Η μακροβιοτική διατροφή είναι μια διατροφική φιλοσοφία που επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφών που βασίζονται, μεταξύ άλλων, στην υγεία του κάθε ανθρώπου, το κλίμα, την ηλικία, το φύλο και την γεωγραφία. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη «δίαιτα» και οι διατροφικές επιλογές βασίζονται σε διάφορες μεταβλητές.
Στις βασικές αρχές της μακροβιοτικής διατροφής ανήκουν η μείωση της κατανάλωσης προιόντων ζωικής προέλευσης, η κατανάλωση τροφών τοπικής παραγωγής και εποχής και γενικά η κατανάλωση γευμάτων με μέτρο.
Η θεωρία της μακροβιοτικής διατροφής λέει πως το φαγητό είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας και μόνο όταν κάποιος βρει την κατάλληλη γι αυτόν διατροφή μπορεί να επιτύχει απόλυτη ευζωία. Οι οπαδοί της διατροφής αυτής υποστηρίζουν πως είναι ικανή να βελτιώσει ή και να θεραπεύσει ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή ακόμα και καρκίνο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά ευρήματα που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Η υπόθεση πως η μακροβιοτική διατροφή βελτιώνει τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη εξηγείται εν μέρει διότι κάποιες από τις διατροφικές προσεγγίσεις της εν λόγω διατροφής συμπίπτουν με τις διατροφικές προσεγγίσεις για πρόληψη ασθενειών που είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, η μακροβιοτική διατροφή έχει την 17η κατάταξη στις «Καλύτερες Δίαιτες για τον Διαβήτη 2016».
Πώς, λοιπόν, λειτουργεί η μακροβιοτική διατροφή;
Εξαρτάται. Δεν υπάρχει «μία» μακροβιοτική διατροφή, αλλά μια εξατομικευμένη προσέγγιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Οι περισσότερες από αυτές τις προσεγγίσης, ωστόσο, βασίζονται σε ένα βασικό μενού. Είναι κυρίως χορτοφαγικές και δίνουν έμφαση στα φυσικά και οργανικά προϊόντα και στα προϊόντα ολικής άλεσης.
Το μαύρο ρύζι, το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των τροφών μέσα στη μέρα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ρίζες και φύκια, μαζί με τα φασόλια και τα προϊόντα σόγιας είναι επίσης τροφές που ενθαρρύνονται σε μια μακροβιοτική διατροφή. Τα φρούτα, το ψάρι, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι στο μενού μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Γαλακτοκομικά, αυγά, πουλερικά, κόκκινο κρέας και οτιδήποτε τεχνητό, επεξεργασμένο και με πρόσθετα χημικά σχεδόν λείπουν από μια μακροβιοτική προσέγγιση.
Τα προιόντα ολικής και οι «ζωντανές» τροφές πιστεύεται πως φέρουν άφθονη ενέργεια και ο τόπος που μεγάλωσαν οι τροφές αυτές, αλλά και το πως μαγειρεύτηκαν, επηρεάζουν μεταξύ άλλων τον τρόπο που αυτή η ενέργεια θα ρέει στο σώμα. Όταν κάποιος τρώει, η ενέργεια μεταφέρεται στο σώμα και αλλάζει τον τρόπο που νιώθει. Η επιλογή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η κατανάλωση νατρίου μαζί με ποτάσσιο και η κατανάλωση όξινων τροφών μαζί με αλκαλικές τροφές βοηθούν να διατηρηθεί η ισορροπία και η υγεία.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι κανόνες που συνοδεύουν τη μακροβιοτική διατροφή. Για παράδειγμα, το Kushi Institute, που εδρεύει στη Μασσαχουσέτη, προτείνει την μάσηση της κάθε μπουκιάς τουλάχιστον 50 φορές και απορρίπτει το μαγείρεμα σε ηλεκτρικούς φούρνους και φούρνους μικτοκυμμάτων. Αντίθετα, ενθαρρύνει το μαγείρεμα σε πήλινα σκεύη, σε μαντέμια και σε ανοξείδωτα τηγάνια και κατσαρόλες. Άλλες προσεγγίσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον διαλογισμό.
Πόσο εύκολο είναι να την ακολουθήσει κανείς;
Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες, ιδιαίτερα σήμερα στην Ελλάδα (μπορεί να φημίζεται η χώρα μας για τη Μεσογειακή διατροφή που σε κάποια μέρη επικαλύπτεται με την μακροβιοτική διατροφή, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν ακολουθείται τόσο συχνά) είναι ο αποκλεισμός τροφών ζωικής προέλευσης.
Άνεση: Δεν είναι και η ευκολότερη διατροφή που μπορεί να συναντήσει κανείς. Θα πρέπει να ψάξετε μακροβιοτικές συνταγές και να τις μαγειρέψετε με έναν «μακροβιοτικό» τρόπο. Θα πρέπει να ξεχάσετε τον φούρνο μικροκυμμάτων ή/και να αντικαταστήσετε τα σκεύη σας. Εξαρτάται από το πόσο αυστηρά θέλετε να την ακολουθήσετε.
Συνταγές: Θα βρείτε πολλές συνταγές αν ψάξετε στην Google. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε ένα βιβλίο με συνταγές μακροβιοτικής διατροφής αν θέλετε περισσότερες προτάσεις.
Φαγητό έξω: Είναι δυνατόν να φάτε έξω, αλλά ίσως χρειαστεί να κάνετε την έρευνά σας για το πού θα πάτε. Σύμφωνα με την μακροβιοτική προσέγγιση, καλό είναι να παραγγέλνετε απλά γεύματα όταν τρώτε έξω, όπως για παράδειγμα ζυμαρικά με σκόρδο και ελαιόλαδο, μπρόκολο και πράσινη σαλάτα. Επίσης, θα πρέπει να ξεχάσετε την «ισορροπία» του γεύματος, εκτός αν γνωρίζετε που μεγαλώσαν οι πρώτες ύλες.
Αλκοόλ: Η κατανάλωση ή όχι αλκοόλ είναι ένα θέμα που επίσης πρέπει να σκεφτείτε. Γενικά, πάντως, δεν ενθαρρύνεται σε μια μακροβιοτική διατροφή.
Χρόνος: Θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να σχεδιάστε, να ψωνίσετε και να ετοιμάσετε τα γεύματά σας.
Γεύση: Εσείς είστε οι σεφ, οπότε αν κάτι δεν έχει καλή γεύση… ξέρετε σε ποιόν να απευθυνθείτε!
GlykouliGr