Χριστούγεννα και χρόνια νόσος

χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα μπήκαν για τα καλά και μπορούμε να το δούμε παντού γύρω μας. Χριστουγεννιάτικα τραγούδια στα εμπορικά κέντρα, η πόλη στολισμένη, διαφημίσεις, τηλεόραση και κινηματογραφικές ταινίες… όλα μας λένε πως  ήρθε η εποχή της χαράς και η ώρα να περάσουμε χρόνο με οικογένεια και φίλους.
Παραδοσιακά, τα Χριστούγεννα -όπως προβάλλονται από τα media- είναι η περίοδος της ζεστασιάς, του δούναι και λαβείν, όπου όλα τα μέλη της οικογένειες συγκεντρώνονται και γιορτάζουν σε κλίμα θαλπωρής.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος του έτους όπου παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συντελούν, ο κυριότερος όμως έχει να κάνει με τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες και την υπερβολική ενδοσκόπηση.
Κάποιοι εστιάζουν την προσοχή τους στα δώρα και δίνουν έμφαση στις “τέλειες” κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ κάποιοι άλλοι αναλώνουν τη σκέψη τους στο να παρατηρούν σε ποια σημεία υπολείπονται συγκριτικά με άλλους ανθρώπους. Αρκετοί νιώθουν μοναχικά γιατί έχασαν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, δουλειά κλπ.
Τέλος, για τους χρόνιους ασθενείς, οι διακοπές των Χριστουγέννων φαίνεται να είναι μια κατάσταση όπου είναι δύσκολο να βγουν νικητές. Αν συμμετέχουν, υπάρχει πιθανότητα να πληρώσουν αργότερα το αντίτιμο. Από την άλλη, αν δεν συμμετέχουν, θα νιώσουν απομονωμένοι, θα αντιμετωπίσουν συναισθηματικά διλήμματα και θα πάρουν το ρίσκο να μην γίνουν κατανοητοί από φίλους και συγγενείς.
Ποιες είναι οι προκλήσεις των Χριστουγέννων για την υγεία
Το φαγητό βρίσκεται στον πυρήνα σχεδόν κάθε γιορτής και συνήθως απαρτίζεται από όχι και τόσο υγιεινές τροφές. Τα γλυκά και τα διάφορα επιδόρπια είναι παντού και σε αφθονία. Για τους ανθρώπους με χρόνιες νόσους, αρκετά από αυτά είναι πειρασμός και ταυτόχρονα απαγορευμένα.
Υπάρχει πάντα ο πειρασμός να εγκαταλείψει κάποιος τις υγιεινές συνήθειές του κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Να μην ασκείται επαρκώς, να μένει ξύπνιος μέχρι αργά, να ανησυχεί αν τα μέλη της οικογένειας θα καταφέρουν να ακολουθήσουν, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία.
Τα ταξίδια είναι άλλη μια πρόκληση των ημερών. Η καθήλωση στο αυτοκίνητο ή στο αεροπλάνο για μεγάλες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια ταξιδιών μπορεί να είναι αιτία σωματικού πόνου. Τα ταξίδια επίσης σημαίνουν αλλαγή ρουτίνας και μη προβλεψιμότητα η οποία ενδέχεται να προκαλέσει στρες. Αν ταξιδεύει κάποιος στο εξωτερικό, η διαφορά ώρας ή το υψόμετρο μπορούν να κάνουν τη ζωή του δύσκολη.
Οι διακοπές λειτουργούν ως προβολέας όπου όλες οι σωματικές και κοινωνικές ανησυχίες γύρω από τη νόσο υπογραμμίζονται. Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες για τις  διακοπές, προδίδουν πολλές φορές την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων, η οποία ήταν μέχρι τότε δυσδιάκριτη.
Οι χρόνιοι ασθενείς καταναλώνουν αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια της χρονιάς για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές προκλήσεις, ώστε δεν τους μένει πολύς  χρόνος για να κοινωνικοποιηθούν. Με την άφιξη των διακοπών φίλοι και γνωστοί τους περιμένουν να εμφανιστούν και να συμβάλουν με την παρουσία τους στη γιορτινή ατμόσφαιρα.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Ξεκούραση και ανάπαυση – μην κολλήσετε σε μια ατέλειωτη λίστα πραγμάτων που πρέπει να κάνετε. Κάντε διαλείμματα και ξεκουραστείτε. Τα πνευματικά και σωματικά διαλείμματα θα σας ανανεώσουν. Αποφασίστε πόσο χρόνο θέλετε να διαθέσετε για να ψωνίσετε, να μαγειρέψετε και να διασκεδάσετε, μείνετε πιστοί στο πλάνο και μη διστάσετε να ζητήστε βοήθεια.
Πείτε όχι – το να λέτε ναι σε όλα κατά τη διάρκεια των διακοπών θα σας εξαντλήσει. Είναι η περίοδος των υποχρεώσεων, αλλά μπορείτε να πείτε όχι σε κάποιες από αυτές αν χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας.
Να είστε σε επαφή με το πώς νιώθετε – οι χριστουγεννιάτικες διακοπές μπορούν κυριολεκτικά να ρουφήξουν την ενέργειά σας και να ρίξουν τη διάθεσή σας. Το να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο ψωνίζοντας δώρα θα σας κουράσει και θα προκαλέσει την υπομονή σας. Ακολουθείστε το σώμα σας και μην κάνετε περισσότερα από αυτά που μπορείτε και θέλετε.
Μην παρατήσετε τις υγιεινές συνήθειες και την άσκηση – θα σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια και να καταπολεμήσετε το στρες. Να τρέφεστε σωστά και να ασκείστε ώστε να έχετε τις καλύτερες δυνατές διακοπές.
Να θυμάστε ότι δεν νοσείτε “περισσότερο” από άλλες περιόδους του έτους, λόγω Χριστουγέννων – αυτό που αλλάζει είναι το περιβάλλον και οι προσδοκίες. Φροντίστε τον εαυτό σας όσο καλύτερα μπορείτε ώστε όταν παρέλθουν οι γιορτές να είστε ήρεμοι και ξεκούραστοι και με θετικές αναμνήσεις οι οποίες θα κρατήσουν μέχρι τις επόμενες διακοπές!
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Το αλάτι Αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και λανθάνοντος αυτοάνοσου διαβήτη

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης στη Σουηδία θέλησαν να διερευνήσουν αν υπάρχει…