Γιατί ενώ έχουμε υψηλά σάκχαρα νιώθουμε αίσθηση υπερβολικής πείνας;

Αίσθημα πείνας, υψηλά, σάκχαρα, διαβήτης, ομοιόσταση, ινσουλίνη

Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 100% των γυναικών και περίπου το 70% των ανδρών έχουν ξαφνική λαχτάρα για φαγητό και επι των πλείστων ανθυγιεινό! Η κατάσταση αυτή δεν είναι τρομερά απειλητική για κάποιον που δεν έχει σακχαρώδη διαβήτη, διότι για τους περισσότερους το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να πάρουν ελάχιστο βάρος, βέβαια σε βάθος χρόνου μια ανθυγιεινή διατροφή πολλά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει. Όμως για έναν διαβητικό το πρόβλημα είναι άμεσο και μεγαλύτερο.
Οι λιγούρες σε ωθούν να φας  μεγάλη ποσότητα ή κακή ποιότητα (π.χ. γλυκά) φαγητού ή και τα δύο και τα οποία επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής ενός διαβητικού!
Υπάρχουν 2 ειδών βασικές «λιγούρες»:
(Α) Κανονική πείνα (Β) Συναισθηματική πείνα
Ο ψυχολόγος Dr. William Polonsky αναφέρει ακόμη μία κατηγορία που είναι η πείνα του ‘’ματιού’’. Ενώ το στομάχι μας είναι χορτασμένο ο εγκέφαλός μας ακόμη πεινάει. Οι λιγούρες αυτές οφείλονται σε συναισθηματικούς λόγους. Μπορεί ένα φαγητό να μας θυμίζει το σπίτι μας ή μια όμορφη ανάμνηση. Αυτού του είδους οι λιγούρες είναι τα λεγόμενα “comfort foods”, δηλαδή φαγητά που μας παρηγορούν ψυχολογικά.
Είναι φυσιολογικό όταν δεν έχουμε φάει ή όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης να θέλουμε να φάμε κάτι γρήγορα. Εάν παρ΄ όλα αυτά έχουμε φάει αλλά ακόμη νιώθουμε άδειο το στομάχι μας η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε είναι να φάμε ένα φρούτο ή να δοκιμάσουμε να πιούμε νερό!
Φυσικά αυτή η επιλογή δεν ισχύει σε περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας που εκεί επιβάλλεται να λάβουμε γρήγορο υδατάνθρακα όπως πχ ένα ποτήρι με ζάχαρη και νερό.
Μπορεί ο Διαβήτης να προκαλέσει Υπερβολική Πείνα;
Ο William Lee Dubois, Ενδοκρινολόγος και ειδικός στο Μεταβολικό Σύνδρομο, μας εξηγεί: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα γλυκόζης, και αυτά αντίστοιχα μπορούν να προκαλέσουν ξαφνικά επεισόδια πείνας. Έτσι ο διαβήτης δεν προκαλεί πείνα, αλλά το υψηλό σάκχαρο στο αίμα που μπορεί να προέλθει από τον μη ελεγχόμενο διαβήτη. Που είναι τρελό, αν το σκεφτείτε. Ως επί το πλείστον, το ανθρώπινο σώμα κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο να διατηρεί μια σταθερή κατάσταση, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία μικρών ρυθμίσεων και αντι-ρυθμίσεων που ονομάζονται ομοιόσταση.
Στην περίπτωση των επιπέδων γλυκόζης, ο οργανισμός διατηρεί κανονικά το επίπεδο της γλυκόζης ακριβώς με το να εξισορροπήσει τους μικρούς ψεκασμούς ινσουλίνης από το πάγκρεας με μικρούς ψεκασμούς γλυκόζης από το συκώτι. Εάν το συκώτι δεν έχει αποθέματα γλυκόζης, το σώμα θα σας δώσει ένα «σήμα» πείνας, δηλώνοντας ότι πρέπει να ανεφοδιαστεί.
Εκεί που τα πράγματα γίνονται περίεργα, είναι ότι εάν το σάκχαρό σας είναι ήδη υψηλό, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι περισσότερα σάκχαρα (με τη μορφή τροφής), σωστά; Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης προκαλούν πείνα, ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε περισσότερο φαγητό. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κακή επικοινωνία μέσα στο σύστημα ομοιόστασης γλυκόζης του σώματος.
Κάθε κύτταρο στο σώμα σας βασίζεται στη γλυκόζη από το αίμα για φαγητό, αλλά χρειάζεται ινσουλίνη για να φτάσει στη γλυκόζη. Είναι η ινσουλίνη που μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα. Εάν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη ή εάν δεν λειτουργεί πολύ καλά, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα ενώ παράλληλα δεν εισέρχεται στα κύτταρα, όπου χρειάζεται.
