Κατάφερε ένα συνηθισμένο φάρμακο για τη χοληστερίνη να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 1 σε μια νεαρή κοπέλα;

Κατάφερε ένα συνηθισμένο φάρμακο για τη χοληστερίνη να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 1 σε μια νεαρή κοπέλα;
Κατάφερε ένα συνηθισμένο φάρμακο για τη χοληστερίνη να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 1 σε μια νεαρή κοπέλα;

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Case Reports in Medicine η περίεργη περίπτωση μιας 19χρονης από τη Δανία που κατάφερε να σταματήσει να χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης εφόσον διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1. Μια εβδομάδα μετά τη διάγνωσή της, η γυναίκα άρχισε να λαμβάνει την ουσία φαινοφιβράτη και 20 ημέρες εφόσον ξεκίνησε τη λήψη της συγκεκριμένης ουσίας σταμάτησε να χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης. 
Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη διάγνωση, συνεχίζει να έχει χαμηλά επίπεδα σακχάρου χωρίς να λαμβάνει ινσουλίνη.

Μπορεί άραγε αυτή η επιτυχία να επαναληφθεί;

Ο Dr. Karsten Buschard, ο οποίος παρακολουθεί τη νεαρή γυναίκα, διατηρεί τις επιφυλάξεις του, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν μπορεί να μιλά για θεραπεία εφόσον ακόμη δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις.
Η γυναίκα διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 κατά την νοσηλεία της λόγω κετοξέωσης. Το σάκχαρό της ήταν 550mg/dL και η A1C 13,5% και εμφάνιζε κλασικά συμπτώματα υπεργλυκαιμίας. Επιπλέον, ελέγχθηκε για αντισώματα και τα αποτελέσματα ήταν θετικά για δύο είδη αντισωμάτων που σχετίζονται με το διαβήτη τύπου 1.
Στο παρελθόν έχουν γίνει γνωστές περιπτώσεις ασθενών που περνούν «περίοδο μέλιτος» ακόμη και για 1 χρόνο μετά από τη διάγνωσή τους με διαβήτη, οι οποίες, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, μπορεί να διαρκούν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να θεωρηθεί ότι έχει αναστραφεί η πάθηση. Είναι λοιπόν πιθανό και η κοπέλα να περνά μια παρατεταμένη περίοδο μέλιτος ενώ λαμβάνει θεραπεία με φαινοφριβάτη.

Γιατί είναι αυτή η περίπτωση άξια λόγου;

Η ιστορία ξεκίνησε με μια έρευνα της ομάδας του Dr. Buschard το 2018, που έδειξε ότι η φαινοφιβράτη θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη σε ποντίκια που έχουν ανατραφεί ώστε κάποια στιγμή να εκδηλώσουν την ασθένεια.
Ωστόσο, τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι, και υπάρχουν πλήθος θεραπειών που ενώ πέτυχαν σε ποντίκια δεν πέτυχαν σε ανθρώπους. Ο λόγος που δεν ακούσαμε τίποτα σχετικά με την έρευνα αυτή είναι ότι δεν ήταν εύκολα κατανοητή από ανθρώπους χωρίς ιατρικές γνώσεις και αφορούσε κυρίως άλλους ερευνητές.
Όμως, η έρευνα του Dr. Buschard υπέπεσε στην αντίληψη του πατέρα της κοπέλας που είχε πρόσφατα διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 1. Ο πατέρας της επικοινώνησε αμέσως με τον Dr. Bushard και μαζί διαμόρφωσαν ένα σχέδιο ώστε να δοκιμάσουν την επίδραση της φαινοφιβράτης στην κόρη του. Η ουσία αυτή συναντάται στα σκευάσματα Fenoglide, Tricor, και Triglide, που χορηγούνται για την θεραπεία της υψηλής χοληστερίνης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχει αυξημένος αριθμός τριγλυκεριδίων. Έχει ελάχιστες παρενέργειες και γενικά γίνεται καλά ανεκτή από τον οργανισμό ανθρώπων με διαβήτη. Φαινόταν λοιπόν ότι η κοπέλα δεν είχε τίποτα να χάσει δοκιμάζοντας το φάρμακο.
Η φαινοφιβράτη όμως δεν ήταν διαθέσιμη στη Δανία, και η οικογένεια αναγκάστηκε να επισκεφτεί τη Γερμανία ώστε να βρει το φάρμακο. Για τον Dr. Buschard ήταν μια σπάνια ευκαιρία να δει την έρευνά του να γίνεται πράξη.
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Στις πιο πρόσφατες αιματολογικές της εξετάσεις η τιμή της A1c ήταν 5,7%, τα νηστικά επίπεδα του C πεπτιδίου είχαν ομαλοποιηθεί και η συγκέντρωση των αντισωμάτων είχε ελαττωθεί. Όταν δημοσιεύτηκε η έρευνα, είχαν περάσει 21 μήνες που η κοπέλα δεν είχε κάνει ένεση ινσουλίνης, ενώ σταμάτησε τις ενέσεις 19 ημέρες αφότου ξεκίνησε να λαμβάνει τη φαινοφιβράτη. Σταμάτησε να ελέγχει καθημερινά το σάκχαρό της μετά από 410 ημέρες.

Δεν είναι μοναδική η περίπτωσή της.

