5 ιδέες που θα σε βοηθήσουν να θυμάσαι να παίρνεις τα φάρμακα σου (Ινσουλίνη, χάπια κ.α.)!

φαρμακα, διαβητης, ινσουλινη, diabetes, health, life, glykouli, glykouligr

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με τον διαβήτη έχουν σίγουρα έχουν δεχθεί αντιδράσεις όπως: “εγώ δεν θα το έκανα ποτέ αυτό!
Ενώ η προοπτική του να βάζουμε βελόνες στο σώμα μας ή να λαμβάνουμε καθημερινή αγωγή μπορεί να φαίνεται πολύ εντυπωσιακό σε όσους δεν έχουν διαβήτη, αυτά τα καθήκοντα δεν είναι παρά μόνο μια ρουτίνα για όσους από εμάς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια χρόνια νόσο κάθε μέρα.
Το 70% των Αμερικανών παίρνει τουλάχιστον ένα φάρμακο, το 50% παίρνει δύο, ενώ το 20% παίρνει πέντε ή περισσότερα φάρμακα, σύμφωνα με τους ερευνητές της Mayo Clinic. Οι διαβητικοί μπορεί επίσης να χρειαστούν επιπλέον αγωγή για ασθένειες που συνδέονται με τον διαβήτη, όπως οι καρδιοπάθειες.
Παράλληλα, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τον διαβήτη μου με ινσουλίνη, μπορεί να χρειάζονται τέσσερις με δέκα (ή και περισσότερες) ενέσεις την ημέρα προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα σάκχαρα τους.
Καθώς αυτά τα καθήκοντα διαχείρισης του διαβήτη γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, μπορεί να είναι δύσκολο να τα θυμηθούμε.
Όλοι έχουμε περάσει μια περίεργη μέρα, που ενώ όλα τα έχει αναλάβει ο “αυτόματος” λόγω συνήθειας, ξαφνικά θυμόμαστε ότι έχουμε ξεχάσει να κάνουμε ινσουλίνη, που ίσως να επηρεάσει όλη τη μέρα μας.
Σας παρουσιάζουμε 5 ιδέες που θα βοηθήσουν να θυμάστε να παίρνετε τα φάρμακα σας

1. Βρείτε έναν ιδιωτικό χώρο ή μια στιγμή που δεν θα σας ενοχλήσει κανείς

Ένας από τους πιο συνήθεις λόγους που δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε τι κάνουμε, είναι επειδή μας αποσπάται η προσοχή κατά τη διαδικασία. Το καθηκόν απλά δεν το θυμόμαστε αν μιλάμε ή προσπαθούμε να κάνουμε κάτι άλλο ταυτόχρονα. Βρείτε μια προσωπική στιγμή να κάνετε την αγωγή σας, οπού θα ξέρετε ότι δεν θα ξεφύγει το μυαλό σας.

2. Διατηρείτε τα φάρμακα ή την ινσουλίνη σε ορατή θέση

Κρατήστε τα φάρμακα ή την ινσουλίνη σε ορατό μέρος μέχρι να τα πάρετε. Για παράδειγμα, κανονικά αφήνω τα χάπια για το κρύωμα στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να τα δω πριν κοιμηθώ όταν είμαι άρρωστος. Εάν σταματήσετε να παρατηρείτε τα φάρμακά σας ή την ινσουλίνη, μπορεί απλά να είναι χρόνος να επιλέξετε έναν άλλο ορατό χώρο!

3. Συνδυάστε τα φάρμακα ή τις ενέσεις ινσουλίνης με μια καθημερινή συνήθεια

Συνδυάστε τα φάρμακα ή τις ενέσεις ινσουλίνης με μια συνήθεια που κάνετε καθημερινά. Μπορεί να είναι ένα γεύμα, ο πρωινός σας καφές, ή όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν τον ύπνο.

4. Ανανεώστε τα διαβητικά σας υλικά

Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν καλύτερα εργαλεία και τεχνολογίες στην αγορά συγκριτικά με όσα έχετε στο τσαντάκι σας. Για παράδειγμα, πολλές πένες ινσουλίνης έχουν μνήμη που αποθηκεύουν την τελευταία δόση που κάνατε. Πολλοί μετρητές έχουν αποθήκευση ινσουλίνης στο ημερολόγιο τους για να μην το ξεχνάτε. Για όσους παίρνουν χάπια, υπάρχουν κουτάκια με ήχο, ο οποίος σας θυμίζει πότε να πάρετε τα φάρμακα σας.

5. Χρησιμοποιήστε εφαρμογή για smartphone

Πολλοί από εμάς κουβαλάμε πάντα μαζί μας το κινητό μας, οπότε οι εφαρμογές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο στη σωστή διαχείριση του διαβήτη. Υπάρχουν αρκετά στην αγορά για Android και iOS, καθώς και ειδικές εφαρμογές για να σας θυμίζουν τα χάπια σας.
 

Πηγή: diabetesdaily.com
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη ρωτά ανθρώπους με διαβήτη και επαγγελματίες υγείας πως βιώνουν την πανδημία του κορωνοϊού
Περισσότερα

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη ρωτά ανθρώπους με διαβήτη και επαγγελματίες υγείας πως βιώνουν την πανδημία του κορωνοϊού

Το Ευρωπαϊκό τμήμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF Europe) κάνει έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του…