Περιοδοντική νόσος: Πως μπορείτε να προστατευτείτε

Περιοδοντική νόσος: Πως μπορείτε να προστατευτείτε
Περιοδοντική νόσος: Πως μπορείτε να προστατευτείτε

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου σε ανθρώπους με διαβήτη μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση περιοδοντικής νόσου. Ο διαβήτης επηρεάζει την υγεία των ούλων με δύο τρόπους.
Πρώτον, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο σάλιο. Αυτό προκαλεί την εμφάνιση πλάκας στα δόντια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή με συμπτώματα όπως πρήξιμο των ούλων, πόνο και αίμα. Η φλεγμονή αυτή εμποδίζει την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καθαρίσει τα βακτήρια που αναπτύσσονται λόγω της πλάκας.
Η πλάκα είναι ένα κολλώδες, διαφανές στρώμα που δημιουργείται από τα απομεινάρια φαγητού που δεν έχουν απομακρυνθεί πλήρως από τα δόντια με το καθημερινό πλύσιμο ή με οδοντικό νήμα. Το στρώμα αυτό μετατρέπεται σε πέτρα που μπορεί να απομακρυνθεί από τα δόντια μόνο από ειδικό.
Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου που παρατηρούνται στις περιπτώσεις των ατόμων με διαβήτη επιδεινώνει το πρόβλημα και δυσκολεύει την επίλυσή του.

Τι είναι η περιοδοντική νόσος;

Η Dr. Wenche Sylling Borgnakke της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στην Αμερική, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο ειδών περιοδοντικής νόσου: η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.
Όταν υπάρχει ουλίτιδα, ο μαλακός ιστός των ούλων γύρω από τα δόντια παρουσιάζει φλεγμονή ή οίδημα. Ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ενός ατόμου, το χρώμα των ούλων του μπορεί να είναι ροζ, καφέ ή μαύρο, όταν αυτά είναι υγιή. Όταν τα ούλα είναι κόκκινα συνήθως υπάρχει φλεγμονή από την ύπαρξη πλάκας στα δόντια. Η ουλίτιδα μπορεί να υποχωρήσει με καλό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος, καθώς και με καθάρισμα από ειδικό. Όμως, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ουλίτιδα χωρίς να το γνωρίζουν. Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απώλεια δοντιών ή η περιοδοντίτιδα.
Όταν υπάρχει περιοδοντίτιδα, ανοίγουν κενά ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα και υπάρχει φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των ιστών και των οστών που κρατούν τα δόντια στη θέση τους και τα δόντια μπορεί με τον καιρό να πέσουν. “Μπορεί να μην ξέρετε ότι πάσχετε από περιοδοντίτιδα μέχρι να αρχίσει να κουνιέται κάποιο δόντι” λέει η Dr. Borgnakke. “Η βλάβη στα οστά και τους ιστούς δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Αν τα δόντια δεν μπορούν να στηριχθούν από τα οστά, χαλαρώνουν και είτε χρειάζεται να γίνει εξαγωγή από ειδικό, ή πέφτουν μόνα τους. Η τελευταία περίπτωση είναι σπάνια μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι ζητούν βοήθεια από ειδικό πριν τα δόντια πέσουν”.
Για να μην φτάσει κανείς σε αυτό το στάδιο, “το σημαντικότερο βήμα είναι η πρόληψη με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα όπως αιμορραγία, πύον, κακοσμία ή αίσθηση κακής γεύσης.” λέει η Dr. Brognakke. Αν ο οδοντίατρός σας παρατηρήσει ότι υπάρχουν κενά μεταξύ των δοντιών και των ούλων θα πρέπει να εξετάσει πόσο βαθιά είναι τα κενά για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει επιδείνωση.

Πόσο συχνή είναι η περιοδοντική νόσος;

Είναι πολύ συχνή. Η Dr. Borgnakke ήταν επικεφαλής συντάκτρια σε ένα άρθρο σχετικά με την περιοδοντική νόσο που δημοσιεύτηκε στην τρίτη έκδοση του Diabetes in America που εκδίδεται από το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη και Ασθενειών του Πεπτικού Συστήματος και των Νεφρών (NIDDK). Η Dr. Borgnakke λέει ότι περίπου 90% των ενηλίκων στις ΗΠΑ (ασχέτως με το αν πάσχουν από διαβήτη ή όχι) έχουν ουλίτιδα, ενώ περίπου οι μισοί ενήλικες άνω των 30 ετών έχουν περιοδοντίτιδα. Στις ΗΠΑ περίπου 30,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη, ωστόσο μόνο τα 22 εκατομμύρια έχουν διαγνωστεί με τη νόσο. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί ο αριθμός των ατόμων που έχουν λάβει διάγνωση ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η περιοδοντική νόσος.

Πως μπορεί να αποφευχθεί και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η περιοδοντική νόσος;

Προσέχετε το στόμα σας! Όπως συμβαίνει και με οτιδήποτε αφορά το διαβήτη, το σημαντικότερο είναι να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στα όρια (ιδιαίτερα με την αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και σάκχαρα). Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών στο σπίτι και επισκέψεις στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο είναι επίσης σημαντικά βήματα. Αν αισθάνεστε ότι τα δόντια σας δεν είναι σταθερά, πρέπει να πηγαίνετε στον οδοντίατρο συχνότερα.

Το NIDDK συστήνει τα εξής για την υγιεινή του στόματος:

  • Βουρτσίζετε απαλά τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με την πιο μαλακή οδοντόβουρτσα που μπορείτε να βρείτε. Βουρτσίζετε τα δόντια ανά δύο και επικεντρωθείτε στο μπροστινό, πισινό μέρος και στην κορυφή του κάθε δοντιού.
  • Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με φθόριο για να ενδυναμώσετε τα δόντια σας και να αποτρέψετε την τερηδόνα (το φθόριο δεν βοηθά τα ούλα απευθείας).
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας το πρωί, πριν τον ύπνο και αν είναι δυνατόν μετά τα γεύματα και τα σνακ.
  • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες ή και πιο συχνά αν οι τρίχες είναι φθαρμένες. Στο website του NIDDK αναφέρεται ότι “Οι καινούριες οδοντόβουρτσες βγάζουν περισσότερη πλάκα”.
  • Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι έχετε διαβήτη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την τιμή της A1C και τον χρόνο εντός ορίων ώστε να τον ενημερώσετε.
  • Μην αγνοείτε τυχόν πόνο στο στόμα: αν έχετε προβλήματα πηγαίνετε στον οδοντίατρο και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει ώστε να αποτρέψετε ή να περιορίσετε οποιεσδήποτε βλάβες.
  • Μην καπνίζετε, και αν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε – ζητήστε βοήθεια από ειδικούς.

Πηγή: Diatribe

Total
10
Shares
Σχετικά άρθρα
pagwto
Περισσότερα

Παγωτό και διαβήτης

Tο παγωτό είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκίσματα που προσφέρουν ωφέλημα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ από μικρούς και μεγάλους. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά του παγωτού;

Δίαιτα Πλούσια σε Πρωτεϊνες
Περισσότερα

Η καλύτερη δίαιτα: Πολλές πρωτεΐνες – λίγοι υδατάνθρακες

Αν έχετε χάσει κιλά και προσπαθείτε να μην τα ξαναπάρετε, θα σας βοηθήσει να κόψετε τους πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι, και να τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και όσπρια.