Για κάποια άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, οι αλλαγές στη διατροφή και η άσκηση δεν αρκούν για να κρατήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα της γλυκόζης. Οι από στόματος αγωγή (χάπια) μπορούν να βοηθήσουν να ελεγχθεί ο διαβήτης τύπου 2 με τους εξής τρόπους: αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας την παραγωγή της γλυκόζης, διεγείροντας την απορρόφηση υδατανθράκων ή ενεργοποιώντας το πάγκρεας να επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης. Κατά συνέπεια η αγωγή από το στόμα βοηθά αποτελεσματικά στη διαχείριση του διαβήτη.
Υπάρχουν επτά κύριες κατηγορίες από στόματος αγωγής για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και οι ακόλουθοι συνδυασμοί:
1. Σουλφονυλουρίες
Οι Σουλφονυλουρίες ενεργοποιούν το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις ενέσεις ινσουλίνης.
Εμπορικό όνομα (όνομα κατηγορίας της ουσίας που εμπεριέχεται στο φάρμακο)
Amaryl (γλιμεπιρίδη)
DiaBeta (γλυβουρίδη)
Diabinese (χλωροπροπαμίδη)
Dymelor (ακετοεξαμίδη)
Glucotrol (γλιπιζίδη)
Glucotrol XL (γλιπιζίδη)
Glynase PresTab (γλυβουρίδη)
Micronase (γλυβουρίδη)
Orinase (τολβουταμίδη)
Tolinase (τολαζαμίδη)
Τα παραπάνω χάπια κάνουν δυο πράγματα:
• Βοηθούν το πάγκρεας να παράξει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης.
• Βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει για να μειώσει με τον καλύτερο τρόπο τη γλυκόζη.
Πόσο συχνά θα πρέπει να παίρνω σουλφονυλουρίες;
Κάποιες σουλφονυλουρίες λειτουργούν κατά τη διάρκεια όλης της μέρας, οπότε τις παίρνετε μια φορά τη μέρα. Κάποιες άλλες χρειάζεται να τις παίρνετε δυο φορές τη μέρα. Ο γιατρός σας θα σας πει πόσες φορές τη μέρα θα πρέπει να παίρνετε τα χάπια του διαβήτη. Ρωτήστε τον, αν δεν είσαστε σίγουροι.
Πότε θα πρέπει να παίρνω σουλφονυλουρίες;
Η ώρα που παίρνετε το χάπι σας εξαρτάται από το ποιο χάπι παίρνετε και τις οδηγίες σας που σας έχει δώσει ο γιατρός για τη χορήγησή του. Εάν παίρνετε το χάπι μια φορά τη μέρα, τότε είναι πιο πιθανό να το παίρνετε ακριβώς πριν το πρώτο γεύμα της μέρας (δηλ. το πρωινό σας). Εάν παίρνετε το φάρμακό σας δυο φορές τη μέρα, τότε το πιθανότερο είναι να παίρνετε το πρώτο χάπι ακριβώς πριν από το πρωινό και το δεύτερο χάπι ακριβώς πριν από το τελευταίο γεύμα της μέρας (δηλ. το δείπνο σας). Να παίρνετε το φάρμακό σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ρωτήστε το γιατρό σας για το πότε πρέπει να παίρνετε τα χάπια σας.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες των σουλφονυλουριών;
• Υπογλυκαιμία
• Στομαχική διαταραχή
• Εξανθήματα ή κνησμός
• Αύξηση του σωματικού βάρους
2. Διγουανίδια
Μειώνουν την ενδογενή παραγωγή γλυκόζης από το ύπαρ.
Εμπορικό όνομα (όνομα κατηγορίας της ουσίας που εμπεριέχεται στο φάρμακο)
Glucophage (μετφορμίνη)
Fortamet (υδροχλωρική μετφορμίνη) εκτεταμένης έκλυσης
Riomet (υδροχλωρική μετφορμίνη σε πόσιμο διάλυμα)
μετφορμίνη σε υγρή μορφή
Τα διγουανίδια είναι ένα ακόμη είδος φαρμάκου για το διαβήτη. Η μετφορμίνη είναι ένα διγουανίδιο το οποίο βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα εξασφαλίζοντας ότι το ύπαρ δεν παράγει υπερβολική γλυκόζη. Η μετφορμίνη επίσης μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα. Οι οδηγίες του Αυγούστου 2008 από την ADA και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes) συστήνουν να συμπεριληφθεί η μετφορμίνη (σε συνδυασμό με διατροφή και άσκηση) στα αρχικά στάδια θεραπείας του διαβήτη.
