Την έντονη ανησυχία του για την αναμενόμενη κορύφωση της επιδημίας της γρίπης, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο Σύλλογος προειδοποιεί ότι η διαφαινόμενη έξαρση θα δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «εγκληματική ολιγωρία της πολιτείας», να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της έξαρσης της γρίπης, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ ξεπέρασε τους 60 ασθενείς, «από τους οποίους βρίσκουν κρεβάτι καθημερινά λιγότεροι από πέντε».
«Το πρόβλημα πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται κορύφωση της επιδημίας της γρίπης» σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος κατηγορώντας το υπουργείο υγείας ότι δεν μερίμνησε να ανοίξουν οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ. Για να λειτουργήσουν, απαιτείται η πρόσληψη 600 νοσηλευτών και 100 γιατρών.
Μάλιστα έχει καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την «τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές».
Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, επισημαίνει:
«Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά, η αναμενόμενη επιδημία της γρίπης βρίσκει ανέτοιμο το υγειονομικό σύστημα της χώρα μας. Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».
Αυξάνονται τα θύματα της γρίπης
Όπως έγινε χθες γνωστό, δύο ακόμα νέοι άνθρωποι πέθαναν από τον ιό της γρίπης τύπου Α’ στην Κέρκυρα ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών από τις αρχές του χρόνου.
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας ανέφερε ότι μία γυναίκα περίπου 45 ετών, πέθανε από τον ιό της γρίπης τύπου Α’ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλευόταν, στις αρχές της εβδομάδας, και ένας άνδρας 37 ετών πέθανε στο σπίτι του ενώ κοιμόταν. Όπως διαπιστώθηκε κατά νεκροψία – νεκροτομή, ο θάνατός του προκλήθηκε από τον ιό της γρίπης.
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 21 έως 27 Ιανουαρίου πέθαναν ακόμη 12 άτομα και ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης, έως τις 27 Ιανουαρίου, ανερχόταν στα 18.
Δεκαπέντε από τους ασθενείς έχουν καταλήξει μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ και οι υπόλοιποι εκτός. Το εύρος ηλικιών των θυμάτων κυμαίνεται από 25 έως 90 έτη.
Ανεπαρκείς εμβολιασμοί
Παρά τη διενέργεια 2,1 εκατομμυρίων αντιγριπικών εμβολιασμών, σημαντικό μέρος των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου παραμένει χωρίς προστασία. Πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν να εμβολιαστούν, μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί σημαντικές ανησυχίες ως προς τις παρενέργειες των εμβολίων. Το Glykouli.gr δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά των εμβολιασμών.
Η έκτακτη εισαγωγή επιπλέον 50.000 εμβολίων δεν αναμένεται να βελτιώσει δραματικά την εικόνα. Ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με το σύνολο των μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ το εμβόλιο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες για να δώσει πλήρη προστασία.
Κάθε μέρα που περνάει, χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στους γιατρούς με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και το 8% των επισκέψεων αφορά ασθενείς με “γριπώδη συνδρομή”. Να σημειωθεί ότι και φέτος ο κυρίαρχος τύπος του ιού είναι ο Α H1N1.
Οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθούμε όλα τα μέτρα υγιεινής για την αποτροπή μετάδοσης του ιού, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, οι ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται ακόμη και τώρα να εμβολιαστούν.
Ποιοί συστήνεται να εμβολιαστούν
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
- Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
- Λεχωίδες
- Θηλάζουσες
- Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο -Μάρτιο).
- Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Πηγές: www.lifo.gr, iatronet, Έθνος