Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της σόγιας

σόγια

H σόγια και τα προϊόντα της είναι πηγές ω-6 λιπαρών οξέων, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και άλλα πολύτιμα ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Παρά τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους κινδύνους από την κατανάλωση σόγιας, η βιολογική, μη μεταλλαγμένη σόγια και τα προϊόντα της, όπως το γάλα, το τόφου και το μίζο, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Δείτε ορισμένα από αυτά, σύμφωνα με το onmed.gr:
Μειώνει την ινσουλίνη
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών σόγιας μειώνει κατά 40-50% την ινσουλίνη, καθώς και μια πρωτεΐνη που συνδέεται με την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών σόγιας επιδρά θετικά στο μεταβολισμό των λιπών.
Ρίχνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 15 γραμμαρίων πρωτεϊνών σόγιας την ημέρα (που περιέχονται σε 1-2 μερίδες τροφών που προέρχονται από σόγια) για μία περίοδο 8 εβδομάδων, μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη κατά 4,2% ως 5,2%. Αυτή η μείωση υπολογίστηκε ότι συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 10%. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν μειώσεις και στα τριγλυκερίδια, ένα άλλο τύπο λιπιδίων που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.
Προστατεύει από την οστεοπόρωση
Η κατανάλωση σόγιας έχει προστατευτική δράση έναντι της οστεοπόρωσης. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί πως η απέκκριση ασβεστίου όταν κάποιος καταναλώνει κρέας ή ψάρι είναι 150 mg την ημέρα, ενώ όταν καταναλώνει ίση ποσότητα πρωτεΐνης που προέρχεται από σόγια η απέκκριση είναι 103 mg την ημέρα. Αντίθετα με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, η σόγια συμβάλλει στη συγκράτηση του ασβεστίου στο αίμα. Ο οργανισμός για να καλύψει την απότομη μείωση του ασβεστίου στο αίμα που προκαλεί η κατανάλωση πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης, χρησιμοποιεί το ασβέστιο από τις αποθήκες του, που είναι τα οστά. Σταδιακά το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε οστεοπόρωση.
Ανακουφίζει στην εμμηνόπαυση
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση 40 γραμμαρίων πρόσθετης πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως, βελτιώνει την οστική περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία σε μερικούς σπονδύλους, ενώ παράλληλα μειώνει τη δριμύτητα των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις. Από τις μελέτες προκύπτει ότι η σόγια φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική όταν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι πιο ήπια.
Κάνει καλό στο πεπτικό
Tο μίζο (παράγωγο της σόγιας), όπως και το γιαούρτι, ανήκει στα καλά προβιοτικά, που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Τα προβιοτικά προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου (νόσος Crohn), βελτιώνουν την δυσανεξία στη λακτόζη και είναι απαραίτητα όταν παίρνετε αντιβίωση.
Πηγή: http://www.thestival.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
γυμναστική, διαβητης, παχυσαρκία, υγεια, γλυκουλι, glykouli, glykouligr, γλυκοζη, ασκηση
Περισσότερα

Οι γυναίκες που κάνουν γυμναστική με βάρη διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν περίπου 100.000 νοσοκόμες για διάστημα οκτώ ετών. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι γυναίκες…
fruits
Περισσότερα

Τα πολλά φρούτα κάνουν καλό και στη διάθεσή μας

Η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με μέτρια σωματική δραστηριότητα - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με μέτρια σωματική δραστηριότητα

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν μέσω μέτριας σωματικής άσκησης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.