Ίσως να χάσετε κάποια κιλά όταν ξεκινάτε τη χορήγηση της μετφορμίνης. Η συγκεκριμένη απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη γλυκόζη στο αίμα σας. Η μετφορμίνη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα λιπαρών και χοληστερόλης στο αίμα, τα οποία συχνά δεν βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων όταν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2.
Ένα πλεονέκτημα της μετφορμίνης είναι ότι δεν προκαλεί υπερβολική πτώση της γλυκόζης (υπογλυκαιμία) όταν είναι το μοναδικό φάρμακο το οποίο λαμβάνετε για το διαβήτη.
Πόσο συχνά πρέπει να παίρνω τη μετφορμίνη;
Δυο ή τρεις φορές τη μέρα.
Πότε πρέπει να παίρνω μετφορμίνη;
Με κάποιο γεύμα. Ο γιατρός σας θα σας πει με ποιο γεύμα της μέρας θα πρέπει να την παίρνετε.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
• Η μετφορμίνη μπορεί να σας προκαλέσει αδιαθεσία ή διάθεση προς έμετο εάν πίνετε πάνω από 2-4 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα. Εάν πίνετε παραπάνω από 4, ενημερώστε το γιατρό σας. Πιθανώς να μην πρέπει να λαμβάνετε μετφορμίνη.
• Εάν ήδη αντιμετωπίζετε προβλήματα με τους νεφρούς σας, η λήψη μετφορμίνης μπορεί να τα επιδεινώσει. Σιγουρευτείτε ότι προτού ξεκινήσετε τη λήψη μετφορμίνης ο γιατρός σας γνωρίζει ότι οι νεφροί σας λειτουργούν σωστά.
• Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα εμέτου, διάρροιας και δεν πίνετε αρκετά υγρά, ίσως χρειάζεται να διακόψετε τη λήψη της μετφορμίνης για μερικές μέρες.
• Μερικές φορές τα άτομα που παίρνουν μετφορμίνη, μπορεί να νιώσουν αδυναμία, κόπωση, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε στιγμή τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο.
• Ίσως να εμφανιστούν συμπτώματα ναυτίας, διάρροιας και άλλες στομαχικές διαταραχές όταν ξεκινάτε τη λήψη μετφορμίνης. Συνήθως τα συμπτώματα περνάνε μόνα τους μετά από λίγο.
• Ίσως να παρατηρήσετε την αίσθηση μεταλλικής γεύσης στο στόμα σας.
Πόσο συχνά πρέπει να παίρνω μετφορμίνη εκτεταμένης έκλυσης;
Μια φορά την ημέρα.
Πότε πρέπει να παίρνω μετφορμίνη εκτεταμένης έκλυσης;
Με το βραδινό γεύμα.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
Οι παρενέργειες του φαρμάκου είναι οι ίδιες με τις παρενέργειες της μετφορμίνης.
Μπορώ να παίρνω ταυτόχρονα με τη μετφορμίνη εκτεταμένης έκλυσης και άλλα φάρμακα για το διαβήτη;
Ναι, μπορεί να συνδυαστεί με τις σουλφονυλουρίες ή την ινσουλίνη.
Πότε πρέπει να λαμβάνω μετφορμίνη σε υγρή μορφή;
Η δοσολογία πρέπει να συνταγογραφείται από το γιατρό σας. Θα πρέπει να εξατομικεύεται με βάση την αποτελεσματικότητά της και την ανοχή σας, ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία/έμετο, μετεωρισμό των εντέρων, ατονία, δυσπεψία, κοιλιακό άλγος και πονοκέφαλο.
Τι χρειάζεται να γνωρίζετε εάν χειρουργηθείτε ή κάνετε ιατρικές εξετάσεις με χρήση χρωστικών ουσιών:
Στην περίπτωση που κάνετε ιατρικές εξετάσεις με χρήση χρωστικών ουσιών, ενημερώστε το γιατρό σας ότι λαμβάνετε μεφορμίνη. Ίσως να σας συστήσει να διακόψετε τη λήψη της την ημέρα της εξέτασης και να μην ξαναπάρετε μετφορμίνη για τις επόμενες 48 ώρες.
