνο και ψήστε το μίγμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 125 βαθμούς κελσίου.
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση: βάλτε το τυρί κότατζ και το τυρί κρέμα σε ένα μπλέντερ και αναμίξτε τα μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, το κόρν φλάουερ, τη φρουκτόζη, το τρίμα λεμονιού, τη βανίλια και το γιαούρτι. Αναμίξτε τα καλά. Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών ώσπου να σκληρύνουν, έπειτα αναμίξτε το με το μίγμα τυριών. Απλώστε το πάνω από τη βάση των ξηρών καρπών και ψήστε το στο φούρνο για περίπου 1 ½ ώρες, ή μέχρι το κέντρο του τσίζκέικ να είναι σκληρό στην αφή.
Σβήστε το φούρνο και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοικτή για να επιτρέψετε στο κέικ να έρθει ομαλά σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρεται με φρέσκα βατόμούρα ή άλλα φρούτα αναμεμιγμένα με λίγη φρουκτόζη.
Διατηρείται καλά στο ψυγείο, αλλέ έχει καλύτερη γέυση αν το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
6
Shares
Σχετικά άρθρα