Πώς να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 2 χωρίς ινσουλίνη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Για άλλους, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ινσουλίνη. Ανάλογα με το ιστορικό της υγείας σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 μέσω ενός συνδυασμού αλλαγών στον τρόπο ζωής, από του στόματος φαρμάκων ή άλλων θεραπειών.

Ακολουθούν έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 χωρίς ινσουλίνη.

Ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός

Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ελέγξουν το σάκχαρό τους μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αλλά ακόμα κι αν χρειάζεστε φάρμακα, οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντικές.

Για να βοηθήσετε στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, προσπαθήστε:

Να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή

Να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα

Να ολοκληρώνετε τουλάχιστον δύο συνεδρίες μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα

Να κοιμάστε αρκετά

Ανάλογα με το τρέχον βάρος και το ύψος σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να χάσετε βάρος. Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σχέδιο απώλειας βάρους.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών από τον διαβήτη τύπου 2, είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τρόπους για να σας βοηθήσει να το κόψετε.

Υπάρχουν πολλά είδη φαρμάκων από το στόμα

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Πολλές διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων από το στόμα είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, όπως:

αναστολείς της άλφα-γλυκοσιδάσης

διγουανίδια

δεσμευτές χολικών οξέων

αγωνιστές ντοπαμίνης-2

Αναστολείς DPP-4

μεγλιτινίδες

Αναστολείς SGLT2

σουλφονυλουρίες

TZDs

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε συνδυασμό φαρμάκων από το στόμα. Αυτό είναι γνωστό ως συνδυαστική θεραπεία από το στόμα. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορους τύπους φαρμάκων για να βρείτε ένα θεραπευτικό σχήμα που λειτουργεί για εσάς.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα ενέσιμα φάρμακα

Η ινσουλίνη δεν είναι ο μόνος τύπος ενέσιμου φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα ενέσιμα φάρμακα.

Για παράδειγμα, φάρμακα όπως αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 και ανάλογα αμυλίνης μπορεί να συνιστώνται. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων λειτουργούν και τα δύο για να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σε ένα φυσιολογικό εύρος, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα.

Ανάλογα με το συγκεκριμένο φάρμακο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε την ένεση καθημερινά ή εβδομαδιαία. Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει ένα ενέσιμο φάρμακο, ρωτήστε τον πότε και πώς να το πάρετε. Μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να κάνετε με ασφάλεια την ένεση του φαρμάκου και πώς να πετάτε τις χρησιμοποιημένες βελόνες.

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να είναι μια επιλογή

Εάν ο δείκτης μάζας σώματος –ένα μέτρο βάρους και ύψους– πληροί τα κριτήρια για την παχυσαρκία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους για να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Αυτή η διαδικασία είναι επίσης γνωστή ως μεταβολική ή βαριατρική χειρουργική. Μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να μειώσετε τον κίνδυνο διαβητικών επιπλοκών.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε το 2016, πολλές οργανώσεις για τον διαβήτη συνέστησαν χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με ΔΜΣ 40 ή υψηλότερο. Συνέστησαν επίσης χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σε άτομα που έχουν ΔΜΣ από 35 έως 39 και ιστορικό ανεπιτυχών προσπαθειών διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα τους με τον τρόπο ζωής και τα φάρμακα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε εάν η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι μια επιλογή για εσάς.

Ορισμένες θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες

Διαφορετικοί τύποι φαρμάκων, χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Ο τύπος και ο κίνδυνος των ανεπιθύμητων ενεργειών ποικίλλει, από τη μια θεραπεία στην άλλη.

Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε ένα νέο φάρμακο, μιλήστε με τον γιατρό σας για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση του. Ρωτήστε τους εάν μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καθώς ορισμένα φάρμακα δεν είναι ασφαλή για χρήση από εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να σας θέσει σε κίνδυνο παρενεργειών, όπως μόλυνση σε ένα σημείο τομής. Πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε επέμβαση, ρωτήστε τον γιατρό σας για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους. Μιλήστε του για τη διαδικασία ανάρρωσης, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών μετά την επέμβαση.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αναπτύξει ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη θεραπεία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προσαρμόσει το σχέδιο θεραπείας σας για να βοηθήσει στην ανακούφιση ή την πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι θεραπευτικές σας ανάγκες μπορεί να αλλάξουν

Με την πάροδο του χρόνου, η κατάστασή σας και οι ανάγκες θεραπείας μπορεί να αλλάξουν. Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας με αλλαγές στον τρόπο ζωής και άλλα φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ινσουλίνη. Η τήρηση του προτεινόμενου σχεδίου θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Total
46
Shares
Σχετικά άρθρα