Εάν πρόκειται να χειρουργηθείτε, ενημερώστε το γιατρό σας ότι παίρνετε μετφορμίνη. Ίσως να σας συστήσει να διακόψετε τη λήψη της την ημέρα της εγχείρισης. Έπειτα δεν θα πρέπει να ξαναπάρετε μετφορμίνη μέχρι να αρχίσετε να τρώτε κανονικά και να λειτουργήσουν φυσιολογικά οι νεφροί σας.
3. Αναστολείς α-γλυκοσιδάσης
Επιβραδύνουν την απορρόφηση των αμυλωδών τροφών.
Εμπορικό όνομα (όνομα κατηγορίας της ουσίας που εμπεριέχεται στο φάρμακο)
Glyset (μιγλιτόλη)
Precose (ακαρβόζη)
Σήμερα υπάρχουν δυο αναστολείς α-γλυκοσιδάσης, η ακαρβόζη και η μιγλιτόλη. Και τα δυο φάρμακα εμποδίζουν τη λειτουργία των ενζύμων που βοηθούν στην αφομοίωση των αμύλων που καταναλώνετε. Αυτή τους η δράση επιβραδύνει και μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας-ιδιαίτερα αμέσως μετά τα γεύματα.
Ούτε η ακαρβόζη αλλά ούτε και η μιγλιτόλη προκαλεί υπογλυκαιμία εάν είναι το μόνο φάρμακο που λαμβάνετε για το διαβήτη.
Πόσο συχνά πρέπει να παίρνω ακαρβόζη ή μιγλιτόλη;
Τρεις φορές τη μέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ο γιατρός σας, μπορεί να σας ζητήσει να λαμβάνετε στην αρχή, το φάρμακο λιγότερο συχνά.
Πότε πρέπει να παίρνω ακαρβόζη ή μιγλιτόλη;
Με την έναρξη του γεύματος.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
Η λήψη του συγκεκριμένου δισκίου μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές (αέρια, φούσκωμα και διάρροια), παρενέργειες οι οποίες συχνά εξασθενούν μετά από μικρό χρονικό διάστημα λήψης του φαρμάκου.
4. Θειαζολιδινεδιόνες
Μειώνουν την αντοχή στην ινσουλίνη
Εμπορικό όνομα (όνομα κατηγορίας της ουσίας που εμπεριέχεται στο φάρμακο)
Actos (πιογλιταζόνη)
Σημείωση: Η τρογλιταζόνη (Rezulin) αποσύρθηκε από την αγορά το &Mmpu;άρτιο του 2000.
Οι θειαζολιδινεδιόνες βοηθούν να μειωθεί η αντοχή των κυττάρων στην ινσουλίνη και άρα να αυξηθεί η ευαισθησία σε αυτή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί η ινσουλίνη να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα για να παραχθεί ενέργεια.
Πόσο συχνά πρέπει να παίρνω πιογλιταζόνη;
Συνήθως μια φορά την ημέρα.
Πότε πρέπει να παίρνω πιογλιταζόνη;
Περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, παρουσία ή απουσία γεύματος.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της πιογλιταζόνης;
Εάν λαμβάνετε πιογλιταζόνη, είναι σημαντικό να ελέγχετε στο γιατρό σας τακτικά τα επίπεδα υπατικών ενζύμων. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως μόλις νιώσετε οποιαδήποτε συμπτώματα υπατικής ασθένειας: ναυτία, έμετο, στομαχόπονο, ανορεξία, κόπωση, κιτρίνισμα του δέρματος (ίκτερο) ή κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών ή σκουρόχρωμα ούρα.
(Κάποια άτομα που πήραν τρογλιταζόνη (Rezulin), μια άλλη θειαζολινεδιόνη, παρουσίασαν σοβαρές υπατικές διαταραχές. Η τρογλιταζόνη δεν διατίθεται πια στην αγορά.)
