ADA 2021: Το σύστημα Omnipod 5 AID είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για άτομα όλων των ηλικιών με διαβήτη τύπου 1.

ADA 2021: Το σύστημα Omnipod 5 AID είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για άτομα όλων των ηλικιών με διαβήτη τύπου 1.
ADA 2021: Το σύστημα Omnipod 5 AID είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για άτομα όλων των ηλικιών με διαβήτη τύπου 1.

Θετικά αποτελέσματα από 3 σημαντικές έρευνες έδειξαν ότι το Omnipod 5, το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης της Insulet, μπορεί να βοηθήσει άτομα όλων των ηλικιών να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 1. Μετά από τρεις μήνες δοκιμών, το σύστημα αποδείχθηκε ότι είναι ασφαλές για χρήση από παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Πρώιμα αποτελέσματα από τις 12μηνες επεκτάσεις των δοκιμών, δείχνουν ότι τα αποτελέσματα σχετικά με τη γλυκόζη μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες.
Η Dr. Jennifer Sherr παρουσίασε στοιχεία από την δοκιμή σε νεαρά παιδιά (ηλικίας 2-6 ετών):

  • Η A1c μειώθηκε από 7,4% που ήταν στην αρχή της δοκιμής, στο 6,9%, 3 μήνες μετά την έναρξη χρήσης του Omnipod 5.
  • Τα περισσότερα παιδιά (54%) πέτυχαν τιμή A1c μικρότερη από 7% στο τέλος της δοκιμής, συγκριτικά με το 31% των συμμετεχόντων που είχαν A1c κάτω από 7% στη βάση.
    12 από τους 80 συμμετέχοντες ακολουθούσαν σχήμα πολλαπλών ενέσεων ινσουλίνης στην αρχή της έρευνας.
  • Με τη χρήση του Omnipod 5, ο χρόνος εντός των ορίων βελτιώθηκε κατά 2,6 ώρες την ημέρα από 57% σε 68%. Η διαφορά αυτή προήλθε κυρίως από χρόνο σε υπεργλυκαιμία – δηλαδή με τιμές γλυκόζης πάνω από 180 mg/dL, και ο χρόνος αυτός μειώθηκε κατά 2,4 ώρες την ημέρα, από 39% σε 30%.
  • Ο νυχτερινός Χρόνος Εντός των Ορίων (12 – 6 π.μ.) αυξήθηκε σημαντικά από 58% σε 81%. Αυτό μεταφράζεται σε 1,4 ώρες κάθε νύχτα. Η βελτίωση αυτή προήλθε από μείωση του χρόνου με επίπεδα γλυκόζης πάνω από 180 mg/dL, ο οποίος μειώθηκε από 38% σε μόλις 17%.
  • Το ποσοστό γονέων ή φροντιστών που ανέφεραν ότι η ποιότητα ύπνου ήταν «πολύ καλή» ή «αρκετά καλή», αυξήθηκε από 65% σε 90% με το Omnipod 5. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό που ανέφεραν ότι η ποιότητα ύπνου ήταν «πολύ κακή» κατέβηκε από 9% σε 0%.
  • Στην τρίμηνη έρευνα, δεν καταγράφηκαν περιπτώσεις σοβαρής υπογλυκαιμίας ή κετοξέωσης – το σύστημα Omnipod 5 αποδείχθηκε ασφαλές γι’ αυτήν την ομάδα μικρών παιδιών.

