Φύτρες μπρόκολου: μια υπετροφή με πολλά οφέλη

Μάθε πώς ωφελούν την υγεία σου οι φύτρες μπρόκολου

Τα φύτρα/οι φύτρες μπρόκολου περιέχουν μια συγκεκριμένη γλυκοζινολική ένωση, τη γλυκοραφανίνη, η οποία βρίσκεται σε κενοτόπια μέσα στο κυτταρόπλασμα του φυτικού κυττάρου.

Η μεμβράνη των φυτικών κυττάρων περιέχει επίσης ένα ένζυμο, τη μυροσινάση, το οποίο είναι αποφραγμένο από τα κενοτόπια της γλυκοραφανίνης.

Μόνο όταν το φυτικό κύτταρο διαρρηγνύεται με κόψιμο/μάσημα, οι δύο ουσίες έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Στο υγρό περιβάλλον του κυττάρου, αυτό οδηγεί σε μια χημική αντίδραση όπου η μυροσινάση μετατρέπει τη γλυκοραφανίνη σε ένα ισοθειοκυανικό, σουλφοραφάνη.

Βρίσκεται επίσης σε σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μποκ τσόι, το κινέζικο μπρόκολο, το μπρόκολο raab, το σινάπι, το γογγύλι, το ραπανάκι, τη ρόκα και το κάρδαμο.

Οφέλη

Είναι Αντιφλεγμονώδες

Η σουλφοραφάνη είναι αντιφλεγμονώδης. Η σουλφοραφάνη μπορεί να συνεργαστεί με την κουρκουμίνη για να δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες.

Είναι αντιοξειδωτικό

Σε χαμηλές δόσεις, η σουλφοραφάνη είναι ένα αντιοξειδωτικό.

Η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) ενισχύοντας τα επίπεδα γλουταθειόνης.

Είναι αντικαρκινικό

Σε υψηλές δόσεις, η σουλφοραφάνη είναι ένα προοξειδωτικό και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του οξειδωτικού στρες κατά των καρκινικών κυττάρων. Η σουλφοραφάνη προκαλεί ανακοπή κυττάρων και απόπτωση σε πολλούς τύπους καρκινικών κυττάρων. Αναστέλλει την ανάπτυξη καλοηθών όγκων που μετατρέπονται σε κακοήθεις όγκους. Η σουλφοραφάνη είναι χρήσιμη σε καρκίνους του προστάτη (μέσω της αναστολής HDAC) και του παχέος εντέρου (αύξηση των υποδοχέων TGF-B και πρόκληση απόπτωσης).

Είναι αντιγηραντικό

Η σουλφοραφάνη ενεργοποιεί επίσης πρωτεΐνες θερμικού σοκ (συγκεκριμένα HSP27). Το HSP27, που προκαλείται από σουλφοραφάνη, όπως και η αντιοξειδωτική απόκριση, μπορεί να μεσολαβεί στην κυτταροπροστασία. Η σουλφοραφάνη αποτρέπει επίσης τη βλάβη του DNA που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Είναι αντικαταθλιπτικό και κατά του άγχους

Στα ποντίκια, η σουλφοραφάνη παρήγαγε αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά αποτελέσματα. Η χορήγηση SFN εμπόδισε την αύξηση των επιπέδων της κορτικοστερόνης στον ορό (CORT), της αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH), της ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και του παράγοντα νέκρωσης όγκου-α (TNF-α) σε ποντίκια με χρόνια στρες. Αύξησε επίσης τα επίπεδα της IL-10, δείχνοντας δυνατότητες σε καταθλιπτικούς ασθενείς.

Υποστηρίζει το συκώτι

Τα φύτρα μπρόκολου βελτίωσαν τη λειτουργία του ήπατος μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Βοήθησε επίσης το συκώτι να παράγει περισσότερη γλουταθειόνη και ένζυμα αποτοξίνωσης. Η σουλφοραφάνη, ενεργοποιώντας το NRF2, μπορεί να διαταράξει τη σηματοδότηση του TGF-B στις πρωτεΐνες Smad, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην ηπατική ίνωση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη δυσανεξία στο αλκοόλ επάγοντας αλδεϋδοδεϋδροενάσες. Η γλυκοραφανίνη, ο πρόδρομος της σουλφοραφάνης, είναι σε θέση να προάγει τη μείωση του λίπους, συμβάλλοντας στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η γνωστική εξασθένηση είναι επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό της σχιζοφρένειας. Το SFN μπορεί να έχει προφυλακτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα στη γνωστική εξασθένηση στη σχιζοφρένεια. Ενισχύοντας τη γλουταθειόνη, η σουλφοραφάνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Χάντινγκτον.

Η σουλφοραφάνη μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να βοηθήσει σε τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες.

Υποστηρίζει την καρδιά

Η σουλφοραφάνη μπορεί να απελευθερώσει υδρόθειο (H2S), μόλις καταναλωθεί. Αυτό θα δωρίσει θείο όπου είναι απαραίτητο και θα είχε καρδιοπροστατευτικά, κατά του καρκίνου του προστάτη και ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα. Μείωσε επίσης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL-C, CRP και LDH, σε ζωικά μοντέλα αθηροσκλήρωσης.

Βοηθά τη μυϊκή δυστροφία

Οι μυϊκές δυστροφίες είναι μια ομάδα γενετικών καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από προοδευτική μυϊκή αδυναμία και απώλεια (ατροφία). Η σουλφοραφάνη μπόρεσε να μετριάσει τη μυϊκή φλεγμονή σε ποντίκια με έλλειψη δυστροφίνης (μια πρωτεΐνη που ενισχύει τις μυϊκές ίνες) (αναστέλλοντας το μονοπάτι σηματοδότησης NF-KB).

Βοηθά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η σουλφοραφάνη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των αρθρικών ινοβλαστών, την έκφραση των MMPs και COX-2 και την παραγωγή PGE2, που εμπλέκονται στην αρθρίτιδα και την καταστροφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μπορεί να βοηθήσει με τον διαβήτη

Η σουλφοραφάνη ήταν σε θέση να ομαλοποιήσει τη γλυκόζη του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ζωικά μοντέλα με διαβήτη Τύπου 1, μετά από ένεση με στρεπτοζοτοκίνη. Σε πολλαπλές διπλές τυφλές κλινικές δοκιμές, ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2 που πήραν φύτρα μπρόκολου είχαν μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης LDL και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης HDL. Σε άλλες διπλές τυφλές κλινικές δοκιμές, ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν πάρει φύτρα μπρόκολου είχαν χαμηλότερο σάκχαρο νηστείας και καλύτερες αποκρίσεις στην ινσουλίνη.

Καταπολεμά την παχυσαρκία

Ενεργοποιώντας το NRF2, η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτό το επιτυγχάνει με την κινητοποίηση των λιποκυττάρων (αυξάνοντας την UCP1) για να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας. Ένας άλλος τρόπος είναι ότι βελτιώνει την «παχύσαρκη» βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και μεταβολική ενδοτοξαιμία (μείωση LPS).

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
epsa bio
Περισσότερα

ΕΨΑ bio

Οι νέες EΨΑ bio παράγονται από πιστοποιημένο βιολογικό χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού με προσθήκη πιστοποιημένης βιολογικής ζάχαρης στη…
stedana
Περισσότερα

Στεδανά

Ένα οικογενειακό εργαστήρι στο Ακρωτήρι (3 χιλ. από τη Μυτιλήνη) της Λέσβου.Για πολλά χρόνια ενεργά δραστηριοποιημένοι στο χώρο…