Οι φαρμακευτικές ουσίες αυτής της ομάδας δεν προκαλούν υπερβολική μείωση της γλυκόζης. Ωστόσο, εάν ταυτόχρονα λαμβάνετε αγωγή μαζί με άλλα φάρμακα για το διαβήτη, τότε η γλυκόζη σας μπορεί να παρουσιάσει υπερβολικά χαμηλές τιμές. Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά, οι φαρμακευτικές ουσίες αυτής της ομάδας μπορεί να καταστήσουν τα αντισυλληπτικά αναποτελεσματικά όσον αφορά στην αποφυγή της εγκυμοσύνης. Τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Μπορεί να αυξηθεί το βάρος σας όταν παίρνετε αυτά τα φάρμακα. Μπορεί να κινδυνεύσετε να παρουσιάσετε αναιμία, η οποία θα σας προκαλέσει ένα αίσθημα κόπωσης. Η αναιμία εμποδίζει το αίμα να μεταφέρει τη φυσιολογική ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό. Μπορεί να παρουσιάσετε πρήξιμο στα πόδια ή στους αστραγάλους (οίδημα).
Μπορείτε ταυτόχρονα με τις θειαζολιδινεδιόνες να λαμβάνετε και άλλα φάρμακα για το διαβήτη;
Η απάντηση είναι ναι. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να πάρετε και κάποιο άλλο φάρμακο για το διαβήτη μαζί με μια θειαζολιδινεδιόνη. Μπορεί όμως, να πάρετε αποκλειστικά και μόνο τη θειαζολιδινεδιόνη ως φάρμακο για το διαβήτη. Ο ακόλουθος συνδυασμός φαρμάκων λειτουργεί επαρκώς καλά μεταξύ τους για τον έλεγχο της γλυκόζης:
πιογλιταζόνη με μια σουφονυλουρία, μετφορμίνη ή ινσουλίνη
5. Μεγλιτινίδες
Ενεργοποιούν το πάγκρεας για να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης.
Εμπορικό όνομα (όνομα κατηγορίας της ουσίας που εμπεριέχεται στο φάρμακο)
Prandin (ρεπαγλινίδη)
Οι μεγλιτινίδες είναι ένα ακόμη είδος φαρμακευτικής ουσίας για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η ρεπαγλινίδη ανήκει στις μεγλιτινίδες. Το συγκεκριμένο φάρμακο βοηθά το πάγκρεας να παράξει περισσότερη ινσουλίνη αμέσως μετά από τα γεύματα και έτσι να μειώσει τη γλυκόζη στον οργανισμό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μόνο ρεπαγλινίδη ή ρεπαγλινίδη σε συνδυασμό με μετφορμίνη (ένα άλλο φάρμακο για το διαβήτη) στην περίπτωση που το ένα φάρμακο από μόνο του δεν είναι δυνατόν να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης σας.
Το πλεονέκτημα της ρεπαγλινίδης είναι ότι λειτουργεί γρήγορα και το σώμα σας την χρησιμοποιεί άμεσα. Αυτός ο γρήγορος τρόπος δράσης σημαίνει ότι μπορείτε πιο εύκολα να αλλάξετε τις ώρες των γευμάτων σας και τον αριθμό τους χρησιμοποιώντας ρεπαγλιδίνη, παρά αν χρησιμοποιούσατε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο για το διαβήτη.
Πόσο συχνά πρέπει να παίρνω ρεπαγλινίδη;
Ο γιατρός σας θα σας συστήσει να παίρνετε ρεπαγλινίδη πριν από κάποιο γεύμα. Εάν παραλείψετε κάποιο γεύμα, δεν θα πρέπει να πάρετε τη δόση της ρεπαγλινίδης.
Πότε πρέπει να παίρνω ρεπαγλινίδη;
Μισή ώρα πριν το γεύμα μέχρι αμέσως πριν από αυτό. Η ρεπαγλινίδη μειώνει τη γλυκόζη του αίματος στο μέγιστο βαθμό 1 ώρα μετά τη λήψη της και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά από 3 με 4 ώρες.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της ρεπαγλινίδης;
• Υπογλυκαιμία
• Αύξηση σωματικού βάρους
6. Παράγωγα της D-φαινυλαλανίνης
Βοηθούν το πάγκρεας να παράξει μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης πιο γρήγορα.
