Αναψυκτικά και Σακχαρώδης Διαβήτης. Επιτρέπονται ή όχι;

αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά είναι μια αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων. Δεν είναι όμως άμοιρα κινδύνων. Πέρα από την απολαυστική και ευχάριστη γεύση, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά σακχαρούχα αναψυκτικά και χυμούς, τείνουν να είναι υπέρβαρα, σε σχέση με αυτά που τα αποφεύγουν. Το ίδιο συμβαίνει και στους ενήλικες. Υπολογίζεται, ότι ο 1 στους 4 ενήλικες, καταναλώνουν αναψυκτικά και χυμούς, που περιέχουν ζάχαρη, περισσότερες από μια φορά την ημέρα.
Ένα τυπικό αναψυκτικό περιέχει περίπου 35 γραμμάρια ζάχαρης, που μεταφράζεται σε 140 θερμίδες. Η μικρή αυτή συνήθεια εάν διατηρηθεί για 3 μήνες, επιβαρύνει τον οργανισμό με 1 κιλό αποθηκευμένο λίπος. Η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία πρόκλησης Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Αυτό ακριβώς φαίνεται και από τις επιδημιολογικές μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού για τον Διαβήτη (IDF), ο οποίος προβλέπει αλματώδη αύξηση του Διαβήτη σε όλο τον κόσμο, λόγω της παχυσαρκίας.
Επίσης, η ζάχαρη που περιέχεται στα αναψυκτικά έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι ανεβάζει τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα, σε υψηλά επίπεδα. Τα άτομα με διαβήτη, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην ρύθμιση του σακχάρου, όταν καταναλώνουν αναψυκτικά και αυξάνουν το σωματικό βάρος.
Η ιατρική κοινότητα επισημαίνει την δυσμενή επίδραση της ζάχαρης στο σωματικό βάρος και τον διαβήτη. Συστήνει να μην καταναλώνουμε περισσότερο από 5% της συνολικής ενέργειας, σε μορφή ζάχαρης. Αυτό σημαίνει ότι αν το διαιτολόγιο μας περιλαμβάνει 1600 θερμίδες την ημέρα, οφείλουμε να καταναλώσουμε λιγότερο από 80 θερμίδες σε μορφή ζάχαρης. Αν σκεφτεί κανείς, ότι ένα αναψυκτικό έχει 140 θερμίδες σε μορφή ζάχαρης και η ζάχαρη ενδέχεται να υπάρχει και σε άλλες τροφές, όπως γλυκά, μπισκότα, καφέδες, κ.α., το όριο αυτό είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχουμε καταναλώνοντας αναψυκτικά. Εναλλακτικά, οι λάτρεις των αναψυκτικών, θα πρέπει να προτιμούν τα αναψυκτικά τύπου light και εκείνα που περιέχουν stevia.
Δημήτριος Ρηγόπουλος,MD, PhD
Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος-Διαβητολόγος
IDF Framework for Action on Sugar, 19 May 2015
Dietary Guidelines for Americans 2010
Πηγή: http://www.kalikardia.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Αρόνια: το φυτό «φάρμακο»

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, τα εκχυλίσματα των φύλλων και καρπών της αρόνιας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.α., διότι εμπεριέχουν χρήσιμες θεραπευτικές ουσίες, όπως ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες κ.α.
 

Περισσότερα

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι ορμόνες του στρες εξηγούν πώς η παχυσαρκία προκαλεί διαβήτη

Η παχυσαρκία προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνοντας την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες νορεπινεφρίνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.