Πλαφόν στις εργαστηριακές: Στο στόχαστρο τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη!

στο στόχαστρο ο διαβήτης

Στο στόχαστρο μπαίνει ακόμη μία φορά ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, μετά την εφαρμογή του πλαφόν στα όρια συνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται εδώ και λίγες μέρες, στο όνομα των περιβόητων περικοπών και του εξορθολογισμού των δαπανών του εθνικού συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διαπιστώνουν πως ο θεράπων γιατρός τους αδυνατεί να τους συνταγογραφήσει, λόγω του πλαφόν, όλες τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πάθησης τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην ειδικότητα των ενδοκρινολόγων, όπου ο θεράπων ιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερες από έξι εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές).
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, για τη σωστή παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη ο κάθε πάσχων θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει: σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL, γλυκοζυλιωμένη, ουρία, κρεατινίνη, αλβουμίνη αίματος και ούρων, γενική ούρων, τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT).
«Είναι ολοφάνερο πως το νέο μέτρο θα λειτουργήσει περιοριστικά και το κάθε άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις της πάθησης για έλεγχο, θα πρέπει να απευθύνεται σε παραπάνω από έναν γιατρούς με αποτέλεσμα την άνευ λόγου ταλαιπωρία του και οικονομική επιβάρυνσή του, χωρίς όμως κανένα περαιτέρω όφελος για το σύστημα υγείας», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
«Ως εκπρόσωποι των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη της χώρας μας, απαιτούμε την αύξηση του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων ή την εξαίρεση του σακχαρώδη διαβήτη από το πλαφόν του ορίου συνταγογράφησης εξετάσεων από τους ειδικούς ιατρούς. Το όφελος για το σύστημα υγείας θα προκύψει από τη σωστή παρακολούθηση της υγείας μέσω των απαραίτητων εξετάσεων για τα άτομα με διαβήτη που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση της πάθησης και την πρόληψη των κοστοβόρων επιπλοκών της», καταλήγουν.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Η φρουκτόζη δεν προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους

Λίγη επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, αρκεί να μειώσετε την κατανάλωση άλλων υδατανθράκων, συμπεραίνει ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Περισσότερα

Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, και των οικογενειών τους ζήτησαν…