Παιδιά και νεαροί ενήλικες με σύνδρομο Down έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down ρίχνουμε φως στη σχέση που υπάρχει με τον διαβήτη

Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες με σύνδρομο Down έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα του King’s College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, εξέτασε λίγο λιγότερο από 10.000 άτομα με σύνδρομο Down και σχεδόν 40.000 χωρίς. Η μελέτη με βάση τον πληθυσμό δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα τριών δεκαετιών (από το 1990 έως το 2020) από το UK Clinical Practice Research Datalink – μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες βάσεις δεδομένων.

Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας στο σύνδρομο Down καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες συνδρόμου Down στον κόσμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας πέντε έως 14 ετών με σύνδρομο Down έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα παιδιά χωρίς την πάθηση. Υποδηλώνει ότι οι ετήσιοι έλεγχοι υγείας για παιδιά με σύνδρομο Down πρέπει να παρακολουθούν πιο στενά για το υπερβολικό βάρος, την παχυσαρκία και τα πρώιμα σημάδια διαβήτη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη όσο το δυνατόν νωρίτερα, δεδομένου του πόσο ευαίσθητη είναι αυτή η ομάδα και των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει στη μετέπειτα ζωή.

Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με σύνδρομο Down συνήθως διαγιγνώσκονται με διαβήτη πολύ νωρίτερα –η μέση ηλικία διάγνωσης για κάποιον με σύνδρομο Down ήταν 38 ετών, σε σύγκριση με 53 σε άτομα χωρίς σύνδρομο Down– ο αυξημένος κίνδυνος για όσους είναι πολύ νεότεροι από αυτό, υπογραμμίζει τη σημασία της προσεκτικής παρακολούθησης σε πρώιμο στάδιο.

Η γενετική και το υπερβολικό σωματικό βάρος πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτό. Τα άτομα με σύνδρομο Down βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και φτάνουν στο αποκορύφωμά του σε μικρότερη ηλικία, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε μικρότερη ηλικία. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 λόγω επιπλέον χρωμοσωμάτων και προβλημάτων με το ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα με σύνδρομο Down.

Η Dr Li Chan, ανώτερος συγγραφέας, αναγνώστης στη Μοριακή Ενδοκρινολογία και Μεταβολισμός και Σύμβουλος Παιδιατρικός Ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του έγκαιρου ελέγχου για θέματα διαβήτη και βάρους σε άτομα με σύνδρομο Down, ειδικά παιδιά και νεαρούς ενήλικες».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό κενό στην έρευνα για την πάθηση, η οποία επηρεάζει περίπου 40.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο – και ελπίζουμε να ρίξουμε περαιτέρω φως σε αυτό το σημαντικό ιατρικό ζήτημα».

Ο Asaad Baksh από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN) στο King’s και η Aisha Aslam από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ήταν από κοινού οι πρώτοι συγγραφείς της μελέτης. Αυτή η εργασία χρηματοδοτήθηκε ως μέρος του έργου Go-DS21, ενός πανευρωπαϊκού ερευνητικού έργου που διερευνά τους υποκείμενους μηχανισμούς και την αιτιολογία των κοινών συννοσηροτήτων με το σύνδρομο Down.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ενθαρρυντικά νέα από την έρευνα pec direct της viacyte
Περισσότερα

Ενθαρρυντικά νέα από την έρευνα PEC-Direct της ViaCyte: κατασκεύασαν κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πεπτίδιο C σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1

Πριν από λίγες ημέρες η ViaCyte παρουσίασε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα από την έρευνα PEC-Direct. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα…