Πού πρέπει η ιατρική τεχνολογία να εστιάσει για να καλύψει τις προκλήσεις που βιώνουν οι γυναίκες στην υγεία τους σε σχέση με τον διαβήτη

Στο συνέδριο ATTD 2022 πρωταγωνίστησε η ανάγκη βελτίωσης της τεχνολογίας του διαβήτη για την υγεία των γυναικών

Στο συνέδριο ATTD 2022 (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes) που διεξήχθη 27-30/4, οι ερευνητές συζήτησαν την πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον εμμηνορροϊκό κύκλο και τα συνολικά αποτελέσματα υγείας σε γυναίκες με διαβήτη. Η τεχνολογία του διαβήτη μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών και την ενδυνάμωση των ανθρώπων με δεδομένα υγείας σε πραγματικό χρόνο.

Η υγεία των γυναικών ήταν ένα καυτό θέμα στο φετινό συνέδριο ATTD και είναι σαφές ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις στη διαχείριση του διαβήτη τους. Όπως περιγράφεται από σχεδόν κάθε συμμετέχοντα, η υγεία των γυναικών έχει αγνοηθεί ιστορικά στην έρευνα για τον διαβήτη και οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο παρέχουν πρωτοποριακές πληροφορίες για τις εμπειρίες των γυναικών με διαβήτη.

Αποτελέσματα για την υγεία των γυναικών

Αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή οι γυναίκες με διαβήτη αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών υγείας σε σύγκριση με τους άνδρες. Η Δρ Eda Cengiz, καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, εξήγησε ότι οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλότερα A1C και υψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας γλυκόζης από τους άνδρες. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά επιπλοκών υγείας στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων. Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβητικής κετοξέωσης DKA και 40% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τους άνδρες.

Μερικές από αυτές τις ανισότητες μπορεί να αποδοθούν στις κοινές διαφορές μεταξύ των βιολογικών φύλων. Οι γυναίκες έχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα μυϊκής μάζας, ενεργειακή δαπάνη και σπλαχνικό λίπος σε σύγκριση με τους άνδρες και έχουν υψηλότερα επίπεδα περιφερικής ευαισθησίας στην ινσουλίνη – όλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη.

Κοινωνικοί παράγοντες, όπως οι ρόλοι των φύλων και οι διακρίσεις, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία των γυναικών περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη, χρήματα και κοινωνική υποστήριξη. Ενώ ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων πιθανότατα επηρεάζει την υγεία των γυναικών, η Cengiz τα περιέγραψε ως εικασίες και τόνισε την έλλειψη έρευνας για τις ανισότητες στην υγεία μεταξύ ανδρών και γυναικών με διαβήτη.

Ψυχική υγεία

Δυστυχώς, αυτές οι ανισότητες δεν είναι μόνο φυσικές. Οι γυναίκες με διαβήτη αντιμετωπίζουν επίσης υψηλά ποσοστά προκλήσεων ψυχικής υγείας.

«Το ποσοστό της κατάθλιψης είναι εξαιρετικά υψηλότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες», δήλωσε η Δρ Linda Gonder-Frederick, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Νευροσυμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Σε μια μελέτη ατόμων με διαβήτη τύπου 1, το 13% των ανδρών ανέφεραν ότι είχαν κλινική κατάθλιψη σε σύγκριση με πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών και το 12% των ανδρών ανέφεραν ότι είχαν κλινικό άγχος σε σύγκριση με πάνω από το 20% των γυναικών.

Η δυσφορία για τον διαβήτη ή τα αισθήματα αδυναμίας, φόβου ή/και εξάντλησης που σχετίζονται με τον διαβήτη σας, είναι επίσης υψηλότερα μεταξύ των γυναικών.

«Όταν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβήτη, δεν έχουν το εύρος ζώνης για να φροντίσουν τον διαβήτη τους με τον τρόπο που θα ήθελαν», είπε η Gonder-Frederick. Αυτή η αγωνία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Εμμηνορροϊκός κύκλος

Κάθε γυναίκα, με ή χωρίς διαβήτη, έχει διαφορετική εμπειρία με την περίοδό της. Η ποσότητα της αιμορραγίας, η κανονικότητα και τα συμπτώματα είναι μοναδικά. Ωστόσο, όλες οι γυναίκες βιώνουν τις ακόλουθες φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου σε διάστημα περίπου 28 ημερών:

Θυλακική φάση – Η χρονική περίοδος από την αρχή του κύκλου έως την ωορρηξία (όταν το ωάριο απελευθερώνεται για να γονιμοποιηθεί)

Ωχρινική φάση – Η χρονική περίοδος από την ωορρηξία έως την έναρξη της εμμήνου ρύσεως (όταν αρχίζει η περίοδος)

Για τις γυναίκες με διαβήτη, ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το σάκχαρό τους αλλάζοντας την ευαισθησία του σώματός τους στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με την Δρ. Chiara Fabris, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη στην ωχρινική φάση, με υψηλά επίπεδα πριν από την περίοδό τους και χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η Fabris εξήγησε ότι με την καλύτερη κατανόηση των αλλαγών ευαισθησίας στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να φροντίσουν τη δόση της ινσουλίνης σας σε συγκεκριμένες φάσεις του κύκλου σας. Για παράδειγμα, η λήψη ελαφρώς υψηλότερης δόσης ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας της περιόδου.

Προκαταρκτική έρευνα σχετικά με αυτήν την προσέγγιση δείχνει ότι ο συνδυασμός της δόσης ινσουλίνης με τις εμμηνορροϊκές φάσεις μπορεί να μειώσει τα επίπεδα υπογλυκαιμίας και να βελτιώσει τον χρόνο εντός εύρους ενός ατόμου (TIR). Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την περίοδο και την ευαισθησία στην ινσουλίνη προτού οι γυναίκες με διαβήτη μπορέσουν να λάβουν εξατομικευμένη δόση ινσουλίνης σε όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Εγκυμοσύνη

Η σύλληψη, η ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης και η ανάρρωση από μια εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολη για οποιαδήποτε γυναίκα, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις γυναίκες με διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας της γλυκόζης μπορεί να αποτελούν κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό και οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να εργαστούν σκληρά για να αποφύγουν επιπλοκές στην υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο αυξανόμενος όγκος ερευνών για γυναίκες με διαβήτη υποδεικνύει ότι η τεχνολογία διαβήτη όπως τα CGM και οι αντλίες ινσουλίνης μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες και τους παρόχους τους να διαχειριστούν την ασθένεια, να μετριάσουν τις διαφορές στις επιπλοκές στην υγεία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμες για την υποστήριξη των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η καθηγήτρια Eleanor Scott, καθηγήτρια Διαβήτη και Μητρικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Leeds, συζήτησε τα ευρήματα της μελέτης CONCEPTT, η οποία τόνισε τα οφέλη από τη χρήση CGM σε εγκυμοσύνες με διαβήτη τύπου 1. Σε σύγκριση με εκείνες που χρησιμοποιούσαν μετρητή γλυκόζης αίματος (BGM), οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν CGM είχαν χαμηλότερα A1C και περνούσαν περισσότερο χρόνο στο εύρος στόχου τους. Τα μωρά τους είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών υγείας, όπως το να είναι μεγάλα για την ηλικία κύησης (LGA), να πηγαίνουν στην εντατική και να έχουν υπογλυκαιμία.

Εκτός από τη βοήθεια των εγκύων με διαβήτη στη διαχείριση του διαβήτη τους, ο Scott εξηγεί ότι τα δεδομένα CGM 24 ωρών μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους παρόχους τους να φροντίσουν τη μητέρα και το μωρό, επισημαίνοντας ακριβώς πότε οι έγκυοι βιώνουν ψηλά και χαμηλά.

Ενώ η μελέτη CONCEPTT έδειξε την αξία των τεχνολογιών διαβήτη σε κυήσεις με διαβήτη τύπου 1, αυτό το επίπεδο έρευνας δεν έχει γίνει σε εγκύους με διαβήτη τύπου 2.

«Πρέπει να αρχίσουμε να συλλέγουμε δεδομένα σχετικά με τον ρόλο της τεχνολογίας», είπε η Δρ Helen Murphy, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Norfolk & Norwich στην Αγγλία. Εξήγησε ότι ενώ το 98% των εγκύων γυναικών με διαβήτη τύπου 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πρόσβαση σε CGM, τα ποσοστά εμβρυϊκών θανάτων είναι υψηλότερα μεταξύ των γυναικών με διαβήτη τύπου 2. Η Μέρφι εξήγησε ότι αυτά τα μωρά «πεθαίνουν επειδή η γλυκαιμία δεν είναι βέλτιστη».

Είπε ότι απαιτείται επειγόντως αυξημένη έρευνα μεταξύ των γυναικών με διαβήτη τύπου 2 σχετικά με τον ρόλο της τεχνολογίας στη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου.

Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία του διαβήτη μπορεί να βοηθήσει όλα τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν τον διαβήτη τους και να αποφύγουν επιπλοκές στην υγεία, η ομάδα ειδικών στον τομέα της υγείας των γυναικών ζήτησε επίσης βελτιωμένη και διευρυμένη έρευνα σχετικά με τις μοναδικές προκλήσεις των γυναικών με διαβήτη και πώς η τεχνολογία μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμα: “ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΔΙΑΒΗΤΗΣ” στο ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είσοδος ελεύθερη, 24/11 στις 18.00 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Γυναίκες και διαβήτης – πάρε τον έλεγχο – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να προβλέπει ποιες γυναίκες με διαβήτη κύησης θα εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Εγκρίθηκε και το G6 της Dexcom στην Ευρώπη για χρήση από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η αρνητική συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα. – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ο διαβήτης τύπου 1 που εκδηλώνεται νωρίς μειώνει το προσδόκιμο ζωής των γυναικών κατά 18 έτη! – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Νέα μελέτη εξέτασε το τεχνητό πάγκρεας σε σχέση με αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης ή τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη στον εμμηνορροϊκό κύκλο – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διαβήτης: Ποια είναι η σύνδεση; – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
15
Shares
Σχετικά άρθρα