Παχυσαρκία: Τα γονίδια της παχυσαρκίας δεν στέκονται εμπόδιο στο αδυνάτισμα

Παχυσαρκία

Θα περίμενε κανείς ένας άνθρωπος που έχει το γονίδιο της παχυσαρκίας να δυσκολευέται περισσότερο να αδυνατίσει από τους υπόλοιπους. Όπως βρήκε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων οι άνθρωποι που φέρουν το γονίδιο της παχυσαρκίας  μπορούν να αδυνατίσουν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 8 προηγούμενες μελέτες με  9.500 εθελοντές.
Θέλησαν έτσι να δουν εάν όσοι έχουν το γονίδιο που συνδέεται με την παχυσαρκία δυσκολεύνται περισσότερο από τους άλλους να χάσουν κιλά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιευτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, έδειξαν πως ακόμα και οι άννθρωποι που έφεραν το γονίδιο FTO μπορούσαν να αδυνατίσουν το ίδιο εάν έκαναν σωσή δίαιτα και γυμναστική.
Η μεταλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου ευθύνεται για την παχυσαρκία και επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το φέρει σχεδόν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού και αυξάνει κατά 70% τις πιθανότητες που έχει ένας άνθρωπος να γίνει παχύσαρκος.
Οι γιατροί πιστεύουν πως το συγκεκριμενο γονίδιο κάνει τον άνθρωπο παχύσαρκο επειδή αυξάνει την τάση του να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες ενώ μειώνει το αίσθημα κορεσμού της πείνας έπειτα από κάθε γεύμα.
Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, John Mathers «είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία και το FTO ασκεί τη μεγαλύτερη επίδραση από τα γονίδια της παχυσαρκίας. Έτσι λοιπόν θελήσαμε να μάθουμε εάν η ύπαρξη της υψηλού κινδύνου μεταλλαγής του FTO μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο αδυνάτισμα».
Σε όλες τις μελέτες που εξετάσθηκαν, οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν και πόσες κόπιες (μία ή δύο) του FTO έφεραν, αλλά τα αποτελέσματα δεν είχαν γνωστοποιηθεί στους εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα αδυνατίσματος με τη βοήθεια άσκησης, δίαιτας ή/και φαρμάκων.
«Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η ύπαρξη του γονιδίου δεν είχε σημασία για την απώλεια βάρους», είπε ο δρ Μάδερς. «Με ή χωρίς αυτό, ο ρυθμός αδυνατίσματος ήταν παραπλήσιος, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορούν να αδυνατίσουν οι φορείς του. Βέβαια, δεν ξέρουμε αν θα διατηρήσουν μακροπρόθεσμα το νέο βάρος διότι η μεγαλύτερη περίοδος παρακολούθησης στις μελέτες που εξετάσαμε ήταν τρία χρόνια».
Πηγή: http://www.healthview.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα