Ώρα για φαΐ: ένας κρυφός κίνδυνος για την υγεία μας;

Ώρα για φαΐ

Νέες μελέτες προειδοποιούν ότι η επιστημονική κοινότητα θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην έρευνα γύρω από την ώρα του φαγητού, τονίζοντας ότι πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως τα γεύματα σε ακανόνιστες ώρες ενδέχεται να αποτελούν έναν “κρυφό” κίνδυνο για την υγεία μας.

Η ώρα που τρώμε είναι το ίδιο σημαντική με το είδος του φαγητού που καταναλώνουμε, είναι το συμπέρασμα δύο νέων μελετών από επιστήμονες και ειδικούς της διατροφής και της υγείας από βρετανικά και ολλανδικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Nutrition Society.
Οι ερευνητές επανεξέτασαν δεκάδες πρόσφατες έρευνες για τις επιπτώσεις των μοτίβων διατροφής στην υγεία, διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων το βράδυ ίσως είναι το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς και ότι το φαγητό σε ακανόνιστα διαστήματα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου (υψηλή πίεση, διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία).
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλάζει τη διατροφή μας
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευση του King’s College London, ερευνητές του οποίου συμμετείχαν στις μελέτες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής γίνεται ολοένα απαιτητικότερος, με την εργασία σε βάρδιες να αυξάνεται και το “κοινωνικό jetlag” (ασυμφωνία του εσωτερικού ρολογιού του οργανισμού μας με τις ώρες που είμαστε ενεργοί) να υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η εργασία σε βάρδιες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έναν αριθμό ασθενειών και νόσων όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ το κοινωνικό jetlag και ο μειωμένος ύπνος έχει διαπιστωθεί ότι συνδέονται, επίσης, με μεγαλύτερη πιθανότητα για παχυσαρκία και όσα αυτή συνεπάγεται.
Εξάλλου, ως αποτέλεσμα του νέου, ακανόνιστου τρόπου ζωής μας, τα μοτίβα διατροφής μας έχουν αλλάξει δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνουν οι ερευνητές: παραλείπουμε γεύματα, τρώμε στο πόδι, εκτός σπιτιού, αργότερα μέσα στη μέρα και σε ακανόνιστες ώρες.
Οι νέες διατροφικές μας συνήθειες, επιχειρηματολογούν οι ειδικοί, προκαλούν σύγχυση στους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος οι οποίοι τυπικά ακολουθούν έναν εικοσιτετράωρο κύκλο, ειδικά σε όργανα όπως το συκώτι και τα έντερα. Ως εκ τούτου, η πέψη και ο μεταβολισμός του λίπους, της χοληστερόλης και της ζάχαρης πραγματοποιούνται μετ’ εμποδίων.
Η ενδεχομένως επικίνδυνη στροφή σε “αγγλοαμερικανικά πρότυπα”
Φυσικά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, στις Μεσογειακές χώρες οι άνθρωποι θεωρούν το μεσημεριανό ως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ενώ πιστεύουν στη σημασία του σπιτικού φαγητού με ευχάριστη παρέα ή την οικογένεια και διατηρούν πιο σταθερές τις ώρες που τρώνε.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και σε αυτές τις χώρες μία στροφή προς τις συνήθειες των Άγγλων και των Αμερικάνων, οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερα έτοιμα γεύματα, προτιμούν σνακ πλούσια σε θερμίδες αντί κάποιων γευμάτων και λαμβάνουν τη λιγότερη ενέργεια από το πρωινό και τη μεγαλύτερη από το βραδινό τους.
Ωστόσο, αυτός ο τρόπος διατροφής, ο οποίος υποτιμά το πρόγευμα και δίνει βάρος στο δείπνο, ενδέχεται να είναι επιβαρυντικός για την υγεία. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες θερμίδες το πρωί σε σχέση με το βράδυ, πετυχαίνουν περισσότερη απώλεια βάρους, ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σε σχέση με όσους κάνουν το αντίθετο.
Συν τοις άλλοις, ορισμένες έρευνες εντόπισαν μία σχέση μεταξύ του πόσο τακτικά τρώνε οι άνθρωποι και του τι επιλέγουν να φάνε, διαπιστώνοντας ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό είναι πιθανότερο να κάνουν κακές διατροφικές επιλογές όσο αφορά το είδος φαγητού που καταναλώνουν.
Επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή στην ώρα που τρώμε
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τις νέες μελέτες, υποδεικνύουν ότι η ώρα που τρώμε είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο σημαντική από το τι τρώμε. Ωστόσο, οι περισσότερες εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές εστιάζουν στο “τι” θα πρέπει οι άνθρωποι να τρώνε, με λίγες μόνο συστάσεις  για το “πότε” να τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πότε πρέπει να τρώμε, λοιπόν; Αυτό είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο. Η Δρ Gerda Pot, καθηγήτρια στο King’s College και εκ των συγγραφέων των νέων μελετών, δήλωσε σχετικά: “Φαίνεται πως υπάρχει κάποια αλήθεια στο ρητό ‘Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος’. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα”.
“Ενώ έχουμε μία καλύτερη κατανόηση σήμερα του τι θα έπρεπε να τρώμε, παραμένει το ερώτημα ως προς το ποιο γεύμα θα έπρεπε να μας παρέχει περισσότερη ενέργεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων το βράδυ συνδέεται με την παχυσαρκία, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από την κατανόηση αν η ενεργειακή πρόσληψή μας θα πρέπει να κατανέμεται ισομερώς όλη την ημέρα ή αν το πρωινό θα πρέπει να συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας, ακολουθούμενο από το μεσημεριανό γεύμα και το βραδινό”.
Η ανάγκη για μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της ώρας πρόσληψης τροφών είναι μεγάλη, τονίζουν συμπερασματικά οι ερευνητές.
Πηγή: http://www.pathfinder.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα