Διαβήτης και γρίπη: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

γρίπη

Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και προσβάλει όλους τους ανθρώπους, χωρίς εξαίρεση. Όσοι, όμως, έχουν διαβήτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αν έχετε διαβήτη, κάντε ότι μπορείτε για να αποφύγετε τη γρίπη. Όλοι οι άνθρωποι έχουν πιθανότητα να κολλήσουν, ωστόσο για τους ανθρώπους με διαβήτη είναι πιο δύσκολο να το καταπολεμήσουν. Η γρίπη μπορεί να επιβαρύνει το σώμα σας, πράγμα που θα επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα αυξήσει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται γρήγορα και περιλαμβάνουν: πυρετό (συνήθως υψηλό), πόνους στις αρθρώσεις, στους μυς και γύρω από τα μάτια, αδυναμία, κόκκινο δέρμα και υγρά μάτια, πονοκέφαλο, ξηρό βήχα, πονόλαιμο και ρινική καταρροή.

Ποια φάρμακα είναι ασφαλή;

Μπορείτε να πάρετε κάποια φάρμακα για να απαλύνετε τα συμπτώματα. Ωστόσο διαβάζετε τις ετικέτες. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης. Σε αυτά συνήθως συγκαταλέγονται τα σιρόπια για το κρύωμα, οι καραμέλες για τον λαιμό και τα σιρόπια για τον βήχα. Προσανατολιστείτε σε προϊόντα που δεν έχουν ζάχαρη.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το σάκχαρό μου;

Χρειάζεται να ελέγχετε συχνά το σάκχαρό σας όσο είστε άρρωστοι. Επειδή ούτως ή άλλως θα νιώθετε άσχημα, ίσως δεν παρατηρήσετε αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου. Μετρήστε το τουλάχιστον κάθε 3-4 ώρες. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν δείτε μεγάλες αλλαγές, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε την ινσουλίνη.
Ελέγχετε τις κετόνες σας, αν έχετε διαβήτη τύπου 1. Αν ανέβουν πολύ ψηλά, μπορεί να οδηγηθείτε σε διαβητική κετοξέωση που είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Τι μπορώ να φάω;

Μπορεί να νιώθετε ταλαιπωρημένοι και να μην πεινάτε ή να μην διψάτε καθόλου. Πρέπει, ωστόσο, να τρώτε για να κρατήσετε τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά.
Καταναλώστε φαγητά από το κανονικό σας διαιτολόγιο. Τρώτε περίπου 15 γραμμάρια υδατάνθρακες κάθε ώρα, όπως για παράδειγμα μια φρυγανιά, ¾ φλυτζανιού γιαούρτι ή 1 φλυτζάνι σούπα.

Πώς παραμένω ενυδατωμένος-η;

Κάποιοι άνθρωποι όταν έχουν γρίπη παθαίνουν ναυτία και διάρροια. Για να είστε σίγουροι ότι ενυδατώνεστε, πίνετε αρκετά υγρά μέσα στη μέρα. Βάλτε στόχο ένα ποτήρι κάθε ώρα.
Επιλέξτε υγρά χωρίς ζάχαρη – τσάι, νερό κλπ – αν το σάκχαρό σας είναι ψηλά. Αν είναι χαμηλά, δοκιμάστε κάτι που έχει περίπου 15 γραμμάρια υδατάνθρακες – λίγο χυμό για παράδειγμα.

Πώς μπορώ να αποφύγω τη γρίπη;

Λόγω διαβήτη, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Η καλύτερη στρατηγική είναι να αποφύγετε τη γρίπη εξαρχής. Κάντε το ετήσιο εμβόλιο. Ζητείστε και από τα μέλη της οικογένειάς σας να το κάνουν – είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσετε αν οι γύρω σας δεν έχουν κολλήσει. Επίσης, πλένετε τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τα μικρόβια.
Οι πληροφορίες είναι από το www.webmd.com
GlykouliGr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Παιδική Παχυσαρκία
Περισσότερα

Τέσσερις διατροφικοί μύθοι για παιδιά καταρρίπτονται

Yπάρχουν μύθοι που συνδέονται με τη διατροφή και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών, οι οποίοι είναι τόσο διαδεδομένοι, ώστε η εγκυρότητά τους θεωρείται αυτονόητη από πολλούς γονείς.

Αντλία ινσουλίνης VS ενέσεις ινσουλίνης: Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για 'μένα και γιατί
Περισσότερα

Αντλία ινσουλίνης VS ενέσεις ινσουλίνης: Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για ‘μένα και γιατί

Στόχος πάντα είναι η καλή ρύθμιση. Αυτό είναι δεδομένο. Είτε φορώντας Αντλία Ινσουλίνης είτε κάνοντας εντατικοποιημένο σχήμα με…