Πρωινό: Ο ρόλος του στη διαχείριση του διαβήτη

Πρωινό

Οι ρυθμοί της ζωής μας και το στρες έχουν οδηγήσει σε μια έξαρση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη τα τελευταία χρόνια. Τα διατροφικά λάθη είναι μια βασική αιτία του φαινομένου αυτού.

Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που, τουλάχιστον εμείς οι Έλληνες κάνουμε σε μεγάλο βαθμό, είναι η παράλειψη του πρωινού γεύματος. Το πρωινό γεύμα μας προστατεύει από την αύξηση βάρους και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στην ισορροπημένη διατροφή. Η συστηματική λήψη πρωινού φαίνεται ακόμη και να προστατεύει από τον σακχαρώδη διαβήτη σε κλινικές μελέτες. Το πρωινό γεύμα βελτιώνει και τη νοητική λειτουργία: τα άτομα που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη πνευματική διαύγεια και αποδίδουν πολύ καλύτερα στην εργασία τους, από όσους δεν τρώνε το πρωί.
Η δραστηριότητα των περισσότερων από εμάς είναι πιο έντονη τις πρωινές ώρες. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ενέργεια για να κάψει θερμίδες και την ενέργεια αυτή πρέπει να την πάρει από το φαγητό. Δεν έχει νόημα να καταναλώνουμε την μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το βράδυ που δεν είμαστε δραστήριοι. Έτσι αποθηκεύουμε όλες αυτές τις θερμίδες με τη μορφή λίπους.
Για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, η διατροφή είναι ακρογωνιαίος λίθος στη σωστή αντιμετώπιση του αυξημένου σακχάρου. Η καθημερινή λήψη πρωινού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Συχνά, τα άτομα με διαβήτη θεωρούν ότι τρώγοντας λιγότερα γεύματα θα πετύχουν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου τους. Επίσης, αν το σάκχαρό τους είναι υψηλό το πρωί, λόγω της φυσιολογικής έκκρισης των ορμονών του στρες που προκαλούν πρωινή υπεργλυκαιμία, πιστεύουν πως δεν πρέπει να φάνε «τίποτα» για να ρίξουν τις τιμές του. Αυτό όμως είναι λάθος.
Αν δεν φάει κανείς πρωινό, ιδιαίτερα ένας ασθενής που ρυθμίζει το σάκχαρό του μόνο με διατροφή, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα νιώθει πεινασμένος και αδύναμος και είναι πολύ πιθανό να καταλήξει να φάει κάτι γρήγορο για να ικανοποιήσει την πείνα του – συνήθως κάτι γλυκό ή κάτι με πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες (τυρόπιτα, κρουασάν, κέικ κ.λπ.).
Η παράλειψη τροφής για πολλές ώρες οδηγεί σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και σε ακόμα υψηλότερο σάκχαρο μετά από το επόμενο γεύμα.
Στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν φάρμακα για το σάκχαρο, η μη λήψη πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο για υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον φαύλο κύκλο χαμηλό σάκχαρο- φαγητό για αύξηση του σακχάρου- υπεργλυκαιμία μετά την υπογλυκαιμία, προκαλώντας διακύμανση στο σάκχαρο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρύθμισή του σακχάρου είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν οι υδατάνθρακες είναι κατανεμημένοι σε γεύματα καθ’ όλη όλη τη διάρκεια της ημέρας

Τι είδους πρωινό πρέπει να τρώμε;

Το πρωινό είναι μεν σημαντικό, όμως χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του.
Το σωστό πρωινό μπορεί να καθορίσει την ρύθμιση του σακχάρου την υπόλοιπη ημέρα. Δεν είναι όλα τα είδη τροφών κατάλληλα για κατανάλωση το πρωί. Ο συνδυασμός υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με πολλές φυτικές ίνες μαζί με πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά (όπως μούσλι ή ολικής άλεσης δημητριακά πχ σιτάρι, βρώμη, σίκαλη κα., φρούτα, με γάλα, γιαούρτι με περιορισμένα λιπαρά, αυγά, τυρί cottage) είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Η κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί μειώνει την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν την πείνα και οδηγεί σε λιγότερη πρόσληψη τροφής. Οι τροφές αυτές διασπώνται αργά, δεν προκαλούν ιδιαίτερη αύξηση στο σάκχαρο και την ινσουλίνη και προστατεύουν από βουλιμία την υπόλοιπη ημέρα. Το αντίθετο θα συμβεί αν καταναλώσει κανείς πρωινό με υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δημητριακά με ζάχαρη, κέικ, γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, λευκό ψωμί), που απορροφώνται γρήγορα, προκαλούν υπεργλυκαιμία, αντιδραστική υπογλυκαιμία μετά το φαγητό και μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα πείνας και άστατη διατροφή την υπόλοιπη ημέρα.
Ιδανικά το πρωινό θα πρέπει να είναι μέχρι 400-500 θερμίδες.
Συζητήστε με τον ιατρό σας ποιο πρωινό είναι το καταλληλότερο για εσάς ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας και την θεραπευτική αγωγή που ακολουθείτε για την διαβήτη.
Πηγή: https://www.mednutrition.gr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η λιπιδωμική παρέχει νέους βιοδείκτες για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2

Χρησιμοποιώντας τη λιπιδωμική, μια σύγχρονη αναλυτική μέθοδο, οι ερευνητές εντόπισαν εκείνα τα λιπίδια που σχετίζονται στατιστικά με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.