Εμπορικό όνομα (όνομα κατηγορίας της ουσίας που εμπεριέχεται στο φάρμακο)
Starlix (νατεγλινίδη)
Η νατεγλινίδη είναι το πρώτο φάρμακο σε μια νέα ομάδα δισκίων για το διαβήτη τα οποία ονομάζονται παράγωγα D-φαινυλαλανίνης. Η νατεγλινίδη βοηθά το πάγκρεας να παράξει περισσότερη ινσουλίνη για μικρό χρονικό διάστημα. Με τη σειρά της η ινσουλίνη βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα σας.
Πόσο συχνά πρέπει να παίρνω νατεγλινίδη;
Πρέπει να την παίρνετε με κάθε γεύμα. Εάν παραλείψετε ένα γεύμα, δεν θα πρέπει να πάρετε το χάπι της νατεγλινίδης.
Πότε πρέπει να παίρνω νατεγλινίδη;
Θα πρέπει να την παίρνετε από 1 έως 30 λεπτά πριν το γεύμα.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πτώση της γλυκόζης στο αίμα. Εάν πάσχετε από κάποια υπατική νόσο, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, επειδή το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί σε άτομα που πάσχουν από υπατικές νόσους. Επίσης, ρωτήστε εάν τα υπόλοιπα φάρμακα που λαμβάνετε μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη νατεγλινίδη.
Χρησιμοποιούνται άλλα φάρμακα για το διαβήτη σε συνδυασμό με τη νατεγλινίδη;
Ναι, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε μετφορμίνη μαζί με τη νατεγλινίδη.
7. Αναστολείς διπεπτυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-IV)
Ενισχύουν την παραγωγή της εντερικής ορμόνης ινκρετίνης ώστε να μειωθούν τα επίπεδα της γλυκόζης.
Εμπορικό όνομα (όνομα κατηγορίας της ουσίας που εμπεριέχεται στο φάρμακο)
Januvia (φωσφορική σιταγλιπτίνη)
Onglyza (σαξαγλιπτίνη)
Οι αναστολείς διπεπτυλικής πεπτιδάσης 4(DPP-IV) είναι υπεύθυνοι για την αύξηση παραγωγής των βήτα κυττάρων ινσουλίνης και τη μείωση παραγωγής των γλυκαγόνων αντιδρώντας στα επίπεδα γλυκόζης του οργανισμού, (δηλ. όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά, αυξάνεται η παραγωγή ινσουλίνης και η παραγωγή γλυκόζης από το συκώτι μειώνεται αντίστοιχα). Ενισχύουν τα αντανακλαστικά και την αντίδραση ενός «φυσιολογικού» παγκρέατος ώστε να αυξήσει σε υψηλές τιμές τα επίπεδα του σακχάρου του οργανισμού. Αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί όταν το σάκχαρό σας είναι χαμηλό, οπότε και είναι απίθανο να πάθετε υπογλυκαιμία.
Januvia (φωσφορική σιταγλιπτίνη)
Η φωσφορική σιταγλιπτίνη έδειξε στις κλινικές δοκιμές οφέλη απώλειας βάρους. Επίσης, φαίνεται ότι διατηρεί την καλή λειτουργία των βήτα κυττάρων.
Πόσο συχνά πρέπει να παίρνω φωσφορική σιταγλιπτίνη;
Μια φορά τη μέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Ο γιατρός σας επίσης, μπορεί να προτείνει τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου σε συνδυασμό με μετφορμίνη, Actos ή Avandia.
Πότε πρέπει να παίρνω φωσφορική σιταγλιπτίνη;
Μπορείτε να πάρετε τη φωσφορική σιταγλιπτίνη παρουσία ή απουσία γεύματος. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για το τι είναι καλύτερο για εσάς προσωπικά.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
• Μόλυνση του άνω αναπνευστικού συστήματος
• Μπούκωμα ή συνάχι και πονόλαιμος
• Πονοκέφαλος
• Στομαχικές διαταραχές
• Διάρροια
Onglyza (σαξαγλιπτίνη)
Η σαξαγλιπτίνη είναι από του στόματος φαρμακευτική αγωγή η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με διατροφή και άσκηση για τον έλεγχο των υψηλών τιμών του σακχάρου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Το φάρμακο Onglyza λειτουργεί ενισχύοντας τη φυσική ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει το υψηλό σάκχαρο. Μειώνει το σάκχαρο βοηθώντας τον οργανισμό να αυξήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης μετά από τα γεύματα. Το φάρμακο Onglyza είναι απίθανο να μειώσει το σάκχαρο του αίματος σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσει υπογλυκαιμία επειδή δεν λειτουργεί σωστά όταν το σάκχαρό σας είναι σε χαμηλά επίπεδα. Μπορεί να χορηγηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με κάποιο από τα συνηθισμένα από στόματος φάρμακα για το διαβήτη όπως μετφορμίνη, θειαζολιδινεδιόνες (TZD) ή σουλφονυλουρίες.