Ο Dr. Korey Hood παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής από την δοκιμή του Omnipod 5 σε παιδιά και εφήβους (ηλικίας 6 με 18 ετών). Τα αποτελέσματα που ανέφεραν τα ίδια τα παιδιά κι ένας γονιός, πριν ξεκινήσει η χρήση του Omnipod 5 και μετά από 3 μήνες χρήσης, απέδειξαν την αξία των συστημάτων αυτοματοποιημένης παροχής ινσουλίνης για τη μείωση του βάρους του διαβήτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Με το Omnipod 5, το άγχος του διαβήτη μειώθηκε σημαντικά στους 250 συμμετέχοντες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες – παιδιά, γονείς παιδιών, εφήβους και γονείς εφήβων. Αυτό παρουσιάστηκε με χαμηλότερες τιμές (που υποδεικνύουν χαμηλότερα επίπεδα άγους) στα αποτελέσματα από την έρευνα σχετικά με τις Προβληματικές Περιοχές του Διαβήτη (PAID), η οποία μετρά το συναισθηματικό άγχος που προκαλείται από το διαβήτη.
Μεταξύ γονέων παιδιών, η αυτοπεποίθηση ως προς την υπογλυκαιμία (η αίσθηση άνεσης σχετικά με την αποφυγή των προβλημάτων λόγω χαμηλού σακχάρου) αυξήθηκε. Αυτό παρουσιάστηκε με μεγαλύτερες τιμές (που δείχνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση) στα αποτελέσματα από την Κλίμακα μέτρησης Αυτοπεποίθησης της Υπογλυκαιμίας, που μετρά πόσο άνετα αισθάνονται οι άνθρωποι όταν δεν φοβούνται μήπως αντιμετωπίσουν προβλήματα με την υπογλυκαιμία.
Από άποψη ύπνου, γονείς και φροντιστές παιδιών είδαν σημαντικές βελτιώσεις στη διάρκεια του ύπνου, στις αναταραχές του ύπνου και τη γενικότερη ποιότητα του ύπνου. Αυτό παρουσιάστηκε με χαμηλότερες τιμές (που υποδεικνύουν καλύτερη ποιότητα ύπνου) στα αποτελέσματα από τη χρήση του Δείκτη Ποιότητας Ύπνου του Pittsburg, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση ποιότητας ύπνου και διαταραχών.
Η ψυχική ευημερία αυξήθηκε στους περισσότερους γονείς παιδιών, την ομάδα που είχε τους μεγαλύτερους δείκτες άγχους και κακής ψυχολογικής κατάστασης εξαιτίας του διαβήτη στην αρχή της έρευνας. Αυτό παρουσιάστηκε με ψηλότερους δείκτες (που υποδεικνύουν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση) στα αποτελέσματα από τον ΠΟΥ 5 που μετρά την ψυχολογική κατάσταση.
Μετά από τα σημαντικά αποτελέσματα της αρχικής τρίμηνης έρευνας, 92% των ενηλίκων και εφήβων, και 99% των παιδιών, επέλεξαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Omnipod 5 σε μια 12μηνη επέκταση της έρευνας. Μετά από έξι μήνες χρήσης του Omnipod 5:

  • Διατηρήθηκε η μείωση της A1c. Η μέση τιμή A1c για τα παιδιά βελτιώθηκε από 7,7% σε 7,0% κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της έρευνας, και ήταν 6,9% μετά από 6 μήνες.
  • Η μέση τιμή A1c για εφήβους και ενήλικες μειώθηκε από το 7,2% στο 6,8% κατά τους 3 πρώτους μήνες, και ήταν 6,7% μετά από έξι μήνες.
  • 54% των παιδιών και 73% των εφήβων και ενηλίκων κατέγραψαν τιμή A1c κάτω από 7% μετά από έξι μήνες χρήσης του Omnipod 5.
  • Επίσης, διατηρήθηκαν οι βελτιώσεις του χρόνου εντός των ορίων.
  • Μεταξύ παιδιών, ο χρόνος εντός των ορίων βελτιώθηκε από 52% σε 68% κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών. Μετά από έξι μήνες, ο χρόνος εντός των ορίων ήταν 67%.
  • Για εφήβους και ενήλικες, ο Χρόνος Εντός των Ορίων βελτιώθηκε από 65% σε 74% κατά τους τρεις πρώτους μήνες. Έξι μήνες αργότερα, ο χρόνος εντός των ορίων ήταν 73%.

Πηγή: Diatribe
 

Total
44
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης, καλοκαίρι και ευαίσθητη περιοχή: Τι να προσέξετε σε θάλασσα και παραλία
Περισσότερα

Διαβήτης, καλοκαίρι και ευαίσθητη περιοχή: Τι να προσέξετε σε θάλασσα και παραλία

Η ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται φροντίδα κυρίως το καλοκαίρι για την πρόληψη μολύνσεων που μπορεί να προκληθούν από την αυξημένη…
Dexcom One: Αποζημιώνεται στην Ελλάδα το Πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Διαβήτη
Περισσότερα

Dexcom One: Αποζημιώνεται στην Ελλάδα το Πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Διαβήτη

Διαθέσιμο μέσω αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είναι εδώ και λίγο καιρό το Dexcom One, ένα νέο σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης…