Την τοποθέτηση παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε σταθμούς και ΚΔΑΠ ΑμεΑ καταγγέλλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Την τοποθέτηση παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε σταθμούς και ΚΔΑΠ ΑμεΑ καταγγέλλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Την τοποθέτηση παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε σταθμούς και ΚΔΑΠ ΑμεΑ καταγγέλλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έστειλε επιστολή προς την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, με την οποία διαμαρτύρεται για την ένταξη παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε βρεφικούς/παιδικούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας για παιδιά με Αναπηρία και/ή σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ στα πλαίσια της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής».
Τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 διαθέτουν ποσοστό αναπηρίας 50% και λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση στην αίτηση για χρηματοδότηση της φοίτησής τους σε παιδικό σταθμό. Το ποσοστό αναπηρίας πιστοποιείται από τα ΚΕΠΑ.
Η ομοσπονδία αναφέρει ότι παιδιά που έφεραν γνωμάτευση από ΚΕΠΑ λόγω σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, εντάχθηκαν σε σταθμούς και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, χωρίς να εξεταστούν οι ιδιαίτερες καταστάσεις και οι εκπαιδευτικές ανάγκες τους. Οι γονείς επικοινώνησαν με το αρμόδιο τμήμα και έλαβαν ως απάντηση ότι θα αφαιρεθεί από τη διαδικασία η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ αφαιρώντας έτσι από τα παιδιά τα επιπλέον μόρια λόγω αναπηρίας, κάτι που μπορεί να στερήσει την χρηματοδότηση από τα παιδιά αυτά.
Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Επιστολή με θέμα: «Αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με τη μοριοδότηση των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στα πλαίσια της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» απέστειλε στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και στον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στις 20/8/2020 αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες των ωφελούμενων παιδιών για την ένταξή τους σε βρεφικούς/παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ στα πλαίσια της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» το οποίο υλοποιείται μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ).
Έκπληκτοι ορισμένοι γονείς διαπίστωσαν ότι τα παιδιά τους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και έχουν ποσοστό αναπηρίας 50%, για την πιστοποίηση του οποίου επισύναψαν στην αίτησή τους γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), εντάχθηκαν σε βρεφικούς/παιδικούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας για παιδιά με Αναπηρία και/ή σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ. Σε μετέπειτα επικοινωνία των γονιών με το αρμόδιο τμήμα για το θέμα που δημιουργήθηκε, τους πληροφόρησαν ότι θα αφαιρεθεί από τη διαδικασία η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ, με αποτέλεσμα να χάνουν τη μοριοδότηση που δικαιούνται και πιθανόν και την πρόσβασή τους σε voucher.
Το γεγονός αυτό είναι εντελώς παράλογο, καθώς με τον τρόπο αυτό στερούνται τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη και οι οικεγένειές τους αποδεδειγμένα, βάσει νόμου, δικαιώματα.
«Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μόνο με την ύπαρξη της γνωμάτευσης των ΚΕΠΑ και χωρίς κανένα άλλο κριτήριο αξιολόγησης, εντάχθηκαν όλα τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας σε σταθμούς και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, χωρίς ουσιαστικά να εξεταστούν από τους αρμοδίους οι εκπαιδευτικές ανάγκες τους» επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της σημειώνοντας ότι οι δομές αυτές, που φιλοξενούν παιδιά με νοητική υστέρηση ή κινητική αναπηρία, εφαρμόζουν συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μεθόδους και ακολουθούν συγκεκριμένα εργαλεία εκπαίδευσης τα οποία απευθύνονται σε αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηρίας των παιδιών που εγγράφονται σε αυτά.
Και προσθέτει: «Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να στερούνται οι γονείς των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και τα ίδια τα παιδιά δικαιώματα, όπως αυτό της μοριοδότησης βάσει του ποσοστού αναπηρίας, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων.
»Η συμπεριφορά αυτή απέναντι στους γονείς των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη οδηγεί σε μονόδρομο! Η παράλογη ένταξή τους σε δομές που απευθύνονται από τον κανονισμό λειτουργίας τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηρίας ή η αφαίρεση του δικαιώματός τους να επισυνάπτουν στην αίτησή τους τη γνωμάτευση ΚΕΠΑ, υποχρεώνει τους γονείς να στραφούν σε λύσεις που τους επιβαρύνουν οικονομικά, στερώντας τους αδικαιολόγητα τα δικαιώματα που τους προσφέρει η κείμενη νομοθεσία».
Πηγή: Γλυκός Πλανήτης

Total
76
Shares
Σχετικά άρθρα