Η οικογένεια στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη

Η οικογένεια στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη
Η οικογένεια στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη

Σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη και οι στατιστικές που διαβάζουμε είναι αποκαρδιωτικές: Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από διαβήτη, και οι 300.000 από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για έναν αριθμό που τετραπλασιάστηκε μέσα σε 3 δεκαετίες, και εφόσον υπολογιστούν και τα άτομα με προδιαβήτη, το 20% του πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με την νόσο.
Ανατριχιαστικά είναι και τα στοιχεία που αναγράφονται στην ιστοσελίδα Worlddiabetesday.org, που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, σύμφωνα με τα οποία, 1 στους 2 ανθρώπους με διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι. Μέρος του συγκεκριμένου προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε το IDF μέσα στο 2018, 4 στους 5 γονείς δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τα προειδοποιητικά σημάδια της ασθένειας.
Έτσι το σύνθημα της φετινής χρονιάς είναι “Προστατέψτε την οικογένειά σας”. Μιας και ο διαβήτης, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου αλλά και με τα συμπτώματα του διαβήτη. Στην ξένη ιστοσελίδα Diabetes Dad, ένας πατέρας διαβητικού παιδιού προτείνει όλοι οι διαβητικοί να εκτυπώσουν ενημερωτικά φυλλάδια και να τα μοιράσουν σε γνωστούς και ξένους.
Στη χώρα μας, πολλές είναι οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια της 14ης Νοεμβρίου και έχουν στόχο την ενημέρωση ατόμων με ή χωρίς διαβήτη, αλλά και την ορατότητα της κοινότητάς μας. Ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΛΟΔΙ στην Καλαμπάκα, πολλές είναι οι δράσεις που πραγματοποιούνται σήμερα σε διάφορα μέρη της χώρας. Σας παραθέτουμε μερικές από αυτές.

1. 33ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ξενοδοχείο Macedonia Palace μεταξύ 13-17 Νοεμβρίου. Στα πλαίσια του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωί με τίτλο “Νικώντας το Σακχαρώδη Διαβήτη”. Παράλληλα, οργανώνονται αθλητικές δράσεις που θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

2. Διήμερο εκδηλώσεων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις 13 – 14 Νοεμβρίου 2019 από τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας “Ζωή Γλυκιά” και το Κέντρο Εμβρυομητρικής Ιατρικής Πάτρας, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα “Διαβήτης και Εγκυμοσύνη”. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/11 στην αγορά Αργύρη μεταξύ 17:30 και 20:30 ενώ σήμερα Πέμπτη 14/11 η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Γεωργίου από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

3. Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα από τον Σύλλογο Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας.

Ο σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας “Γλυκιά Μεσσηνία” οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο “ο Διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια” σήμερα στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας στις 5 μ.μ. Στο χώρο της πλατείας θα στηθεί τέντα όπου θα γίνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα, ενώ ειδικοί επιστήμονες Υγείας θα μεταφέρουν μηνύματα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Παράλληλα, τα αγάλματα θα φωτιστούν με μπλε χρώμα, το διεθνές χρώμα του Σακχαρώδη Διαβήτη και θα πραγματοποιηθούν διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δράσεις και happenings, όπως διαδραστικά παιχνίδια για τα παιδιά.

4. Παγκρήτιος Σύλλογος για τον Νεανικό Διαβήτη

Σήμερα οργανώνει εκδηλώσεις στο Ηράκλειο και έχει μεριμνήσει για να φωτιστούν με το μπλε φως του Διαβήτη η Λότζια, η Κρήνη Μοροζίνη και το κτίριο της Περιφέρειας, ενώ έχει παράλληλα μεριμνήσει για τον φωτισμό του τεμένους Ιμπραήμ Χαν, στο Ρέθυμνο. Επιπλέον μεταξύ 17:00 και 20:00, θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις σακχάρου στους περαστικούς, θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, θα προβάλλεται ταινία, παραγωγής του ΠΑΣΥΝΕΔ, όπου παρουσιάζεται η εμπειρία ανθρώπων που συμβιώνουν με τον διαβήτη.

5. Ένωση Διαβήτη Ηπείρου

Η Π.Ε.Ν.ΔΙ διοργανώνει σήμερα δωρεάν μετρήσεις σακχάρου μπροστά ή στο εσωτερικό (αναλόγως καιρού) του κτιρίου Περιφερείας Ηπείρου. Η δράση υποστηρίζεται από ομάδα επαγγελματιών υγείας (ιατρός, νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας) του Διαβητολογικού Κέντρου της Ενδοκρινολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι.

6. Δωρεάν μέτρηση Σφυροβραχιόνιου Δείκτη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μιας και οι πάσχοντες από διαβήτη βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης οργανώνει δωρεάν μετρήσεις στα Δημοτικά Ιατρεία Τριανδρίας.

7. Αγρίνιο

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιεί μετρήσεις σακχάρου την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στον Πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη (έναντι Δημαρχείου), από τις 10:00 έως τις 13:00.

8. “Ταξίδι στο θαύμα: Απελευθέρωση από την Ινσουλίνη” του Ted Kay.

Σήμερα στις 9μμ στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας θα προβληθεί το εν λόγω ντοκιμαντέρ.

9. Παρεμβάσεις στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας για την παγκόσμια ημέρα διαβήτη

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ., στο χώρο του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό. Θα μιλήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις Ιατρικό προσωπικό-Επαγγελματίες Υγείας του Κέντρου Υγείας και ο ιατρός κ. Σακκάς Νικόλαος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Παθολογίας, Συνεργάτης Ιατρείου Διαβήτη, Ιατρείου Λιπιδίων και Ιατρείου Παχυσαρκίας της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

10. Ενημερωτική Ημερίδα από τον Σύλλογο Διαβητικών Ν. Πιερίας στις 17 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση με τίτλο “Διαβήτης και εκπαίδευση” θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Εκάβη στις 11 το πρωί. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες αθλητικές δραστηριότητες από τον Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Πιερίας.

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα