Χρειάζεται κόπος και δουλειά για να δεσμευτείτε πως θα προετοιμάζετε οι ίδιοι τα γεύματά σας. (Αν προσθέσετε και την πρόκληση πως πρέπει να διαχειριστείτε και τον διαβήτη σας, τότε το θέμα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο.)
Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να χάνει την υπομονή του στην κουζίνα ή να αντιστέκεται στις γαστρονομικές προκλήσεις, τότε ίσως αντιμετωπίζετε κάποια ψυχολογικά εμπόδια που ασυνείδητα σαμποτάρουν τη μαγειρική σας ικανότητα.
Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τον τύπο προσωπικότητάς σας, θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει τα εμπόδια αυτά και θα διαχειριστείτε τον διαβήτη σας πιο αποτελεσματικά. Για να τον ανακαλύψετε, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις και δείτε προς τα πού… κλίνετε!
Ο τελειομανής σεφ
- Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να λέει στους άλλους πως «δεν έχετε το γονίδιο της μαγειρικής» ή πως δεν σας αρέσει να μαγειρεύετε;
- Ανησυχείτε μήπως σας κρίνουν για τις μαγειρικές σας ικανότητες;
- Κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένατε;
- Όταν ένα συγκεκριμένο στάδιο μιας συνταγής δεν βγαίνει όπως το περιμένατε, θυμώνετε και νιώθετε πως χάνετε τον χρόνο σας;
- Νιώθετε πως θέλετε να τα παρατήσετε όταν αποτυγχάνετε να φέρετε εις πέρας μια συνταγή;
- Νιώθετε πως το πιάτο/γεύμα που ετοιμάζετε πρέπει να είναι τέλειο για να είναι αποδεκτό από εσάς και τους άλλους;
Να θυμάστε πως η μαγειρική είναι κάτι που μαθαίνεται, όπως οι καταδύσεις και το σκι. Η τελειομανία θέτει συχνά υψηλές προσδοκίες και αυτό σας εμποδίζει να μάθετε. Τα μικρά βήματα είναι το κλειδί – δεν χρειάζεται να οργανώσετε ένα ολόκληρο δείπνο για αρχή, αρκεί να μαγειρέψετε για μερικά αγαπημένα πρόσωπα που γνωρίζετε πως δεν θα σας κρίνουν.
Ο «δημιουργικός» σεφ
- Είστε χαλαροί όταν μαγειρεύετε;
- Μπερδεύεστε όταν μια συνταγή δεν βγαίνει καλή;
- Κατηγορείτε τους άλλους όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το βέλτιστο;
- Όταν πρέπει να μετρήσετε την ποσότητα των υλικών μιας συνταγής, το αγνοείτε και κάνετε τα δικά σας;
- Αφήνετε υλικά απ ‘έξω την πρώτη φορά που φτιάχνετε μια συνταγή;
- Θυμώνετε όταν κάτι δεν πετύχει, αλλά και πάλι δεν παρακινείστε να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες;
- Αρνείστε να μάθετε από τα λάθη σας;
Όπως με τη ζωγραφική και τον χορό, πρέπει να μάθετε πρώτα τα βασικά και μετά να προσθέσετε την προσωπική σας νότα. Οι οδηγίες είναι σημαντικές, μην τις παραβλέπετε. Μόνο αν τις μάθετε καλά και βάλετε τις σωστές βάσεις μπορείτε να αρχίσετε να πειραματίζεστε.
Ο συγκρουσιακός σεφ
- Έχετε την αίσθηση πως η μαγειρική είναι παλιομοδίτικη και αχρείαστη;
- Σας φαίνεται ότι ξοδεύετε πολύ χρόνο;
- Λυπάστε ή υποτιμάτε μέσα σας τους ανθρώπους που μαγειρεύουν και φτιάχνουν τα πάντα μόνοι τους ή σχεδιάζουν το μενού της εβδομάδας;
- Μήπως με έναν παράδοξο τρόπο θα θέλατε να το κάνετε κι εσείς;
- Θα ήταν, ίσως, πιο δελεαστική η ιδέα της μαγειρικής αν μπορούσατε να ακολουθήσετε πιο εύκολα τους κανόνες της;
Μπορεί να μεγαλώσατε με μια μητέρα που μαγείρευε όλη τη μέρα και δεν είχε ποτέ χρόνο για οτιδήποτε άλλο και αποφασίσατε πως δεν θα θέλατε να κάνετε το ίδιο. Την ίδια στιγμή, γνωρίζετε τη σημασία του να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι, αλλά αποθαρρύνεστε όταν νιώθετε πως χάνετε χρόνο. Το σημαντικότερο πράγμα είναι να αλλάξετε τις ιδέες σας. Μπορείτε να είστε ενδιαφέροντες και πετυχημένοι άνθρωποι και επίσης καταπληκτικοί σεφ – το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Ο αφηρημένος σεφ
- Νιώθετε πως δεν μπορείτε να σκεφτείτε καν τα ψώνια, την προετοιμασία και την διαδικασία της μαγειρικής αν δεν σας πουν και την παραμικρή λεπτομέρεια;
- Υπάρχουν φορές που νιώθετε ντροπή, μπέρδεμα ή θυμό για το γεγονός πως όλοι οι άλλοι φαίνονται ικανοί να φτιάξουν ένα πετυχημένο γεύμα ενώ εσείς δεν μπορείτε να φτιάξετε ούτε ένα τηγανητό αυγό;
- Νιώθετε ανίκανοι όταν κάποιος λέει «Μην ανησυχείς, αυτή η συνταγή είναι πανεύκολη» ενώ για εσάς παραμένει περίπλοκη;
- Έχετε διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή νιώθετε πως έχετε κάποια από τα συμπτώματα που σχετίζονται με ελλειμματική προσοχή;
Το κλειδί του αφηρημένου σεφ είναι η οργάνωση. Όσο περισσότερο δεσμεύεστε να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη μέθοδο, τόσο λιγότερο αφηρημένοι θα είστε. Αρχικά εντοπίστε τι είναι αυτό που σας αγχώνει περισσότερο στο θέμα της μαγειρικής και ξεκινήστε από εκεί. Αν είναι τα ψώνια, κάντε μια λίστα. Αν δεν βρίσκετε τα υλικά και τα εργαλεία στην κουζίνα, βάλτε ετικέτες. Οργανωθείτε και θα δείτε πως η μαγειρική είναι πολύ πιο εύκολη απ’ όσο φαίνεται!
GlykouliGr