Διαβήτης: Ακόμη και η μικρή αύξηση βάρους πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Μια αύξηση του σωματικού βάρους που μοιάζει απειροελάχιστη σε διάστημα δεκαετίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία.

Ακόμη και αυτοί που διατηρούν το βάρος τους εντός των φυσιολογικών ορίων μπορεί να γίνουν στο μέλλον διαβητικοί εάν «αφεθούν» έστω και λίγο και βάλουν μερικά κιλά, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMC Public Health, αύξηση του βάρους κατά μόλις 3 κιλά σε 10 ολόκληρα χρόνια συνδέεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη –συγκεκριμένα σε ποσοστό 52%.
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, εάν όλοι οι άνθρωποι ηλικίας 30 έως 60 ετών κατάφερναν να διατηρήσουν το βάρος τους θα ήταν δυνατό να προληφθούν ένα στα πέντε περιστατικά διαβήτη τύπου 2.
Το υπερβολικό βάρος αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, καθώς η συσσώρευση λίπους προωθεί την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι γιατροί μέχρι τώρα θεωρούσαν ομάδα υψηλού κινδύνου για διαβήτη τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, ωστόσο τα νέα στοιχεία –τα οποία προέκυψαν από μελέτη σε περισσότερα από 33.000 άτομα– υπογραμμίζουν την ανάγκη να παρακολουθείται διαχρονικά το βάρος ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη διαπιστώθηκε ακόμη και σε άτομα που αύξησαν τον ΔΜΣ τους μόλις κατά έναν βαθμό σε βάθος δεκαετίας.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η διατήρηση του σωματικού βάρους αποτελεί πρόκληση, όμως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα. «Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τον κόσμο να διατηρήσει το βάρος του και να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και όχι να περιμένουμε μέχρι να εμφανίσουν σημάδια ασθένειας ή μέχρι να φτάσουν να αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου» δηλώνει η Δρ Αντίνα Φέλντμαν από τη μονάδα επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέες αναλύσεις επιβεβαιώνουν υψηλότερο κίνδυνο για νέο διαβήτη μετά από κορωνοϊό

Το να νοσήσει κάποιος από κορωνοϊό 19 συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τους επόμενους μήνες, δείχνει μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine
Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία
Περισσότερα

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία: «Για ποιο λόγο θέλετε να κάνετε εξειδίκευση στην εξειδίκευση στον διαβήτη;»

Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και την πρόταση της Ελληνικής…