Κολοκύθα: Είναι η εποχή της και κάνει καλό στην υγεία σου

Δες τα πολύτιμα οφέλη που σου χαρίζει η κολοκύθα και οι σπόροι της

Το φθινόπωρο έχει την τιμητική της, αλλά όχι μόνο για το Halloween! Αν και θεωρείται συνήθως ως λαχανικό, η κολοκύθα ανήκει επιστημονικώς στο φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο, το διατροφικό της προφίλ μοιάζει περισσότερο με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.

Πέρα από την υπέροχη γεύση της, η κολοκύθα είναι θρεπτική και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Εδώ είναι μερικά από εντυπωσιακά οφέλη για τη διατροφή σου.

Διατροφικό προφίλ κολοκύθας

Η κολοκύθα είναι μια απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα και σχετικά λίγες θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι (245 γραμμάρια) κονσερβοποιημένης κολοκύθας παρέχει:

  • Θερμίδες: 137
  • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
  • Λίπος: 7 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 19 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Α: 209% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας
  • Βιταμίνη Κ: 37% της ΣΗΠ
  • Χαλκός: 28% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη Ε: 22% της ΣΗΠ
  • Σίδηρος: 18% της ΣΗΠ
  • Μαγνήσιο: 13% της ΣΗΠ
  • Ριβοφλαβίνη: 10% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη Β6: 10% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη C: 10% της ΣΗΠ
  • Κάλιο: 10% της ΣΗΠ

Περιέχει επίσης μικρότερες ποσότητες από πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η βιταμίνη Α που περιέχεται στην κολοκύθα είναι στην πραγματικότητα με τη μορφή πρόδρομων ουσιών της βιταμίνης Α, βήτα καροτίνη και άλφα καροτίνη. Το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά σε βιταμίνη Α αφού τα καταναλώσετε (2 Αξιόπιστη πηγή).

Διατροφικά στοιχεία σπόρων κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας, τρώγονται επίσης συνήθως ως σνακ. Ακολουθεί η κατανομή θρεπτικών συστατικών 15 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας με το κέλυφός τους:

  • Θερμίδες: 86
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Λίπος: 7 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
  • Χαλκός: 21% της ΣΗΠ
  • Μαγνήσιο: 20% της ΣΗΠ
  • Φώσφορος: 14% της ΣΗΠ
  • Ψευδάργυρος: 10% της ΣΗΠ

Οι σπόροι κολοκύθας είναι χαμηλοί σε υδατάνθρακες αλλά πλούσιοι σε λιπαρά, γεγονός που τους καθιστά ιδανικό σνακ για άτομα που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή φυτικής βάσης.

Σημαντικά οφέλη για την υγεία

Τα περισσότερα από τα οφέλη της κολοκύθας για την υγεία προέρχονται από τις βιταμίνες και τα μέταλλά της, μαζί με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και την υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες.

Αν και δεν υπάρχουν πολλές μελέτες ειδικά για την κολοκύθα, είναι υψηλή σε πολλά θρεπτικά συστατικά που έχουν θεμελιώσει οφέλη για την υγεία.

Τόνωση του ανοσοποιητικού

Η κολοκύθα σας δίνει μια μεγάλη δόση βήτα καροτίνης, η οποία μετατρέπεται εν μέρει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση της εντερικής επένδυσης, καθιστώντας την πιο ανθεκτική στις λοιμώξεις.

Η βιταμίνη C διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού ενισχύοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ανταποκρίνονται όταν εντοπιστεί ένα παθογόνο.

Υγεία των ματιών

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους η κολοκύθα είναι καλή για τα μάτια σας.

Πρώτον, είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία βοηθά να διατηρήσετε την όρασή σας ευκρινή βοηθώντας τον αμφιβληστροειδή να απορροφήσει το φως.

Δεύτερον, ο συνδυασμός άλλων βιταμινών και μετάλλων στην κολοκύθα μπορεί να προστατεύσει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της παίρνοντας συμπληρώματα που περιέχουν ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βήτα καροτίνη ή συνδυασμό.

Ενώ αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε ένα συμπλήρωμα, μπορείτε να βρείτε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στην κολοκύθα, αν και σε μικρότερες ποσότητες.

Υγεία του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην κολοκύθα είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος. Αυτά περιλαμβάνουν τη βήτα καροτίνη και τις βιταμίνες C και E.

Η βήτα καροτίνη, ειδικότερα, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV). Η κατανάλωση τροφών με βήτα καροτίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης και της υφής του δέρματός σας.

Οι βιταμίνες C και Ε έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συχνά χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, αλλά μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας του δέρματος όταν καταναλωθούν. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

Υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, η κολοκύθα περιέχει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για την υγεία της καρδιάς.

Ιδιαίτερα, το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα δεσμεύοντας τη χοληστερόλη στα τρόφιμα που τρώτε και εμποδίζοντας την απορρόφησή της (17).

Μεταβολική υγεία

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βήτα καροτίνη, όπως η κολοκύθα, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μεταβολικής σας υγείας — δηλαδή στο πόσο καλά διαχειρίζεται το σάκχαρό σας και την κατανομή του λίπους στο σώμα σας.

Η κολοκύθα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη θαμπή αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες.

Ωστόσο, το συνολικό διατροφικό σας πρότυπο είναι πολύ πιο σημαντικό για την υγεία σας από το να τρώτε απλώς περιστασιακά κολοκύθα.

Total
110
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Δεντρολίβανο: Χρήση και Θεραπευτικές ιδιότητες

Δενδρολίβανο-Rosmarinus officinalis Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός. Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae). Άλλα ονόματα: δεντρολίβανο, λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί,…