Διαβήτης και δερματικές παθήσεις

Διαβήτης και δερματικές παθήσεις
Διαβήτης και δερματικές παθήσεις

Γνωρίζατε ότι η κατάσταση του δέρματός σας αποτελεί δείγμα των επιπέδων του σακχάρου σας; Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να επηρεάσουν πολλά σημεία του σώματος, όπως το δέρμα. Ευτυχώς, πολλά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο δέρμα, μπορούν εύκολα να θεραπευθούν αν εντοπιστούν νωρίς.

Πως η ξηροδερμία μαρτυρά υψηλά επίπεδα σακχάρου

Η υπεργλυκαιμία είναι ένας από τους συνηθέστερους παράγοντες που προκαλούν ξηροδερμία. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά, το σώμα παράγει ούρα για να την αποβάλει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ξηροδερμία.
Επιπλέον, τα επίμονα υψηλά επίπεδα γλυκόζης, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Σε αυτήν την περίπτωση, το αίμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά και προκαλούνται αλλαγές στο κολλαγόνο του σώματος. Το κολλαγόνο βοηθά το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο, ελαστικό και να επουλώνεται σωστά. Τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται με την ηλικία. Ωστόσο, η ζημιά στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να εμποδίσει την δράση του κολλαγόνου.
Σύμπτωμα του ερεθισμένου και ξηρού δέρματος είναι ο κνησμός, και με το ξύσιμο, το δέρμα μπορεί να ξεραθεί ακόμη περισσότερο. Όταν ξυνόμαστε αυξάνεται ο κίνδυνος φλεγμονής ή έλκους στο δέρμα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να αποφεύγουμε το ξύσιμο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Η συχνότερη σύσταση είναι να βάζουμε ενυδατική κρέμα μετά το μπάνιο και να χρησιμοποιούμε ήπιο σαπούνι.

Διαβητική Δερματοπάθεια: Μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη

Η διαβητική δερματοπάθεια είναι μια πάθηση που προκαλεί μικρές, καφετί αλλοιώσεις ή ξηρές κηλίδες στο δέρμα. Συνήθως τις συναντούμε στην κνήμη, όμως μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
Η πάθηση αυτή δεν είναι σοβαρή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά με σωστή ενυδάτωση, ιδιαίτερα στα πόδια, μπορεί να βελτιωθεί η όψη κάποιων αλλοιώσεων.

Άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλεί ο διαβήτης

  • Μελανίζουσα Ακάνθωση: Σκουρόχρωμες περιοχές γύρω από τα πόδια, τα γόνατα, τους αγκώνες και το λαιμό, που έχουν βελούδινη αφή.
  • Διαβητικές Φουσκάλες: Η επίσημη ονομασία τους είναι bullosis diabeticorum και πρόκειται για φουσκάλες που μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια και τα πόδια. Συνήθως δεν είναι επίπονες κα φεύγουν μόνες τους χωρίς να αφήσουν σημάδια. Η μόνη θεραπεία για τις φουσκάλες είναι η καλή ρύθμιση του σακχάρου.
  • Διαβητικά Έλκη: Τα διαβητικά έλκη προκαλούνται από πληγές που δεν μπορούν να θεραπευθούν σωστά λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος και της ζημιάς στα νεύρα που προκαλεί το υψηλό σάκχαρο για μεγάλες χρονικές περιόδους. Εκτός από την καλή ρύθμιση του σακχάρου, ένας από τους τρόπους να αποτρέψετε την εμφάνιση ελκών είναι η τακτική εξέταση των ποδιών. Αν προσέξετε πληγές που αργούν να επουλωθούν καλό είναι να σας δει αμέσως γιατρός.
  • Σκλήρυνση του δέρματος: Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι το σκληρό, παχύ δέρμα με κέρινη υφή στα δάκτυλα των χεριών και ποδιών, στα χέρια και καμιά φορά στο μέτωπο. Τα δάκτυλα μπορεί να πάθουν ακαμψία. Η σκλήρυνση εμφανίζεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να είναι ένδειξη για άλλες επιπλοκές.

Γενικές οδηγίες για φροντίδα του δέρματος
Μαζί με την καλή διαχείριση του διαβήτη, υπάρχουν μερικές γενικές οδηγίες για τη δερματική φροντίδα που μπορεί να σας βοηθήσουν.

  • Διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου σας όσο πιο κοντά στους στόχους που σας έχει θέσει ο γιατρός σας. Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλά, το δέρμα γίνεται ξηρό και δύσκολα μπορεί να προστατευθεί από τα βακτήρια.
  • Διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και ενυδατωμένο. Για να το κάνετε αυτό πίνετε πολλά νερά και χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα.
  • Να φοράτε γάντια όταν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά.
  • Αποφεύγετε το πολύ καυτό μπάνιο. Αν έχετε ξηρό δέρμα, αποφεύγετε τα μπάνια με αφρό. Μη χρησιμοποιείτε κρέμες ή λοσιόν μεταξύ των δακτύλων των ποδιών γιατί η υπερβολική υγρασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μυκήτων.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ή κάποιον δερματολόγο σχετικά με την καλύτερη θεραπεία για δερματικές παθήσεις, ακόμη και για τη χρήση ενυδατικών και κρεμών ειδικών για ανθρώπους με διαβήτη.
  • Να ελέγχετε συχνά τα πόδια σας. Μάθετε πως να εξετάζετε μόνοι σας τα πόδια.
  • Καλέστε το γιατρό αν παρατηρήσετε κοψίματα ή τραύματα. Πλύνετε την περιοχή καλά με σαπούνι.
  • Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς εντολή ιατρού. Ο ιατρός σας είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την πάθησή σας.

Πηγή: Beyond type 2

Total
39
Shares
Σχετικά άρθρα