Αν ψάξει κανείς τις διάφορες έρευνες, βρίσκει αρκετές περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε ύφεση του διαβήτη τύπου 1. Πολλές από αυτές προτείνουν την ύπαρξη μηχανισμών που μπορούν να εξηγήσουν τέτοιου είδους «ιατρικά θαύματα» και υποθέτουμε ότι δεν τους δόθηκε περαιτέρω σημασία ώστε να υπάρξει πρόοδος. Κάποιες περιπτώσεις δε, είναι τόσο ανεξήγητες ώστε να μας κάνουν να αμφιβάλουμε για την αξιοπιστία τους. Υπάρχει ακόμη και η περίπτωση μιας 32χρονης που το 2015 αποφάσισε να αγνοήσει τον διαβήτη της και σταμάτησε να παίρνει ινσουλίνη με αποτέλεσμα να βελτιωθεί αμέσως η τιμή της A1c της (ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης 7 ετών!) από 16,6% που ήταν αρχικά, σε 5,6%. Δίκαια αναρωτιέται κανείς αν είχε υπάρξει λανθασμένη διάγνωση.
Αυτό που ενισχύει την θεωρία σχετικά με τη φαινοφιβράτη είναι ότι ο Dr. Buschard έχει περάσει δεκαετίες ώστε να κατανοήσει και να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ουσία. Το κλειδί βρίσκεται σε ένα μόριο που ονομάζεται «σουλφατίδιο» το οποίο ο Dr. Buschard αποκαλεί «συνοδό» της ινσουλίνης και κρίσιμο στοιχείο για τη λειτουργία των βήτα κυττάρων ώστε να παράγουν την ινσουλίνη. «Η φαινοφιβράτη αυξάνει την ποσότητα σουλφατιδίων, που φαίνεται ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μόριο στη ζωή ενός βήτα κυττάρου». Η έρευνα του Dr. Bruschard έδειξε ότι οι ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1 έχουν περίπου 77% λιγότερα σουλφατίδια από το κανονικό και η θεωρία του ήταν ότι αν υπήρχε τρόπος να επανέλθουν τα σουλφατίδια σε υγιή επίπεδα, ίσως να μπορούσε να αναχαιτιστεί η πρόοδος της ασθένειας.
Όπως φαίνεται αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της κοπέλας. Η φοβερή επιτυχία ήταν ευπρόσδεκτη δεν ήταν όμως εντελώς αναπάντεχη. Ο Dr. Buschard, ελπίζει ότι ακόμη και αν η θεραπεία του δεν καλύψει όλους τους ασθενείς με διαβήτη, θα καταφέρει να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος, όμως ακόμη δεν θέλει να λέει μεγάλα λόγια. «Είναι σημαντικό να τονίσω ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη. Υπάρχουν καλά δεδομένα από έρευνες σε ποντίκια, όμως πρέπει να αποκτήσουμε επιστημονικά στοιχεία.»

Μπορούν να ωφεληθούν όλοι από αυτή τη θεραπεία;

Ο Dr. Buschard λέει ότι θα τον εξέπληττε αν η θεραπεία είχε το ίδιο αποτέλεσμα σε ανθρώπους που πάσχουν χρόνια από διαβήτη. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη αρκετοί άνθρωποι με διαβήτη που λαμβάνουν φαινοφιβράτη, όχι μόνο για τις ιδιότητες που έχει να χαμηλώνει την χοληστερίνη, αλλά επίσης γιατί έχει αποδειχθεί ότι δρα ευεργετικά σε ανθρώπους με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αν το φάρμακο είχε θεραπευτικές ιδιότητες, σίγουρα θα το είχαμε προσέξει μέχρι τώρα.
«Πρέπει οι ασθενείς να το λάβουν αμέσως μετά τη διάγνωση. Θα πρέπει να αρχίσει να δρα πριν αρχίσει η δραστηριότητα των κυττάρων Τ γιατί τότε θα είναι σίγουρα αργά. Οι ασθενείς θα πρέπει να αρχίσουν να το λαμβάνουν μέσα σε λίγες ημέρες, το πολύ εβδομάδες από τη διάγνωση», λέει ο Dr. Buschard.
Όταν ρωτήθηκε αν πρέπει οι ασθενείς να ζητήσουν από τους γιατρούς τους να τους γράψουν το φάρμακο, ο Dr. Buschard είπε ότι προτιμά να είναι επιφυλακτικός, και ότι αυτή τη στιγμή δεν το συστήνει για ευρεία χρήση. Ιδιαίτερα σε παιδιά δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, και χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν σκεφτεί να το δώσει σε οποιοδήποτε παιδί μικρότερο από 16 ετών.
Το επόμενο βήμα είναι να μελετηθεί η επίδραση του φαρμάκου με περισσότερη συνέπεια. Ο ίδιος έχει αρχίσει να οργανώνει μια μελέτη για την επίδραση της φαινοφιβράτης. «Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή μελέτη και θέλουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν».
Στο μεταξύ ο Dr. Buschard θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κοπέλα που προς το παρόν φαίνεται να είναι σε ύφεση. «Έχει γιατρευτεί; Δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μακάρι να συνεχίσει έτσι».
Πηγή: Asweetlife

Total
33
Shares
Σχετικά άρθρα
Η εμπειρία μας δοκιμάζοντας το δείγμα του σύστηματος συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®
Περισσότερα

Η εμπειρία μας δοκιμάζοντας το δείγμα του συστήματος συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®

Το είδαμε, το αξιολογήσαμε το δοκιμάσαμε. Τελικά κάναμε καλά που εμπιστευτήκαμε το σύστημα συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®;…