Τρία λεπτά κάθε 30 λεπτά – Νέες συστάσεις άσκησης από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία

Η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία πρόσφατα εξέδωσε μια δήλωση θέσης με νέες συστάσεις που βασίζονται σε στοιχεία, σχετικά με την σωματική δραστηριότητα και άσκηση στους ανθρώπους με διαβήτη και προδιαβήτη.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι η σύσταση που αφορά τα «3 λεπτά για κάθε 30 λεπτά»: κάντε 3 λεπτά ελαφριάς άσκησης – όπως για παράδειγμα διατάσεις στα πόδια ή περπάτημα – για κάθε μισή ώρα που περνάτε καθιστοί. Παρόλο που η κανονική και συχνή άσκηση είναι απαραίτητη για όλους, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία τονίζει ιδιαίτερα τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 από την συχνή διακοπή της ακινησίας.
Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση αυτή, η συχνή και ελαφριά σωματική δραστηριότητα – οτιδήποτε αυξάνει την ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα – στην καθημερινότητα, σε συνδυασμό με μια πιο δομημένη άσκηση (όπως τρέξιμο ή ασκήσεις ενδυνάμωσης) μπορεί να βελτιώσει το σάκχαρο και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Άλλα πλεονεκτήματα της συχνής άσκησης, είτε πρόκειται για ελαφριά είτε για πιο δομημένη, είναι η βελτίωση της υγείας της καρδιάς και η συμβολή στην απώλεια βάρους.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένες συστάσεις για τον διαβήτη τύπου 1, τον διαβήτη τύπου 2, τον διαβήτη κύησης και τον προδιαβήτη. Αυτό που παραμένει σημαντικό σε όλες της περιπτώσεις είναι η διακοπή των μεγάλων περιόδων που κάθεται κάνεις με ελαφριά δραστηριότητα, επιπρόσθετα της κανονικής άσκησης.

Παραδείγματα ελαφριάς δραστηριότητας που θα διακόψουν την παρατεταμένη παραμονή σε ένα σημείο είναι:
Περπάτημα, Τέντωμα ποδιών, Διατάσεις χεριών πάνω από το κεφάλι, Στροφές με την καρέκλα του γραφείου, Στρίψιμο του κορμού, Σκυψίματα στο πλάι.

άσκηση
Άλλες καθημερινές δραστηριότητες που μειώνουν τον καθιστικό χρόνο, όπως κάποια εξωτερική υποχρέωση, η βόλτα με τον σκύλο και η κηπουρική, είναι επίσης ιδανικές για τη βελτίωση της υγείας. Πολλά κινητά και ρολόγια έχουν υπενθυμίσεις κάθε μία ώρα, κάτι που πολλοί βρίσκουν χρήσιμο.
Άλλες συστάσεις που είναι σημεία κλειδιά στη δήλωση της Αμερικανικής Διαβητολογική Εταιρείας είναι οι εξής:

  • Κάντε 2.5 ώρες (ή περισσότερο) μέτρια προς έντονη άσκηση κάθε εβδομάδα.
  • Ασκηθείτε τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα.
  • Κάντε τρία λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας για κάθε 30 λεπτά που κάθεστε.
  • Για τα παιδιά με διαβήτη: αφιερώστε μία ώρα ή και περισσότερο τη μέρα, σε αεροβικές δραστηριότητες μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα γίνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
  • Για ενήλικες με διαβήτη προχωρημένης ηλικίας: Συμμετέχετε δύο με τρείς φορές την εβδομάδα σε ασκήσεις ευελιξίας και ισορροπίας (πχ yoga) για να αντισταθμίσετε την επίδραση που έχει η ηλικία στο υψηλό σάκχαρο.
  • Για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1: Ελέγχετε το σάκχαρο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από σωματική δραστηριότητα και άσκηση και προσαρμόστε τη λήψη υδατανθράκων και ινσουλίνης όπως χρειάζεται.
  • Για τις γυναίκες που έχουν κίνδυνο διαβήτη κύησης: Αφιερώστε τουλάχιστον 20-30 λεπτά τη μέρα σε μέτριας έντασης δραστηριότητα.

GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
kids-exercise
Περισσότερα

Ο ρόλος της άσκησης στη διαχείριση του σακχάρου

Η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και προάγει τη συναισθηματική ευεξία. Αποκλείοντας άλλες ιατρικές επιπλοκές, η πλειοψηφία των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 και 2 μπορούν να συμμετέχουν και να ωφεληθούν.

STRESS-EATING
Περισσότερα

Στρες και διατροφή

Το στρές μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη χημεία του οργανισμού και αυξάνει την πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Το δε χρόνιο στρες πλήττει την ισορροπία ψυχής και σώματος. Σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του μπορεί να παράσχει η σωστή διατροφή.