Την προστασία των ατόμων που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και εργάζονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ζητά η ΕΣΑΜΕΑ εν όψει δεύτερου κύματος κορωνοϊού

Μέτρα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους εν όψει δεύτερου κύματος κορωνοϊού ζητά η ΕΣΑΜΕΑ
Μέτρα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους εν όψει δεύτερου κύματος κορωνοϊού ζητά η ΕΣΑΜΕΑ

Την επαναφορά της ειδικής άδειας λόγω COVID-19 για άτομα με βαριά ανοσοκαταστολή που εργάζονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ζήτησε η ΕΣΑΜΕΑ με επιστολή που έστειλε στα αρμόδια υπουργεία.
Η ειδική άδεια καταργήθηκε και για τους υπαλλήλους του δημοσίου την 1η Ιουλίου, ωστόσο η αναζωπύρωση του κύματος της πανδημίας στη χώρα μας έχει δημιουργήσει κλίμα ιδιαίτερης ανησυχίας μεταξύ των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Στην επιστολή, η ΕΣΑΜΕΑ αναφέρει ότι, όπως το Μάρτη η πολιτεία πήρε άμεσα μέτρα κι έτσι κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα πρέπει να δράσει άμεσα για να προστατεύσει τους πολίτες που η υγεία και η ζωή τους θα απειληθεί από τυχόν μόλυνση με κορωνοϊό.
Τα μέτρα, εκτός από την ειδική άδεια, μπορούν να περιλαμβάνουν τη μεταφορά των ατόμων σε θέσεις back office, ή την τηλεργασία, ωστόσο θα πρέπει να διατηρηθούν η θέση και ο μισθός των εργαζομένων.
Τέλος, η ΕΣΑΜΕΑ ζητά να αποσταλούν οδηγίες προς τους εργαζόμενους για να ξέρουν να αντιδράσουν σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί να συμμορφωθεί με τα μέτρα που θα ληφθούν.
Σας παραθέτουμε την επιστολή

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά τη συνέχιση των ειδικών αδειών για τον covid-19 για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους

ΠΡΟΣ:
κ. Ν. Χαρδαλιά, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ι. Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Υγείας κ. Π. Θεοδωρικάκο, Υπουργό Εσωτερικών
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
– Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
– Γραφείο Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη
– Γραφείο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Παπαγεωργίου
– Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας, κ. Δ. Μιχαηλίδου
– Γραφείο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Σταμάτη
– Γραφείο Υφυπουργού Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη
– Γραφείο Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιο
– Γραφείο Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού, κ. Π. Χαραλαμπογιάννη
– Γραφείο Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μ. Σταυριανουδάκη
– Γραφείο Προέδρου ΕΟΔΥ, κ. Π. Αρκουμανέα
– Επικεφαλής του Υπουργείου υγείας για τον Κορωνοϊό, κ. Σ. Τσιόδρα
– Οργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.
Κύριοι Υπουργοί,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων.
Με το παρόν έγγραφό της θέλει να επιστήσει την προσοχή στο θέμα των ειδικών αδειών λόγω κορονοϊού που έχουν παύσει. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χώρα πέρασε το πρώτο κύμα της επιδημίας του covid-19 με πρωτοφανή επιτυχία, καθώς η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα και οι πολίτες υπάκουσαν κατά συντριπτική πλειοψηφία. Το σταδιακό άνοιγμα της καραντίνας συνετέλεσε στο να μην υπάρξουν νέες εστίες ενώ και το άνοιγμα του τουρισμού φαινόταν να εξελίσσεται σχετικά ομαλά μέχρι πρόσφατα.
Με βάση όλα τα ανωτέρω από 1ης Ιουλίου καταργήθηκαν όλες οι ειδικές άδειες ευπαθών ομάδων λόγω κορονοϊού. Η ανησυχία όμως του κόσμου και ειδικά ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή παραμένει ισχυρή, καθώς η Ευρώπη ακόμη στενάζει, στα Βαλκάνια έχουμε νέα κύματα της επιδημίας και τα εισερχόμενα κρούσματα καθώς και τα λεγόμενα «ορφανά» στη χώρα μας αυξάνονται.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. υποστηρίζει ότι, όπως η Πολιτεία προνόησε και πήρε άμεσα μέτρα τον Μάρτιο, έτσι και τώρα χωρίς καθυστέρηση πρέπει να βγει υπουργική απόφαση με την οποία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τα άτομα που βρίσκονται σε βαριά ανοσοκαταστολή (για παράδειγμα, μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαιρόμενοι, καρκινοπαθείς υπό θεραπεία κλπ.) θα μπορούν να εργαστούν είτε back office, είτε από το σπίτι μέσω τηλε- εργασίας είτε να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω covid-19.
Είναι ζωτικό να προστατευθεί η υγεία της άνω πληθυσμιακής ομάδας, η θέση και ο μισθός τους, όπως και η υγεία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Παράλληλα, η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων δύναται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο μία νέα εξάπλωση του ιού.
Κύριοι Υπουργοί,
Αναμένουμε η πρότασή μας να υιοθετηθεί άμεσα από τον ΕΟΔΥ και την Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα πρέπει να δημοσιευθούν οδηγίες για το τι πρέπει να πράξει ο εργαζόμενος στις περιπτώσεις που ο εργοδότης του αρνείται να εφαρμόσει τα ανωτέρω, καθώς και που μπορεί να απευθυνθεί.
Πηγή: ΕΣΑΜΕΑ

Total
18
Shares
Σχετικά άρθρα
συνάντηση με το υπουργείο υγείας ζητά η ποσασσδια
Περισσότερα

Συνάντηση με το νέο Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και το νέο Υφυπουργό Υγείας, Βασίλειο Κοντοζαμάνη, ζητά με επιστολή η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ

Επιστολή με θέμα: «Αίτημα συνάντησης με στόχο την ενημέρωσή σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από…