Ισπανική ομελέτα χωρίς πατάτες

ισπανική ομελέτα

Μία χαμηλή γλυκαιμικά εκδοχή της παραδοσιακής Ισπανικής ομελέτας!
Ανά μερίδα: Θερμίδες: 384, Γ.Φ. 8,  Πρωτεΐνες 28 g,   Υδατάνθρακες  23 g,  Λίπος 20 g (από τα οποία τα 6 g είναι κορεσμένα)  Ίνες 7 g

Χρήσιμες Πληροφορίες
Μερίδες: 1
Απαιτούμενος χρόνος: 15′
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Κόστος: 2/5
Υλικά
2 ασπράδια αβγών
2 κρόκους αβγών
1 κουταλιά αποβουτυρωμένο γάλα
½ κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
ελαιόλαδο cooking spray
½ μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κουταλάκι αγνό παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές κόκκινα ή άσπρα φασόλια (βρασμένα ή κονσέρβα), σουρωμένα
1 κουταλιά τριμμένο τυρί τσένταρ ή παρμεζάνα
1 κουταλιά salsa (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, χτυπήστε με το σύρμα τα ασπράδια των αβγών, τους κρόκους, το γάλα και το τσίλι σκόνη. Βάλτε τα στην άκρη. Αλείψτε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λιγο λάδι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά και σοτάρετέ τα  για περίπου 3 λεπτά. Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα μπολ. Προσθέστε τα φασόλια.
Ρίξτε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέστε το χτυπημένο μείγμα των αβγών. Μαγειρέψτε πάνω από χαμηλή φωτιά ώσπου τα αβγά να αρχίσουν να γίνονται. Βάλτε τα λαχανικά και το τριμμένο τυρί πάνω από την ομελέτα, διπλώστε την και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να πάρει χρώμα.
Γιατί είναι υγιεινό το πιάτο
Τα αβγά, παρόλο που είναι υψηλά σε χοληστερόλη, δεν αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος, επομένως μπορείτε να τα απολαμβάνετε τακτικά – είναι ένα από τα εξαιρετικά τρόφιμα της φύσης, πλούσια σε πρωτείνη εξαιρετικής ποιότητας, πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για το νευρικό μας σύστημα και την αντιμετώπιση του στρες και πολλά άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία. Τα αβγά είναι όντως πλήρης τροφή αφού περιέχουν ότι χρειάζεται το κοτόπουλο για να χτίσει το σώμα του.
Η πιπεριά είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη C, βήτα καροτένη (προβιταμίνη Α) και άλλα καροτενοειδή. Το κρεμμύδι είναι πούσιο σε χρώμιο για πιο σταθερό σάκχαρο αίματος και πρόληψη διαβήτη, βιταμίνη C, μαγγάνιο, μολυβδένιο και φυτικές ίνες,  το αντιοξειδωτικό quercetin όπως και εξαιρετικά χρήσιμες θειούχες ουσίες (allyl propyl disulphide). Το κρεμμύδι προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Το ελαιόλαδο είναι παγκοσμίως γνωστό για την υγιεινή του δράση, τόσο λόγω των μονοακόρεστων ωμέγα 9 λιπαρών οξέων, όσο και πολυάριθμων αντιοξειδωτικών. Τα φασόλια είναι εξαιρετικά πλούσια σε υδατοδιαλυτές ίνες και έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, που σημαίνει σταθερό σάκχαρο αίματος και συνεπώς καλύτερη πνευματική και σωματική απόδοση. Επίσης είναι πολύ πλούσια στα ιχνοστοιχεία μολυβδένιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, μαγνήσιο, τρυπτοφάνη, κάλιο, σίδηρο και φώσφορο. Τα όσπρια γενικά προστατεύουν από καρδιοπάθειες, διαβήτη και πολλές μορφές καρκίνου.
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα