Στην τελευταία συνάντηση της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας του Λονδίνου, το Ινστιτούτο Γεωπαρακολούθησης κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι μέλισσες είναι το πιο σημαντικό ον στον πλανήτη. Ωστόσο, οι επιστήμονες έκαναν και μια ανακοίνωση: οι μέλισσες ήδη διατρέχουν τον κίνδυνο εξαφάνισης.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έχει εξαφανιστεί έως και το 90% των μελισσών σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό διαφέρει ανά περιοχή, αλλά οι κυριότερες αιτίες είναι οι εξής: η μαζική αποψίλωση των δασών, η έλλειψη ασφαλών χώρων για φωλιές, η έλλειψη λουλουδιών, η χρήση ανεξέλεγκτων φυτοφαρμάκων και οι μεταβολές στο έδαφος.
Γιατί οι μέλισσες αναγνωρίστηκαν ως το πολυτιμότερο ον στον πλανήτη;
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν το Μελισσοκομικό Επιχειρηματικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Mayor (CeapiMayor) και η Μελισσοκομική Εταρία της Χιλής (Cach) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αγροτικής Καινοτομίας (FIA), οι μέλισσες είναι το μόνο ζωντανό ον που δεν είναι φορέας οποιουδήποτε τύπου παθογόνου, μύκητα, ιού ή βακτήριου.
Η γεωργία σε όλον τον κόσμο εξαρτάται κατά 70% από αυτά τα έντομα, και για να δώσουμε μια καθαρή εικόνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι για τη δημιουργία των 70 από τις 100 τροφές έχουν παρέμβει οι μέλισσες.
Επιπλέον, η επικονίαση από τις μέλισσες επιτρέπει την αναπαραγωγή των φυτών, από τα οποία τρέφονται εκατομμύρια ζώα. Χωρίς αυτά, η πανίδα σύντομα θα αρχίζε να εξαφανίζεται.
Το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες, όχι μόνο χρησιμεύει ως τροφή, αλλά επίσης παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα μας.
Σύμφωνα με ένα ρητό που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν,
“αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, οι άνθρωποι θα έχουν 4 χρόνια ζωής”.
Για ποιο λόγο εξαφανίζονται οι μέλισσες;
Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, θεωρεί ότι ένα από τα αίτια είναι τα κύματα που παράγονται χάρη στην κινητή τηλεφωνία. Το Ινστιτούτο εξηγεί ότι τα κύματα που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια των κλήσεων είναι ικανά να αποπροσανατολίσουν τις μέλισσες, με αποτέλεσμα να χάνουν την αίσθηση της κατεύθυνσης και ως εκ τούτου να τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο.
Ο ερευνητής και βιολόγος Daniel Favre, μαζί με άλλους ερευνητές, διεξήγαγαν 83 πειράματα που δείχνουν ότι οι μέλισσες παρουσία αυτών των κυμάτων, παράγουν θόρυβο δέκα φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο, συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζουν όταν προειδοποιούν άλλες μέλισσες ότι κινδυνεύουν και είναι σημαντικό να φύγουν από την κυψέλη.
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο ρόλο στην εξαφάνισή τους έχει παίξει ο διαρκής υποκαπνισμός των καλλιεργειών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία, όπου τα τελευταία τρία έτη το 34% των μελισσών έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση λόγω των αγροτοξινών.
Υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα;
Λύσεις πράγματι υπάρχουν, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να εκτελεστούν, διότι υπάρχουν πολύ παγιωμένες πρακτικές στην παραγωγή και τη γεωργία.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρεις προτάσεις για λύση με την ελπίδα ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προτείνεται:
- Η απαγόρευση και όχι απλά η μείωση στη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων.
- Η προώθηση εντελώς φυσικών γεωργικών εναλλακτικών λύσεων.
- Η συνεχής έρευνα και παρακολούθηση της υγείας και της ευημερίας των μελισσών.
Το παραπάνω είναι μόνο ένα παράδειγμα σε σχέση με το πρόβλημα που υπάρχει με τις μέλισσες και ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται επειγόντως αλλαγές στη διαχείριση των πόρων μας, αναφέρει ο Λουτσιάνο Γκρίγκερς, εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κολομβίας.
Είναι ζωτικής σημασίας να καθιερωθεί μια στρατηγική για την προστασία και τον επαναπληθυσμό των μελισσών και άλλων ειδών που πραγματοποιούν επικονίαση. Διαφορετικά, σε 10 χρόνια η Κολομβία δεν θα μπορεί να υπολογίζει στις μέλισσες. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια επισιτιστική καταστροφή και σε μια κρίση υγείας στη χώρα.