Ποιος μπορεί να πάρει σαξαγλιπτίνη;
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να πάρουν το συγκεκριμένο φάρμακο με συνταγή γιατρού.
Ποιος δεν πρέπει να πάρει σαξαγλιπτίνη;
• Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.
• Τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία για κετοξέωση (μια κατάσταση όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα στο αίμα ή στα ούρα, σε επικίνδυνα υψηλές τιμές κάποια συγκεκριμένα οξέα- γνω&sigmpma;τά ως κετόνες).
• Γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.
Τι δόση μπορώ να πάρω και με ποιο τρόπο;
Η λήψη της σαξαγλιπτίνης από στόματος θα πρέπει να γίνεται μια φορά τη μέρα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μπορείτε να την πάρετε με το γεύμα σας ή χωρίς τη λήψη τροφής.
Ποιες είναι οι παρενέργειες;
Οι συνήθεις παρενέργειες της σαξαγλιπτίνης περιλαμβάνουν μολύνσεις της άνω αναπνευστικής οδού, του ουροποιητικού συστήματος και πονοκέφαλο.
8. Συνδυασμοί από στόματος φαρμακευτικών ουσιών
Διαφορετικά είδη δισκίων σε ένα σκεύασμα.
Εμπορικό όνομα (όνομα κατηγορίας της ουσίας που εμπεριέχεται στο φάρμακο)
Glucovance (γλιβουρίδη +υδροχλωρική μετφορμίνη )
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στις παρενέργειες, βλέπε τα κείμενα που αναφέρονται στη γλιβουρίδη και τη μετφορμίνη.
Janumet (σιταγλιπτίνη/υδροχλωρική μετφορμίνη)
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στις παρενέργειες, βλέπε τα κείμενα που αναφέρονται στους αναστολείς διπεπτυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-IV) και τα διγουανίδια.
Kombiglyze XR (σαξαγλιπτίνη/μετφορμίνη)
Χάπι το οποίο αποτελεί συνδυασμό μιας μετφορμίνης εκτεταμένης έκλυσης μιας δόσης την ημέρα μαζί με σαξαγλιπτίνη, έναν αναστολέα διπεπτυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-IV).Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε τα κείμενα που αναφέρονται στους αναστολείς διπεπτυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-IV) και τα διγουανίδια.
PrandiMet (ρεπαγλινίδη + δίσκια υδροχλωρικής μετφορμίνης (metformin HCl) )
Ένα συνδυαστικό φάρμακο μεγλιτινιδών και διγουανιδίων το οποίο έχει εγκριθεί ως συμπληρωματικό της διατροφής και της άσκησης στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, όταν παρουσιάζουν ανεπαρκή αντίδραση στη ρεπαγλινίδη ή στην αποκλειστική θεραπεία με μετφορμίνη.
Πηγή:
dLife
Σχετικά άρθρα
Πώς είναι να βιώνεις μια υπογλυκαιμία;
Η Μπρίτανι Γκίλελαντ , αρθρογράφος του Diabetes Daily, περιγράφει πως βιώνει την κατάσταση της υπογλυκαιμίας. Η περιγραφή της…
Διαβήτης τύπου 2: Τι ρόλο παίζουν τα βακτήρια του εντέρου
Διαβήτης τύπου 2: Ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του, ενώ άλλα μπορεί να…
Ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Αυστραλία
Ο διαβήτης είναι πλέον η κυριότερη αιτία θανάτου στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι Αυστραλοί πεθαίνουν…
Τα φάρμακα κατά της ελονοσίας συνδέονται με τη θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1
Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μαλάριας ή αλλιώς ελονοσίας, μπορεί να παίξει ρόλο στη…