Οι λοιμώξεις στα βρέφη και ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 1

βρέφη

Τα κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 κατά σχεδόν 20%, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Η υποψία ότι οι λοιμώξεις παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1 δεν είναι νέα. Εμπειρογνώμονες από καιρό έχουν υποψιαστεί ότι οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν την συγκεκριμένη ασθένεια.
«Αυτή η μελέτη πραγματικά ενισχύει την ιδέα ότι τα γεγονότα στους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε η Jessica Dunne, διευθύντρια έρευνας του JDRF (πρώην Ίδρυμα Έρευνας για τον Διαβήτη Ανηλίκων).
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι διάφοροι ιοί μπορούν να επηρεάσουν τα κύτταρα βήτα στο πάγκρεας με περισσότερους από έναν τρόπους. Για παράδειγμα, ορισμένοι ιοί φαίνεται να προκαλούν κατάρρευση των κυττάρων. Άλλοι ιοί μπορεί να προκαλέσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν λανθασμένα στα κύτταρα βήτα, έχοντας την αίσθηση πως πρόκειται για ξένους εισβολείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν μείνει πολύ λίγα υγιή βήτα κύτταρα για να παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να επιβιώσουν.
Η νέα μελέτη περιελάβανε πληροφορίες για βρέφη που γεννήθηκαν μεταξύ του 2005 και του 2007 στη Γερμανία. Η βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται καλύπτει περίπου το 85% του πληθυσμού της Γερμανίας, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Κατά την περίοδο αυτή, σχεδόν 300.000 μωρά γεννήθηκαν. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης περίπου 8,5 ετών, 720 παιδιά ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1. Σχεδόν όλα -για την ακρίβεια 93% – από τα παιδιά είχαν τουλάχιστον μία λοίμωξη στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, όπως έκανε και το 97% των ατόμων που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1, έδειξε η μελέτη.
Τα παιδιά που είχαν μια αναπνευστική λοίμωξη κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 αργότερα. Εκείνοι που είχαν μια ιογενής λοίμωξη κατά τους πρώτους έξι μήνες είχαν κατά 19% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν πέρασαν μια ιογενή λοίμωξη νωρίς στη ζωή τους, ανέφερε η μελέτη.
Πηγή: www.life2day.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα