Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση τα apps που υπόσχονται απώλεια βάρους

apps για απώλεια βάρους

Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, χρησιμοποιούν συχνά εφαρμογές των έξυπνων συσκευών στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια Ευρωπαϊκή Σύνοδο για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (Γκέτεμποργκ, Σουηδία, 1-4 Ιουνίου), μόνο το 0,5% των apps που εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν είχαν αναπτυχθεί από κάποιο πανεπιστήμιο ή αναγνωρισμένο επιστημονικό φορέα. Επίσης, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους ως προς την απώλεια βάρους ή την πρόληψη της πρόσληψης κιλών.

Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία είναι μια πραγματική πρόκληση για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τους φορείς δημόσιας υγείας, καθώς εξελίσσονται σε μάστιγα. Στην αναζήτηση οικονομικά προσοδοφόρων λύσεων, η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας και των έξυπνων συσκευών προτάσσεται ως μια μοντέρνα προσέγγιση ειδικά όταν πρόκειται για νεαρά άτομα, που είναι πιο ευάλωτα στους διατροφικούς πειρασμούς.
Η Δρ Χαρούλα Νικολάου, από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο και ο καθηγητής Μάικ Λιν, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, εντόπισαν apps για την διαχείριση του σωματικού βάρους, μέσω των Apple iTunes App-store και Google Play Store σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Σιγκαπούρη με βάση λέξεις-κλειδιά, όπως «βάρος», «διαχείριση βάρους» και «θερμίδες». Στόχος ήταν βρουν σχετικές εφαρμογές και την τιμή τους, τη συχνότητα που τις κατέβαζαν οι χρήστες, την αξιολόγησή τους από το κοινό και άλλες λεπτομέρειες για τους κατασκευαστές.
Εν τέλει εντόπισαν συνολικά 3.013 apps που αντιστοιχούσαν και 666.169.136 «κατεβάσματα». Το Google Play Store είχε 2.196 εφαρμογές (δωρεάν το 82%) και το Apple iTunes 817 (δωρεάν το 43%). Το Google Play Store είχε σχεδόν διπλάσια αναλογία εφαρμογών για ελεύθερο κατέβασμα συγκριτικά με το Apple iTunes.
Το περιεχόμενο των εφαρμογών αφορούσε κυρίως το σωματικό βάρος, την γυμναστική και την πρόσληψη θερμίδων, ως προς την καταγραφή και παρακολούθηση.
«Εξ όσων παρατηρήσαμε, καμιά από τις εφαρμογές αυτές δεν είχε αναπτυχθεί από πιστοποιημένο φορέα ή πανεπιστήμιο. Επίσης, δεν βρήκαμε δημοσιευμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους ως προς την διαχείριση του βάρους ή την πρόληψη της πρόσληψης κιλών» ανέφεραν οι ερευνητές.
Και πρόσθεσαν ότι «η παχυσαρκία επηρεάζει, σήμερα, το 40% των ανθρώπων έως 65 ετών. Μπορεί να προληφθεί μόνο με αποτελεσματικές παρεμβάσεις για αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής στο 90% των νεαρών ατόμων, που δεν είναι παχύσαρκα. Οι εφαρμογές για την διαχείριση του βάρους είναι όντως δημοφιλείς. Προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους, αλλά προς το παρόν δεν έχουν πιστοποιημένο περιεχόμενο ή αποδείξεις αποτελεσματικότητας. Πάντως, η μετεξέλιξη ήδη αποτελεσματικών, επαγγελματικά σχεδιασμένων προγραμμάτων διαχείρισης βάρους σε apps θα μπορούσε να διασφαλίσει την ποιότητα τους, καθώς και την καλύτερη χρήση και αξιολόγησή τους σε κλινικό και κοινωνικό επίπεδο».
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα