Αρρύθμιστος διαβήτης: Οι ολέθριες επιπλοκές και πώς θα προστατευτείτε

αρρύθμιστος διαβήτης

Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας πολλοί πάσχοντες επιμένουν να αγνοούν τη σοβαρότητα των επιπλοκών του.
Σχετική έρευνα έδειξε ότι σε μία κλίμακα από 0 έως 10, ο καρκίνος και η στεφανιαία νόσος μονίμως έπαιρναν 9άρια ή 10άρια, δηλαδή θεωρούνται σοβαρές ασθένειες, ενώ ο διαβήτης μετά βίας έπαιρνε 4 και 5.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ΑDΑ) Λάρι Χάουσνερ, ο κόσμος εξακολουθεί να καταλαβαίνει ελάχιστα για τον διαβήτη και να πιστεύει ότι αντιμετωπίζεται με φάρμακα και κανείς δεν πεθαίνει από αυτόν.
Η αλήθεια ωστόσο είναι ακριβώς αντίθετη, καθώς ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές που θα οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.
Ειδικότερα, ο διαβήτης πλήττει όλο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, διαταραχών ύπνου και κατάθλιψης. Επιπλέον, πλήττει την όραση και την υγεία των δοντιών, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής.
Σε ότι αφορά τον κορμό, ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες του ήπατος και των νεφρών, μαζί με σοβαρές γαστρεντερικές επιπλοκές, όπως η παράλυση του στομάχου και η απώλεια ελέγχου του εντέρου.
Στα άκρα, οι συνέπειες είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος και η απώλεια της αίσθησης λόγω νευροπάθειας, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές εξελκώσεις (πληγές) και ακρωτηριασμούς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακρωτηριάζονται λόγω αρρύθμιστου διαβήτη.
Τέλος ο διαβήτης χτυπάει την καρδιά. Το έμφραγμα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των διαβητικών, το καρδιαγγειακό σύστημα των οποίων υφίσταται ανήκεστες βλάβες όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι ανεξέλεγκτα υψηλά.
Ο διαβήτης μπορεί να θέσει σε δοκιμασία και τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων, καθώς προκαλεί στυτική δυσλειτουργία στο 50%-80% των πασχόντων ανδρών και απώλεια της ερωτικής επιθυμίας ή κολπική ξηρότητα σε πολλές γυναίκες ασθενείς.
Πρόληψη
Είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρεί κάποιος την ασθένειά του υπό έλεγχο, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσω μόνιμων αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η συστηματική γυμναστική, η λελογισμένη κατανάλωση υδατανθράκων και η απώλεια των περιττών κιλών.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι ασθενείς οι οποίοι εστιάζουν την προσοχή τους στην ασθένειά τους και έχουν πρόσβαση στη συστηματική ιατρική φροντίδα, έχουν πολλές πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γηρατειά, χωρίς να αναπτύξουν κάποια αναπηρία εξαιτίας του διαβήτη τους.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Ποιά είναι η σχέση Σακχαρώδους Διαβήτη και Στοματικής Υγείας;

 Tα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αυξανόμενες επιστημονικές μαρτυρίες, υποστηρίζεται μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγείας και διαφόρων νοσημάτων γενικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.