Οι καλύτερες τεχνικές για τις ενέσεις και τις συσκευές έγχυση ινσουλίνης από τη Mayo Clinic – Μέρος 4ο

Ο τρόπος με τον οποίο κάνετε την ένεση ινσουλίνης ή τοποθετείτε τη συσκευή έγχυσης, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο πώς η ινσουλίνη απορροφάται από το σώμα. Οι συστάσεις που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης διεθνούς έρευνας. Σε αυτές κατέληξαν 183 ειδικοί για τον διαβήτη από 54 χώρες και δημοσιεύτηκαν από τη Mayo Clinic.

Διαβάστε εδώ το 1ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 30 μέρος.

Σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση συριγγών και βελονών πένας

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη ξαναχρησιμοποιούν τις σύριγγες και τις βελόνες πένας για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων το κόστος, την άνεση και τον χρόνο.
Η επαναχρησιμοποίηση των βελόνων αυξάνουν τον κίνδυνο λιποϋπερτροφίας. Παρόλο που δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει πως η επαναχρησιμοποίηση των βελόνων προκαλεί λιποϋπερτροφία, υπάρχουν υποψίες γι αυτό, όπως και για τον πόνο που προκαλείται και την αιμορραγία. Γι αυτό, η καλύτερη σύσταση είναι να μην επαναχρησιμοποιούνται οι βελόνες αν είναι δυνατόν. Επίσης, οι βελόνες δεν θεωρούνται αποστειρωμένες μετά την πρώτη χρήση.

Αιμορραγία και μώλωπες μετά τις ενέσεις

Κάποιες φορές μπορεί να χτυπήσετε ένα μικρό αγγείο. Πάντα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να χτυπήσετε ένα μικρό αγγείο και να προκληθεί αιμορραγία ή κάποιος μώλωπας. Τα καλά νέα είναι πως η απορρόφηση της ινσουλίνης δεν επηρεάζεται.
Αν συμβαίνει συχνά να έχετε αιμορραγίες και μώλωπες, ελέγξτε το. Ελέγξτε με τον γιατρό σας αν χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική ή αν παίρνετε κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο.

Διαρροή ινσουλίνης

lillyΥπάρχουν διάφοροι λόγοι διαρροής. Μπορεί να έχετε διαρροή στην πένα επειδή δεν ασφαλίζει καλά η βελόνα και το φυσίγγιο. Μπορεί επίσης να υπάρχει διαρροή από την άκρη της βελόνας όταν το έμβολο δεν πιέζεται σωστά ή η βελόνα απομακρύνεται από το δέρμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, μπορεί να συμβεί «παλινδρόμηση» στο μέρος που κάνετε την ένεση ή λόγω παχυσαρκίας σε κάποιον ασθενή.
Εξασφαλίστε πως η βελόνα είναι η σωστή για την πένα σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εξασφαλίζοντας πως η βελόνα έχει πιστοποίηση ISO για την συμβατικότητά της με την πένα.
Τοποθετήστε την βελόνα κατά μήκος του άξονα της πένας πριν την κουμπώσετε στην πένα. Επίσης, να είστε σίγουροι ότι την σπρώχνετε ευθεία όταν την τοποθετείτε.
Μην ανησυχείτε για μια μικρή διαρροή. Αν δείτε μια μικρή σταγονίτσα υγρού στην άκρη της πένας μετά την ένεση, η ποσότητα αυτή δεν είναι αρκετή για να ανησυχήσετε, καθώς δεν είναι ικανή να επηρεάσει ουσιαστικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πώς να χρησιμοποιείτε τις συσκευές έγχυσης

Οι κάνουλες πρέπει να αλλάζουν κάθε 48 με 72 ώρες για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Ρωτήστε τον γιατρό σας για εξατομικευμένες συστάσεις σχετικά με το πόσο συχνά να αλλάζετε τις κάνουλες.
Αλλάζετε σημεία, όπως θα κάνατε και με τις ενέσεις.
insulinpump
Ελέγξτε αν έχετε ανεξήγητα ευμετάβλητο σάκχαρο. Αν έχετε πολλά επεισόδια υψηλού και χαμηλού σακχάρου, ελέγξτε τα σημεία έγχυσης για λιποϋπερτροφία, οζίδια, ουλές, φλεγμονή ή άλλα θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την ροή και την απορρόφηση της ινσουλίνης. Είναι σημαντικό να υποψιαστείτε πως μπορεί να υπάρχει διακοπή στη ροή της ινσουλίνης αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ανεξήγητα ή αν υπάρχουν πολλά επεισόδια υψηλού και χαμηλού σακχάρου.
Μην βάζετε τον καθετήρα σε σκληρές περιοχές ή σε περιοχές με εξογκώματα. Ζητείστε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα σημεία του σώματος για λιποϋπερτροφία.
Οι κοντύτερες βελόνες/κάνουλα προτείνονται για όλους τους χρήστες. Όλοι οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν την μικρότερη βελόνα και κάνουλα που είναι διαθέσιμες σε αυτούς, ενώ τα μικρά παιδιά και τα πολύ αδύνατα άτομα ίσως χρειάζεται να βάλουν την βελόνα σε πτυχή του δέρματος για να αποφύγουν τους μυς. Επίσης, χρησιμοποιείστε την βελόνα με την μικρότερη διάμετρο, για να προκαλείται ο μικρότερος δυνατός πόνος και να μην υπάρχουν αποτυχημένες προσπάθειες εισαγωγής της.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σετ έγχυσης υπό γωνία. Για όσους έχουν πρόβλημα με τα σημεία έγχυσης όπου μπαίνει η βελόνα με γωνία 90 μοιρών, υπάρχει η περίπτωση των σετ υπό γωνία. Στα πολύ λεπτά, μυώδη ή δραστήρια άτομα, η εισαγωγή υπό γωνία μειώνει τον κίνδυνο να φύγει από τη θέση της η κάνουλα ή το σωληνάκι.
Προσέξτε τις ευαισθησίες σε υλικά. Κάθε αντίδραση στο υλικό της κάνουλας ή στο αυτοκόλλητο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να εξετάζονται οι εναλλακτικές.
Χρησιμοποιήστε μια μηχανική συσκευή για την εισαγωγή. Όσοι βρίσκουν την χειροκίνητη εισαγωγή του σετ δύσκολη, πρέπει να δοκιμάζουν μια μηχανική συσκευή εισαγωγής.
Η εγκυμοσύνη ίσως χρειάζεται προσαρμογές. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τα σετ, για τα σημεία του σώματος και αν πρέπει τα σημεία αυτά να αλλάζουν λιγότερο ή περισσότερο συχνά.
Διαβάστε εδώ το 1ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 30 μέρος.
GlykouliGr
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα