Σύμφωνα με τα πορίσματα κλινικών δοκιμών που βρίσκονται στην τρίτη φάση, το πειραματικό φάρμακο finerenone είχε φανερά οφέλη για τα νεφρά και το καρδιαγγειακό σύστημα ασθενών με χρόνια νεφροπάθεια και διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Νεφρολογίας.
Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και Διευθυντής του Comprehensive Hypertension Center του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Σικάγο, George Bakris, ήταν επικεφαλής της έρευνας που έγινε σε 5,700 άτομα. Η έρευνα διεξάγεται σε περισσότερα από 1,000 σημεία σε 48 χώρες, και αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια έρευνας σχετικά με μια ασθένεια που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους. Περισσότερο από το ¼ των ενηλίκων με διαβήτη θα εμφανίσουν χρόνια νεφρική νόσο, καθιστώντας τον διαβήτη κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας.
«Έχουμε αποδείξεις ότι οι γιατροί μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νεφρικής ανεπάρκειας και να μειώσουν τα ποσοστά καρδιαγγειακών επισοδείων με τη χρήση του finerenone, ενός νέου μη στεροειδούς, ορυκτο-κορτικοειδούς αναστολέα υποδοχεών, που δεν έχει ακόμη εγγριθεί από τον FDA. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που έχουν πολύ λίγες επιλογές,» είπε ο Bakris. «Αυτός ο πολλά υποσχόμενος στόχος μιας πιθανής νέας θεραπείας, σημαίνει ότι οι ασθενείς θα μπορούν να καθυστερούν την ανάγκη για αιμοκάθαρση, και συνεπάγωγα, την πιθανή ανάγκη μεταμόσχευσης νεφρού. Η μείωση στα καρδιαγγειακά συμβάντα είναι ένα επιπλέον όφελος της καθυστέρησης της εξέλιξης της νεφρικής ανεπάρκειας.»
Το Finerone, που είναι προϊόν της Bayer, είναι ένας μη στεροειδής, επιλεκτικός ορυκτο-κορτικοειδής ανταγωνιστής υποδοχέα. Το φάρμακο δεν έχει ακόμη εγγριθεί για χρήση, όμως δοκιμάζεται σε μια σειρά κλινικών δοκιμών, όπως τη FIGARO που θα ολοκληρωθεί του χρόνου σχετικά με την αποτελεσματικότητα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στοχεύει και εμποδίζει αποτελεσματικά υποδοχείς που συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονών και ουλών στην καρδιά και τα νεφρά. Τα νεφρά φιλτράρουν τις τοξίνες και το νερό από το σώμα και παίζουν ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, και όταν έχουν υποστεί βλάβη, μπορεί να προκληθεί η συσσώρευση τοξινών και υγρού στο σώμα.
Η έρευνα, που αποκαλείται FIDELIO-DKD, απέδειξε ότι το φάρμακο ήταν σημαντικά καλύτερο απ’ ότι τα εικονικά φάρμακα, στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νεφρικής ανεπάρκειας κατά 18%, σε χρονικό διάστημα 2,6 χρόνων, συγκριτικά με τα φάρμακα που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται κατά κανόνα.
Ενώ οι ασθενείς που έλαβαν το finerenone, ανέφεραν ότι είχαν ανεβασμένα επίπεδα καλίου (18% έναντι 9% με εικονικό φάρμακο), σπάνιζαν οι σοβαρές παρενέργειες που προκαλούνται από το κάλλιο. Τα υψηλά επίπεδα καλλίου μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες.
Η Bayer νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε ότι η δοκιμή πέτυχε τον πρωτεύων στόχο της ως προς την υγεία των νεφρών, και τον δευτερεύοντα στόχο, της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα πορίσματα της έρευνας δώθηκαν στη δημοσιότητα στις 23 Οκτωβρίου.
Πηγή: Medical Xpress
Σχετικά άρθρα
ADA 2021: Θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της εισπνεόμενης ινσουλίνης Afrezza σε ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και 2
Πρόσφατα τελείωσε το 81ο Συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διαβήτη. Σας μεταφέρουμε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την…
Η σχέση μεταξύ Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρκίνου του Παγκρέατος
Μπορεί να βοηθήσει ιατρούς κι ασθενείς να προλάβουν δυσάρεστες συνέπειες. Ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Γρ. Τσιώτος, μετά από…
Ποιοι διατροφικοί μύθοι βάζουν εμπόδια στο αδυνάτισμα;
Το καλοκαίρι πλησιάζει και το όνειρο για ένα καλλίγραμμο σώμα θέλετε φέτος να γίνει πραγματικότητα. Μολονότι όμως προσπαθείτε…
Πολυκυστικές ωοθήκες: αιτία οι υδατάνθρακες;
Οι πολυκυστικές ωοθήκες ή περισσότερο επιστημονικά το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, αγγίζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες ανά…