Τα κύτταρα δεν συνειδητοποιούν πραγματικά ότι υπάρχει ένας τόνος γλυκόζης ακριβώς πέρα από τις μεμβράνες τους. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι δεν λαμβάνουν τίποτα και έτσι στέλνουν το μήνυμα: «Ας φάμε!» Το σώμα επίσης, δεν ξέρει πραγματικά ότι υπάρχει ένας τόνος γλυκόζης στο αίμα, έτσι στέλνει τα σήματα των κυττάρων στον εγκέφαλο!
Ανεπιθύμητα, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τόσο πιο δυνατό μπορεί να γίνει το σήμα. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δίνουν τα ξαφνικά επεισόδια πείνας, ώστε να τρώτε, πράγμα που κάνει τη γλυκόζη του αίματος να πάει ακόμα υψηλότερα, ώστε να προκληθούν μεγαλύτερα επεισόδια πείνας, τα οποία … είναι δηλαδή ένα φαύλος κύκλος.
Κάθε κύτταρο στο σώμα σας βασίζεται στη γλυκόζη από το αίμα για φαγητό, Για να αποφύγουμε να νιώθουμε συχνά αυτή την αίσθηση υπερβολικής πείνας καλά θα είναι να προσπαθούμε να κρατάμε το σάκχαρο μας καλά ρυθμισμένο και  επίσης πολύ ωφέλιμο είναι να θυμόμαστε να τρώμε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες που μας βοηθά να μην πεινάμε ιδιαίτερα και μας κρατά ακόμη και μέχρι νωρίς το απόγευμα!
Παρακάτω ακολουθούν μερικά tips για να μπορούμε να ανακουφίσουμε τη λιγούρα μας χωρίς να ανεβάσουμε κι άλλο το σάκχαρο μας:
1. Δοκιμάστε να φάτε τροφές με αρκετά έτονη γεύση και δυνατό άρωμα. Έτσι θα χρειαστείται λιγότερη ποσότητα για να ικανοποιήσετε έστω τα μάτια σας!
2. Μην τρώτε μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή! Επειδή ο εγκέφαλός σας θα είναι συγκεντρωμένος εκεί είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε περισσότερο φαγητό για να ιώσετε χορτασμένοι.
3. Μόλις καθήσετε στο τραπέζι μην ξεκινήσετε να τρώτε κατευθείαν. Πάρτε χρόνο να μυρίσετε το φαγητό και να το θαυμάσετε!
4. Μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε νερό ή ροφήματα χωρίς ζάχαρη και θεμίδες όπως τσάι μαζί με το γεύμα σας. Το στομάχι θα γεμίσει πιο γρήγορα και δεν θα νιώθετε την ανάγκη να φάτε περισσότερο.
5. Φάτε με φίλους ή την οικογένεια όποτε έχετε δινατότητα! Θα σας βοηθήσει να φάτε πιο αργά λόγω της ταυτόχρονης συζήτησης.
6. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα σνακ σας με πιο υγιεινές επιλογές. Π. χ. Ξηρούς καρπούς, σόγια, μπάρες χωρίς ζάχαρη κ.λπ.
7. Όταν νιώθετε ότι πεινάτε πολύ κάντε κάτι που θα σας αποσπάσει την προσοχή.
8. Ασκηθείτε! Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει το αίσθημα της πείνας. Μην το παρακάνετε όμως γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσετε σε υπογλυκαιμία όπου σε αυτή την περίπτωση το φαγητό είναι απαραίτητο!
 

Total
2
Shares
Σχετικά άρθρα
Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη από τους νέους, όταν παίρνουν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για χρήση cgm
Περισσότερα

Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη από τους νέους, όταν παίρνουν μέρος στη διαδικασία της απόφασης για χρήση CGM

Έρευνα που διενεργήθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφια στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι, όταν τα παιδιά…
Το σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης της Dexcom, G7
Περισσότερα

Μια πρώτη ματιά στο σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης της Dexcom, G7, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Kevin Sayer

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Dexcom, Kevin Sayer, παρουσιάζει τις αλλαγές που…
Ελληνική η νέα χειρουργική επέμβαση κατά της παχυσαρκίας - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Ελληνική η νέα χειρουργική επέμβαση κατά της παχυσαρκίας

Ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής είναι η νέα χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και των Mεταβολικών Νοσημάτων, η οποία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.