3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Παλεύουμε για τα δικαιώματα στην εποχή του COVID» και «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» είναι τα φετινά συνθήματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992 και έχει ως στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία σε κάθε κοινωνικό επίπεδο, καθώς και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την καθημερινότητά τους σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που έχει αφιερωθεί στη σημερινή ημέρα, φέτος γιορτάζουμε τις «προκλήσεις, τα εμπόδια και τις ευκαιρίες» για τα άτομα με αναπηρία εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας.
Πληροφορίες από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, αναφέρουν ότι ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις δραστικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της παγκόσμιας απόκρισης στον COVID-19 από τον Μάρτιο του 2020, όμως οι άνθρωποι με αναπηρία είναι μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Είναι οι άνθρωποι που προ πανδημίας αντιμετώπιζαν την περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση και τώρα αντιμετωπίζουν την δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες φροντίδας και αποκατάστασης, την μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση, τις ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες και την έλλειψη ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Φέτος λοιπόν, καλούνται όλοι οι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί να ακούσουν τα άτομα που ζουν με αναπηρία, και να μάθουν από την εμπειρία τους σε αυτήν την πανδημία, ώστε να πιέσουν για την πραγματοποίηση ουσιωδών επενδύσεων σε κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που θα μειώσουν τέτοιου είδους εμπόδια σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου.
Στα πλαίσια της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας, η Ελληνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ΕΣΑΜΕΑ, έχει δημοσιεύσει διακύρηξη στην οποία αναλύει τα προβλήματα της Ελληικής πραγματικότητας, και με την οποία ζητά αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματα, μείωση του ποσοστού αναπηρίας που είναι αναγκαίο για φορολογικές ελαφρύνσεις, νέα μέτρα στήριξης για τα άτομα με αναπηρία, εφαρμογή δίκαιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης κ.α. Μπορείτε να διαβάσετε τη διακύρηξη της ΕΣΑΜΕΑ εδώ. 
Glykouli.gr

Total
47
Shares
Σχετικά άρθρα
υπέρβαρο
Περισσότερα

Υπέρβαρο το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού

Στοιχεία σοκ για τα επίπεδα παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη οι οποίοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι φθάνει πλέον το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού