Χειμώνας και διαβήτης: πώς να είστε υγιείς την πιο κρύα εποχή του χρόνου

Ετοιμαστείτε για τον χειμώνα: Πώς να παραμείνετε υγιείς με τον διαβήτη
Ετοιμαστείτε για τον χειμώνα: Πώς να παραμείνετε υγιείς με τον διαβήτη

Το κρύο γίνεται πιο τσουχτερό, οι μέρες μπορεί να είναι σκοτεινές και σύντομες, αλλά ανεξάρτητα από τον καιρό ή τη θερμοκρασία, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας κατά τους μεγάλους χειμερινούς μήνες, όταν είναι τόσο δελεαστικό να χώνεστε κάτω από τις κουβέρτες και να ξεσπάτε σε υδατάνθρακες με συνταγές comfort food.

Εάν έχετε διαβήτη, προχωρήστε και απολαύστε τον παγωμένο καιρό – αλλά συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

Μείνετε μακριά από ιώσεις

Τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές γρίπης που μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία και μερικές φορές ακόμη και θάνατο, λέει το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Η γρίπη μπορεί επίσης να κάνει πολύ πιο δύσκολη τη διαχείριση των σακχάρων στο αίμα σας και μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για DKA (διαβητική κετοξέωση) και HHNS (υπεροσμωτικό υπεργλυκαιμικό μη κετωτικό σύνδρομο), δύο καταστάσεις που μπορούν να σας οδηγήσουν στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά το COVID-19, τα άτομα που έχουν διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, ειδικά εάν έχουν καρδιακή νόσο ή άλλες επιπλοκές. Και να έχετε κατά νου ότι το να αρρωστήσετε με γρίπη, COVID-19 ή οποιαδήποτε ασθένεια όταν έχετε διαβήτη όχι μόνο μπορεί να επιδεινώσει τον έλεγχο του διαβήτη σας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, ειδικά αν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι για λίγο.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Σε περίπτωση που αρρωστήσετε τον χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα πρόγραμμα οδηγιών – το οποίο θα πρέπει να αφορά:

  • Πόσο συχνά να ελέγχετε το σάκχαρό σας
  • Πώς να προσαρμόσετε τα χάπια ινσουλίνης ή διαβήτη, εάν τα παίρνετε
  • Εάν και πότε να ελέγξετε για κετόνες
  • Ποια φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
  • Ποια τρόφιμα και ποτά να καταναλώνετε όταν είστε άρρωστοι
  • Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας ή να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια

Μόλις εφαρμόσετε το σχέδιό σας, γράψτε το και προσθέστε τον αριθμό τηλεφώνου του γιατρού σας, μια λίστα με τα φάρμακά σας και τις πληροφορίες ασφάλισής σας.

Επιπλέον, δημιουργήστε ένα κιτ ασθενειών. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε ανταλλακτικά για δοκιμαστικές ταινίες, μπαταρίες ή φάρμακα για το κρυολόγημα όταν δεν αισθάνεστε καλά. Τα πράγματα που πρέπει να έχετε στο κιτ σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μετρητής γλυκόζης αίματος και δοκιμαστικές ταινίες
  • Αισθητήρες CGM (συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης).
  • Επιπλέον μπαταρίες
  • Προμήθειες αντλίας ινσουλίνης
  • Λωρίδες κετόνης
  • Δισκία ή τζελ γλυκόζης ή άλλη θεραπεία για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Θερμόμετρο
  • Φάρμακο για τη γρίπη ή το κρυολόγημα
  • Σταγόνες για τον βήχα χωρίς ζάχαρη

Τα τρόφιμα και τα ποτά που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σούπες και απλός ζωμός
  • Χυμός, φυσικός χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Ποτά χωρίς ζάχαρη
  • Κανονική ζελατίνη ή παπαγαλάκια
  • Πουρές μήλων
  • Πουτίγκα ή κρέμα

Φροντίστε τα πόδια σας

Η φροντίδα των ποδιών είναι σημαντική όλο τον χρόνο, αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν έξω κάνει κρύο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κρύες θερμοκρασίες και ο ξηρός αέρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληροί στα πόδια σας. Το ξηρό, σκασμένο δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στα πόδια, ειδικά αν έχετε κακή κυκλοφορία στα πόδια σας.

Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά και στεγνά. Επενδύστε σε παπούτσια, μπότες και κάλτσες που θα προστατεύουν τα πόδια σας από την υγρασία (τα βρεγμένα πόδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με βακτήρια και μύκητες) και εάν τα πόδια σας βραχούν, αλλάξτε αμέσως σε στεγνές κάλτσες και παπούτσια.

Κρατήστε τα πόδια σας μακριά από την άμεση θερμότητα, όπως φωτιές στο τζάκι, θερμάστρες χώρου ή θερμαντικά επιθέματα για να αποφύγετε την ξηρότητα και το κάψιμο του δέρματος, ειδικά εάν έχετε νευροπάθεια.

Διατηρήστε τα πόδια σας καθαρά και ενυδατώστε τα καθημερινά. Ωστόσο, μην βάζετε ενυδατική κρέμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Ελέγχετε τα πόδια σας κάθε μέρα για πληγές, φουσκάλες, κοψίματα, ρωγμές, πρήξιμο ή ερυθρότητα. Καλέστε τον γιατρό ή τον ποδίατρό σας εάν έχετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα και δεν βελτιώνονται μετά από μια ή δύο ημέρες.

Προστατέψτε τα φάρμακα και τις προμήθειες του διαβήτη σας

Εάν παίρνετε ινσουλίνη ή ένα ενέσιμο μη ινσουλίνης, διατηρήστε αυτό που χρησιμοποιείτε σε θερμοκρασία δωματίου και τυχόν κλειστά φιαλίδια ή στυλό στο ψυγείο. Μην αφήνετε το φάρμακό σας στο αυτοκίνητο ή σε οποιοδήποτε μέρος που κάνει κρύο, γιατί μπορεί να παγώσει. Ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να βλάψει τους μετρητές και τις συνεχείς συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης.

Εάν πηγαίνετε σε εξωτερικό χώρο με κρύο καιρό, κρατήστε την ινσουλίνη σας, την ενέσιμη χωρίς ινσουλίνη, την αντλία ινσουλίνης ή το CGM και τις ταινίες μέτρησης κοντά στο δέρμα σας ή σε μονωμένο δοχείο για να αποφύγετε το πάγωμα. Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε θεραπείες χαμηλού σακχάρου στο αίμα που δεν θα παγώσουν επίσης. Για παράδειγμα, αντί για χυμό ή τζελ γλυκόζης, χρησιμοποιήστε ταμπλέτες γλυκόζης ή καραμέλα χωρίς σοκολάτα, όπως ως τσίχλες ή ζελέ.

Τρώτε υγιεινές τροφές.

Αυτή είναι μια καλή συμβουλή για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να αναζητάτε αμυλούχα, πιο λιπαρά τρόφιμα στον κρύο καιρό. Ο πουρές πατάτας, τα χορταστικά μαγειρευτά και οι κατσαρόλες είναι παραδείγματα φαγητών που προσφέρουν άνεση στον κρύο καιρό. Είναι εντάξει να τα απολαμβάνετε, αλλά στοχεύστε στην ισορροπία για να διατηρήσετε τα σάκχαρα και το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος. Δείτε πώς:

  • Συμπεριλάβετε λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο ή ξεκινήστε το γεύμα με μια σαλάτα.
  • Προσέξτε να έχετε μια πρωτεϊνική τροφή σε κάθε γεύμα, όπως αυγά, τόφου, γιαούρτι, πουλερικά, θαλασσινά ή άπαχο κρέας.
  • Επιλέξτε ολικής αλέσεως, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ψωμί ολικής αλέσεως και άλλα τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης, κινόα και κριθάρι.
  • Ψάξτε για ζυμαρικά με χαμηλότερους υδατάνθρακες που παρασκευάζονται με φασόλια, ρεβίθια ή φακές ή λαχανικά.
  • Μην παρασυρθείτε με τις μερίδες — δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρότερο πιάτο, για παράδειγμα, ή γεμίστε το μισό από το πιάτο του δείπνου σας με λαχανικά.

Να προσέχετε τα ποτά: τα εορταστικά lattes και η ζεστή σοκολάτα με σαντιγί είναι δελεαστικά, αλλά είναι φορτωμένα με θερμίδες και υδατάνθρακες. Δοκιμάστε κανέλα στον καφέ σας, πιείτε ένα τσάι με καρυκεύματα ή βότανα ή φτιάξτε τη δική σας ζεστή σοκολάτα ή ένα latte με γάλα φυτικής προέλευσης με χαμηλότερους υδατάνθρακες, όπως άγλυκο αμύγδαλο, σόγια, βρώμη ή γάλα καρύδας.

Total
33
Shares
Σχετικά άρθρα