Η μεγάλη πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η μεγάλη πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Η μεγάλη πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η μεγάλη πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου απ’ ότι η πρόσληψη μη επεξεργασμένων σιτηρών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Today.
Δημητριακά όπως η βρώμη, το ρύζι, το κριθάρι και το σιτάρι, προσφέρουν το 50% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων στον κόσμο, ενώ για χώρες με χαμηλό εισόδημα, όπως στην Αφρική και τη Νότια Ασία, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70%.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλά και απαραίτητα λιπαρά οξέα, απ’ ότι τα επεξεργασμένα σιτηρά. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη μεγαλύτερη πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και θανάτου, όμως μέχρι τώρα δεν είχαν ελεγχθεί συγκεκριμένες συσχετίσεις με τα επεξεργασμένα σιτηρά.
Προκειμένου να ρίξουν φως σε αυτό το θέμα, οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν το συσχετισμό μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων σιτηρών, σιτηρών ολικής άλεσης και λευκού ρυζιού, με την καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα

Τα πορίσματά τους έχουν βασιστεί σε στοιχεία 137,130 ανθρώπων ηλικίας 35 με 70 ετών, σε 21 χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, οι οποίοι λάμβαναν μέρος στην Έρευνα Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) study.
Το λευκό ρύζι μελετήθηκε χωριστά από τα υπόλοιπα επεξεργασμένα σιτηρά, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που λαμβάνει χώρα στην έρευνα ζει στην Ασία, όπου το ρύζι είναι βασικό τρόφιμο.
Στην αρχή της μελέτης συγκεντρώθηκαν στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση, το εισόδημα, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, ώστε να αξιολογηθεί η πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών, δημητριακών ολικής άλεσης και λευκού ρυζιού.
Για περίπου 9,4 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσοι θάνατοι συμμετεχόντων σημειώθηκαν λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων ή έκτακτων περιστατικών όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό, ή καρδιακή ανακοπή.

Τα πορίσματα

Εφόσον έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να έπαιζαν ρόλο στα παραπάνω περιστατικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατηγορία επεξεργασμένων σιτηρών που καταναλώθηκε περισσότερο (δηλαδή τουλάχιστον 350 γρ. ή 7 μερίδες την ημέρα), συνδέεται με 27% αύξηση του κινδύνου θανάτου και 33% αύξηση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, σε σχέση με την κατηγορία που προσλήφθηκε λιγότερο (50γρ. την ημέρα).
Επιπλέον, η μεγαλύτερη πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών συνδέθηκε με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ωστόσο δεν βρέθηκαν συγκεκριμένοι συσχετισμοί μεταξύ καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόσληψης δημητριακών ολικής άλεσης ή λευκού ρυζιού.
Μιας και πρόκειται για απλή μελέτη, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, ενώ οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να έχουν επηρεάσει την ακρίβεια των πορισμάτων.
Ωστόσο, με δεδομένα από 21 χώρες σε 5 ηπείρους, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναλύσουν ευρείες τάσεις στο φαγητό, πράγμα που σημαίνει ότι τα πορίσματα είναι πιθανότατα αξιόπιστα και αφορούν στους διάφορους πληθυσμούς σε όλη τη γη.
Έτσι, προτείνουν την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας επεξεργασμένων τροφίμων παγκόσμια, και την μεγαλύτερη πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης. Και καταλήγουν ότι: «Η μείωση της ποσότητας και η βελτίωση της ποιότητας των υδατανθράκων, είναι απαραίτητη για καλύτερη υγεία».
Πηγή: Medical Xpress

Total
16
Shares
Σχετικά άρθρα