Πρέπει να «νηστεύουμε» πριν μετρήσουμε τη χοληστερίνη μας;

χοληστερίνη

Πριν από την εξέταση χοληστερίνης πολλοί ιατροί συνιστούν να μην έχουμε καταναλώσει φαγητό. Επαναλαμβανόμενες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στα αποτελέσματα του τεστ χοληστερίνης σε ασθενείς με γεμάτο ή με άδειο στομάχι.

Η μέτρηση των τριγλυκεριδίων, η οποία αποτελεί μια ένδειξη του κινδύνου καρδιακών ασθενειών, είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται όταν ο ασθενής δεν είναι φαγωμένος. Αν όμως θέλει κανείς να ελέγξει τα επίπεδα της «κακής» και «καλής» χοληστερίνης, LDL και HDL αντίστοιχα, δεν παίζει ρόλο αν έχει άδειο ή γεμάτο στομάχι.
Με βάση μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά ανάμεσα σε ασθενείς που είχαν φάει μια ώρα πριν και σε ασθενείς που είχαν «νηστέψει» για 16 ώρες, τα αποτελέσματα δεν διέφεραν σημαντικά. Οι μετρήσεις της HDL κατά μέσο όρο είχαν 2% διαφορά ενώ οι αντίστοιχες μετρήσεις της LDL κατά μέσο όρο 10%. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σημείωσαν τη μεγαλύτερη διαφορά με ποσοστό 20% κατά μέσο όρο.
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν την προϋπόθεση νηστείας για εξέταση χοληστερίνης. Στη Δανία ήδη από το 2009 ο έλεγχος των λιπιδίων πραγματοποιείται σε ασθενείς που έχουν τραφεί κανονικά. Η ίδια οδηγία εφαρμόζεται και από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Βρετανίας. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αρτηριοσκλήρωσης και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Ερευνητικής Ιατρικής συμφώνησαν ότι δεν απαιτείται νηστεία για τον υπολογισμό του λιπιδικού προφίλ των ασθενών.
Ο αριθμός τριγλυκεριδίων μπορεί να είναι υψηλότερος από το κανονικό αν κάποιος έχει καταναλώσει τροφές με λιπαρά. Μετά από νηστεία ο αριθμός τριγλυκεριδίων θα είναι πιο ρεαλιστικός. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο τιμές δεν θα είναι όμως πολύ μεγάλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα χοληστερίνης αλλάζουν με αργό ρυθμό. Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώσει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα χοληστερίνης, όπως αυγά ή γαρίδες, την ίδια μέρα της εξέτασης τα αποτελέσματα θα επηρεαστούν ελάχιστα. Για αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να μειώσει κανείς τα επίπεδα χοληστερίνης του αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ADA 2021: Θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της εισπνεόμενης ινσουλίνης Afrezza σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και 2
Περισσότερα

ADA 2021: Θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της εισπνεόμενης ινσουλίνης Afrezza σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και 2

Πρόσφατα τελείωσε το 81ο Συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διαβήτη. Σας μεταφέρουμε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την…