Παρότι η φυσική δραστηριότητα παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, αν δεν υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων, δεν χάνονται κιλά. Και φαίνεται ότι η σκληρή γυμναστική δεν μεταφράζεται αυθόρμητα σε απώλεια κιλών, τονίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης στο περιοδικό Current Biology.
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι τα άτομα που πηγαίνουν συχνά στο γυμναστήριο ή οι επαγγελματίες αθλητές διατηρούν σταθερό το βάρος τους, εφόσον δεν έχουν συνειδητό σκοπό να το μειώσουν. Αυτό σημαίνει πως όσοι γυμνάζονται εντατικά είτε καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες είτε ο μεταβολισμός τους προσαρμόζεται έτσι ώστε να ξοδεύουν λιγότερες θερμίδες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδεχομένως να συμβαίνουν και τα δύο.
Οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων προκειμένου κάποιος να αδυνατίσει. Υποπτεύονται ότι το σώμα έχει με κάποιο τρόπο την ικανότητα να προσαρμόζεται στα υψηλά επίπεδα άσκησης, γεγονός που σημαίνει ότι σκληρή γυμναστική δεν οδηγεί αυτόματα σε απώλεια κιλών. Φαίνεται πως ένας συνδυασμός ήπιας άσκησης και διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος απώλειας σωματικού βάρους.
«Η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία» αναφέρει ο Χέρμαν Πόντζερ, επικεφαλής της μελέτης. «Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η άσκηση είναι σπουδαία για τη διατήρηση της υγείας του σώματος και του εγκεφάλου. Όμως βλέπουμε από την ανάλυση των στοιχείων των ήδη δημοσιευμένων μελετών ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει κυρίως να επικεντρωθούμε στη διατροφή».
Ο Πόντζερ λέει ότι όσοι ακολουθούν ένα πρόγραμμα άσκησης με σκοπό το αδυνάτισμα, πράγματι καταφέρνουν να χάσουν μερικά κιλά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, αναλύοντας έναν μεγάλο αριθμό προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ακολουθούν ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, πολλές φορές εμφανίζουν παρόμοια επίπεδα ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης με άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι η σκληρή σωματική άσκηση μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται κουρασμένος με αποτέλεσμα να υπάρχει στο σύνολο της καθημερινής ζωής μικρότερη κατανάλωση θερμίδων.
Η χρυσή τομή της σωματικής άσκησης
Οι ερευνητές μέτρησαν την ημερήσια ενεργειακή δαπάνη και τα επίπεδα σωματικής άσκησης 300 ανδρών και γυναικών στη διάρκεια μίας εβδομάδας.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα ήπιας σωματικής άσκησης εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης κατά 200 θερμίδες, συγκριτικά με όσους έκαναν καθιστική ζωή.
Αλλά αυτοί που ακολουθούσαν ένα πιο έντονο πρόγραμμα γυμναστικής δεν είδαν την προσπάθειά τους να μεταφράζεται σε επιπλέον καύση ημερήσιων θερμίδων. «Όσοι ήταν στην ομάδα αυτή, φάνηκε να καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τα άτομα που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα ήπιας σωματικής άσκησης», λέει ο Πόντζερ.
Οι ερευνητές λένε ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να καταρριφθεί ο μύθος που θέλει την εντονότερη σωματική άσκηση να μεταφράζεται οπωσδήποτε σε καύση περισσότερων θερμίδων. Θεωρούν ότι υπάρχει μια «χρυσή τομή». Η έλλειψη άσκησης βλάπτει την υγεία αλλά η πολλή άσκηση οδηγεί τον οργανισμό στο να προσαρμόζει την ενεργειακή του δαπάνη σε χαμηλότερα επίπεδα. Η αιτία γι’ αυτό δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη αλλά μπορεί να οφείλεται στην γενικότερη κούραση που υφίσταται στο σώμα. Ωστόσο, το τι είναι έντονη γυμναστική και τι όχι δεν είναι κάτι απόλυτο, σχετίζεται με τις ατομικές δυνατότητες του καθενός.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται η άποψη ότι η υπερβολική άσκηση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στο αδυνάτισμα. Ωστόσο η γυμναστική βοηθάει στη διατήρηση της μυικής μάζας – με την δίαιτα χωρίς άσκηση χάνεται πιο εύκολα μέρος της μυικής μάζας μαζί με το λίπος.
Πηγή: http://www.healthyliving.gr